Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 06:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/usa-klart-for-vm-semifinal/

Ishockey

SDHL-stjärnorna tog Finland till VM-semifinal

Bild 1 av 2 Finskt jubel mot Tjeckien.
Foto: Heikki Saukkomaa/AFP
Bild 2 av 2 Hilary Knight blev tvåmålsskytt när USA vann över Japan och gick till semifinal i ishockey-VM.
Foto: Markku Ulander/AFP

Finland är klart för semifinal i ishockey-VM – och ett möte med stornationen Kanada.

SDHL-stjärnorna Michelle Karvinen, Jenni Hiirikoski och Susanna Tapani låg bakom allt när hemmanationen vände 0–1 till 3–1 i kvartsfinalen mot Tjeckien.

Rätta artikel

För tre veckor sedan firade de finländska SDHL-stjärnorna Michelle Karvinen och Jenni Hiirikoski ett nytt SM-guld med storlaget Luleå. I det förlorande finallaget Linköping fanns Susanna Tapani.

Under torsdagskvällen kunde trion stoltsera tillsammans över att de lett sitt landslag till VM-semifinal i hemmamästerskapet i Esbo.

I kvartsfinalen mot Tjeckien satte forwarden Karvinen den viktiga 1–1-kvitteringen efter 7.42 i andra perioden, på pass från backen Hiirikoski. Sex minuter tidigare hade Natalie Mlynkova gjort 1–0 för tjeckiskorna.

Karvinen och Hiirikoski spelade sedan tillsammans fram forwarden Tapani till 2–1 efter 15.58 i samma period och Hiirikoski satte 3–1 på pass från Karvinen i tredje.

I lördagens semifinal väntar nu stornationen Kanada som stod för en skottkavalkad och vann med 5–0 mot Tyskland i sin kvartsfinal. 66 skott matades mot Jennifer Harss i den tyska kassen som alltså stod för 61 räddningar i matchen.

Regerande världs- och OS-mästaren USA tog sig planenligt till semifinal via en 4–0-seger mot Japan, som sköt Sverige ur gruppspelet och ned till B-divisionen. I semifinal väntar Ryssland, som nollade Schweiz och vann med 3–0 i sin kvartsfinal.

På söndag möts semifinalvinnarna i VM-final.

Malin Fransson: En vitmålad flaggstång dolde Damkronornas stora problem