Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Utmanaren: Tvillingarna ska göra Rögle till ett topplag

Fråga: Hur får man ett förlorande lag att börja vinna?
Svar: Tvinga spelarna att ta hand om sin egen disk efter lunchen.

När tvillingbröderna Cam och Chris Abbott tog över Rögle satte de snabbt sin prägel på laget. Inför den här säsongen ses Rögle som den stora utmanaren i SHL.

– Vi går till jobbet varje dag för att vinna, säger tränaren Cam och sportchefen Chris håller med.

Det kan vara svårt att skilja de 34-åriga tvillingbröderna åt. Den här dagen bär Cam Abbott grå kostym och brorsan Chris en blå. Det underlättar helt klart, men när man pratat en stund med dem ser man också att Cam har lite mer hår. 

Annars är de lika som bär, låter likadant på rösten och pratar likadant.

Och säger – nästan – samma saker.

De har också följts åt i sina spelarkarriärer, alltid spelat i samma lag och i samma kedja. Men när Cam tvingades sluta spela efter att ha fått en hjärnskakning 2015, fortsatte Chris spelarkarriären på egen hand i HV71.

Även Chris karriär fick ett abrupt slut sedan han under träning i april 2017 åkt in med huvudet före i sargen och fått en svår nackskada. Svensk mästare fick han dock bli.

I mitten av november förra året befann de sig dock på olika håll i världen. Cam i Växjö, där han tränade Lakers juniorer, och Chris i Asien där han var på bröllopsresa.

Lördagen den 18 november förlorade Rögle borta mot Färjestad med 2–4. Det var den nionde raka förlusten för laget.

Söndagen den 19:e fick bröderna telefonsamtalet från Rögles klubbledning och frågan om de ville ta över som sportchef och tränare.

– När vi fick telefonsamtalet så blev både Cam och jag superupphetsade av utmaningen. På många sätt var det exakt vad vi kunde drömma om, för vad var nästa utmaning om vi ville bo kvar i Sverige och fortsätta jobba med hockey, säger Chris Abbott som avbröt sin bröllopsresa och flög till Ängelholm.

Måndagen den 20:e träffade de spelarna första gången. 

– Cam hade den bästa kommentaren när vi träffade dem. Han sa ”ni spelare tror ni haft det dåligt fram till nu, men ni har just fått en coach som aldrig vunnit en enda match”.

– Efter det var isen bruten, säger Chris och skrattar gott.

Tisdagen den 21 november mötte Rögle Örebro hemma i Lindab arena. I båset stod för första gången Cam Abbott. På läktaren satt brorsan Chris, nybliven sportchef.

Hur det gick?

Rögle vann med 6–1 och fortsatte att vinna. När säsongen var slut hade man skrapat ihop 61 poäng, slutade elva i SHL-tabellen och slapp kvala för att hålla sig kvar.

Vad gjorde ni för att göra Rögle till ett vinnande lag?

– Det var en fantastisk situation, det fanns ingen annan väg än uppåt. Vi hade ett otroligt stöd från supportrarna och sponsorerna, så det var fritt fram för oss att sätta vårt märke på laget, säger Chris och fortsätter:

– Det var en hel del enkla beslut att fatta och jag kan ge dig ett exempel, en detalj som kan tyckas liten, men som jag tror har betytt en hel del.

– Alla 26 spelarna äter lunch varje dag efter träningen i den fantastiska restaurang vi har i arenan. Och spelarna, precis som de flesta andra lunchgäster, reste sig bara upp efter att de ätit och lämnade kvar tallrikarna på bordet.

– De som arbetar i restaurangen arbetar i samma organisation som spelarna och för mig visade spelarna ingen respekt för restaurangpersonalen, så jag sa ”killar, från och med nu hjälper vi till. Vi är inte här för att bli servade utan när ni utnyttjar ert privilegium och har ätit er lunch, så tar ni bort era tallrikar och skrapar dem rena”, berättar Chris Abbott och ser allvarlig ut.

– Det är småsaker som det, som tillsammans med andra småsaker, gör att man förändrar saker.

Under tiden Chris pratat har Cam dykt upp och på frågan om de tvekade att ta jobben i Rögle, ser han nästan förvånad ut.

– Vi hade redan en anknytning till samhället eftersom vi spelat och bott där tidigare. Vi vet hur viktigt laget är för alla och det är en ära att få den chansen. För oss är det ett fantastiskt ställe att komma tillbaka till.

Hur viktigt var det att ni vann den första matchen mot Örebro?

– Klart att den var viktig, men om jag ska vara ärlig så visste jag så fort matchen började att vi hade fått grabbarna motiverade. Matchen var bara toppen av isberget och det var bara början, säger Cam Abbott.

