Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Ryggproblemen tvingar Zetterberg att lägga av

Foto: Paul Sancya/AP

Detroitstjärnan Henrik Zetterberg lägger av med ishockeyn. Ryggproblemen gör det omöjligt för honom att fortsätta spela.
– Jag hade önskat att jag hade kunnat spela ett litet tag till, säger han till Detroit Free press.

På fredagen samlades Detroits spelare för träningsläger. Då meddelade lagkaptenen Zetterberg sitt beslut.

– Det är känslosamt. Jag har spelat här 15 säsonger och trots att jag var medveten att det här skulle bli mitt sista år som spelare hade jag önskat att jag hade kunnat spela ett litet tag till, säger Zetterberg.

Det är de ryggproblem som Zetterberg dragits med i flera år som gör att han nu inte kan fortsätta karriären.

Totalt spelade han 1082 NHL-matcher och svarade för 960 poäng. 2008 vann han Stanley Cup och blev utsedd till Stanley Cups mest värdefulle spelare.

De sista månaderna av förra NHL-säsongen var problemen med en disk i ryggen så svåra att Zetterberg inte kunde träna utan bara spela matcher.

Han har inte heller kunnat träna under sommaren och efter ett läkarbesök i New York i förra veckan, för övrigt hos samma läkare som opererade hans rygg 2014, stod det klart att det var färdigspelat för Henrik Zetterberg.

– Jag är otroligt glad och tacksam över den karriär jag haft och allt jag har fått vara med om. Stanley Cupsegern och OS-guldet är fantastiska toppar. Jag har fått spela i bra lag och är väldigt tacksam över framgångarna jag haft, säger Henrik Zetterberg till Expressen. 

Han berättar i samma intervju att han och hustrun Emma planerar att bo kvar i Detroit åtminstone den här vintern, och att han hoppas vara involverad i Detroits verksamhet på något sätt.

– Det har väl inte sjunkit in riktigt att det är färdigspelat nu. Beslutet har ju just blivit officiellt, så det kommer nog att ta lite tid innan man kan förstå det riktigt.

Njurundas Henrik Zetterberg fick sitt stora genombrott i Timrå där han såg till att förlora upp laget i den högsta serien våren 2001.

Bara några månader senare tog Tre Kronors dåvarande förbundskapten Hardy Nilsson ut honom i Tre Kronor.

Det blev början på en lång och framgångsrik karriär för forwarden som 2006 vann såväl OS- som VM-guld.

Två år senare vann han Stanley Cup med sitt Detroit.

I OS i Sotji 2014 var han utsedd till lagkapten för Tre Kronor, men efter bara en match var det färdigspelat för honom.

Smärtorna i ryggen var så kraftiga att fortsatt spel var otänkbart.

Det blev Henrik Zetterbergs sista framträdande i Tre Kronor.

Trots de återkommande ryggproblemen kunde han förlänga karriären med ytterligare drygt fyra år efter smällen i Sotji, men nu är det alltså över.

En av Sveriges största hockeyspelare har spelat klart.

 

 

 

Fakta.Henrik Zetterberg

Ålder: 37 år.

Längd: 182 cm.

Vikt: 89 kg.

Klubb: Detroit Red Wings.

Tidigare klubbar: Timrå, Zug (under lockout-säsongen 2012/13).

Meriter: Stanley Cup-vinnare (2008), OS-guld (2006), OS-silver (2014), VM-guld (2006), VM-silver (2003), VM-brons (2001, 2002). Vann Conn Smythe Trophy 2008, priset som går till NHL-slutspelets mest värdefulla spelare.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.