Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Urladdning av skadeskjutet AIK

Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Det är kvitterat i matchserien mellan AIK och Karlskrona i direktkvalet till SHL. AIK vann måndagens möte på Hovet med 2–1 och därmed står det 1–1 i matcher inför tredje ronden som spelas i Karlskrona på onsdag.

– Vi kände redan i lördags att vi hade chansen att vinna, säger Michael Lindqvist, forwarden som satte det förlösande ledningsmålet i början av den andra perioden.

AIK inledde i ett rasande tempo och radade upp målchanser, men lyckades aldrig spräcka Johan ”Honken” Holmqvists nolla trots 17–4 i skott i första perioden.

Holmqvists storspel räddade Karlskrona i första perioden i ett heltänt hemmalag som smällde på ordentligt i närkamperna.
Emellanåt var det också småfult spel från båda lagen där inte heller målvakterna var fredade.

– Det fanns ingen anledning att vänta på att någonting skulle hända. Vi ville driva matchen. Första perioden var riktigt bra, bland det bästa vi spelat under säsongen. Kul att vi kunde göra det i en sådan här viktigt match, säger AIK-tränaren Roger Melin.

I stället tog AIK ledningen efter 45 sekunder i den andra perioden.

Michael Lindqvist höll sig framme och lyfte in en retur från Johan ”Honken” Holmqvist.

– Det var skönt jag äntligen lyckades göra mål. Jag brände en del chanser mot Karlskrona i lördags, säger Lindqvist – utsedd till matchens lirare.

AIK gjorde även 2–0 i andra perioden (Marcus Jonsson), men Karlskrona kom tillbaka och skapade spänning med sin reducering (Alexander Holmberg) med åtta minuter kvar i den tredje.

– Jag tyckte vi hade matchen under kontroll i två perioder. Men vi tappade lite i den sista. Men vi jobbade stenhårt för den här segern, fortsatte Michael Lindqvist.

Johan Holmqvist var Karlskronas klart bäste spelare – en målvakt med lång erfarenhet.

– Det är en bra målvakt, men inte övermänsklig. Med de kvaliteterna vi har kommer vi göra fler mål på honom, säger Lindqvist.

Bara timmarna innan nedsläpp fick AIK besked om att juniorstjärnan Robin Kovacs stängs av tre matcher för huvudtacklingen mot Joel Kellman i den första matchen.

Ett hårt straff, tyckte AIK-tränaren Roger Melin, som raljerade att man borde förbjuda tacklingar för att slippa diskussioner, men sade senare:

– Jag kan tycka vad jag vill. Beslutet står ändå fast. Det är bättre att jag bryr mig om de som kan spela.

Kovacs missar nu de två kommande matcherna, men han är tillbaka till den femte matchen på söndag.

– Det är surt att inte få spela, men det är bara att blicka framåt och pusha laget, säger Kovacs.

Har du någon kommentar till avstängningen?

– Jag har sett värre saker som de har friat för, men jag accepterar straffet och går vidare, säger Kovacs.

Läs mer: Karlskrona vann maratonmatch mot AIK