Vilken prägel sätter du som tränare på laget?

– Jag försöker ge positiv energi, ett klart mål och förhoppningsvis en rolig miljö dit grabbarna kan komma och vara som bäst varje dag. Det klara målet handlar om hur vi vill spela som lag, beslut som spelarna ska ta snabbt på isen i stället för att tänka på alternativen.

Arbetar du bra tillsammans med din bror?

– Vi arbetar alltid bra tillsammans. Vi är öppna mot varandra och pratar med varandra och fattar beslut tillsammans. Vi har samma mål, säger Cam och tvillingbrorsan fyller i:

– Egentligen är det bättre nu än när vi spelade tillsammans, för nu har han sitt speciella ansvarsområde och jag har mitt. När vi spelade försökte vi göra varandras jobb lite grann. Men så är det inte nu, nu gör vi olika saker men hjälper varandra.

Årets Rögle har av många hockeyexperter utnämnts till årets stora utmanare. På den stora upptaktsträffen placerade C Mores Sanny Lindström laget på en sjätte plats. Det är lite väl pessimistiskt tänkt för att passa bröderna Abbott.

– Vi går till jobbet varje dag för att vinna. Om man ser att den sportsliga ledningen har den inställningen så ser spelarna att vi som grupp har möjligheten att göra något mycket speciellt, säger Cam och återigen fyller sportchefen Chris i:

– Vi satsar mot toppen och vi vill vinna mästerskapet. Vi måste förbereda oss för att spela slutspel i slutet av säsongen och att slåss om det.

Det är en stor utmaning?

– I den här unika situationen är det en enorm utmaning, men den har också alla ingredienser för att bli en succé, säger Cam Abbott och räknar upp vilka de är:

– Vi har publiken, vi har supportrarna, vi har en arena med en fantastisk atmosfär och vi har en bra ekonomi. Och vi har en solid grupp spelare och det är de som kommer se till att det sker.

Sista träningsmatchen inför premiären borta mot Skellefteå vann man med 4–0 borta mot HV71. Ett styrkebesked.

Av sju spelade träningsmatcher har Rögle vunnit fem och bara ett par veckor före SHL-premiären landade man också sitt senaste nyförvärv, stjärnbacken Jonas Ahnelöv som valde Rögle på grund av den satsning klubben gör.

Har sportchefen gett dig de spelare du vill ha?

– Till hundra procent. Vi har en bra trupp och har möjligheten att göra något speciellt tillsammans som grupp.

Vad händer om ni misslyckas?

– Jag skulle vilja säga så här, vi misslyckas om vi inte har några förväntningar. Vi förväntar oss att vara ett topplag, den andra sidan av det oroar jag mig inte för förrän det blir verklighet.

Är du rädd för att få sparken av din bror?

– Absolut inte, det är ingenting jag tänker på överhuvudtaget, säger Cam Abbott.

När han säger det har brorsan Chris lämnat bordet.

Fem andra utmanare i SHL

* Mats Lusth är tillbaka i SHL. Och han är tillbaka där allt började, i Mora. Lusth utmanar konventionen av hur en tränare ska vara, långt ifrån cool och tillbakadragen och han är också den som kan utmana Glenn Strömberg om hur många prillor man kan få in under överläppen.

* Förra säsongen handlade allt om Rasmus Dahlin. Nu har han försvunnit till NHL och Frölunda släpper fram en ny 16-åring som utmanar om titeln årets rookie. Lucas Raymond är en forward som kan det mesta och som med sin fart ser till att saker händer.

* Djurgårdens Jacob Josefson är inte känd som någon större målskytt. Men under träningsmatcherna har det tidigare NHL-proffset gjort mål i nästan varje match. Lägg till det en och annan assist så kan 27-åringen överraska alla och vara med och slåss om segern i årets poängliga. Vad säger Skellefteås Joakim Lindström?

* De kan inte få nog av varandra, Djurgårdens Dick Axelsson och HV71:s Robin Figren. På Twitter pågår ett ständigt ordkrig dem emellan och frågan är om Figren med sina 44.434 följare kan utmana Axelsson med 53.341 följare, om titeln ”SHL:s twitterkung”.

* Amerikanen Aaron Palushaj gjorde totalt 50 poäng i Brynäs förra säsongen (grundserie och slutspel). Nu är tanken att hans offensiva kvaliteter ska få Örebro att lyckas utmana om, i alla fall, en kvartsfinalplats.

Läs mer: Nyckelspelaren: Niklas Svedberg ska ge Timrå extrapoängen som behövs

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.