Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 23:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/varken-ligan-eller-forbundet-ger-ersattning-for-landslagsspel/

Ishockey

Varken ligan eller förbundet ger ersättning för landslagsspel

Damkronornas lagkapten Erika Grahm spelar till vardags i Brynäs. Det var hon som i ett inlägg på Instagram förklarade att spelarna inte kommer att dyka upp på den planerade landslagssamlingen i augusti. Foto: Dennis Ylikangas/Bildbyrån

En central del i Damkronornas landslagsbojkott är att spelarna går miste om lön när de representerar Sverige.

När SDHL tagit över de kommersiella rättigheterna för sin liga har ersättningen från Svenska ishockeyförbundet upphört.

Men SDHL själva menar att det inte nödvändigtvis var en del av avtalet mellan dem och förbundet att ligan skulle ta över ersättningsåtagandet. 

– I avtalet framgår det inte på det sättet, säger Angelica Lindeberg, kommersiell chef på SDHL. 

I går kom nyheten om att samtliga 43 spelare som hade tagits ut till ett landslagsläger samt en femnationsturnering i Finland nästa vecka bojkottar spel i Damkronorna.

Det var lagkaptenen Erika Grahm som meddelade spelarnas beslut genom ett brev hon publicerade på Instagram. Inlägget talade om en upplevd bristande respekt från Svenska ishockeyförbundet och om försämrade ekonomiska förutsättningar. 

Spelarna själva valde att inte prata med medier om bojkotten utan hänvisade till Klara Stenberg på spelarfacket Sico som svarade för spelarnas sak. 

– De vill inte spela utan ersättning för förlorad arbetsinkomst, förra året fanns ju den. Det är ju en konkret anledning till att de känner att, ”nä, det går inte”, säger Stenberg. 

Tidigare fanns ett avtal mellan Svenska ishockeyförbundet och Sico om ersättning när spelarna var på landslagsläger, vilket löpte ut i april. Många av spelarna har blygsamma inkomster från klubblagen och jobbar extra vid sidan av ishockeyn. 

Efter att SDHL tagit över de kommersiella rättigheterna och brutit sig loss från förbundet, har förbundet slutat kompensera spelarna. 

”Förbundet har inga ersättningar till några spelare i något landslag, vi gör ingen skillnad på dam- och herrlandslag. Den ersättning som spelarna har vid landslagssamlingar står respektive klubb för genom de avtal Svenska Ishockeyförbundet har med ligor och klubbar på de högsta nivåerna”, säger ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt i ett pressmeddelande.

Till Expressen säger Boustedt att det är föreningarnas ansvar att betala ut ersättning till spelarna.

Men enligt Angelica Lindeberg, kommersiell chef i ligaföreningen, är det inte nödvändigtvis så när det gäller landslagsuppdrag. 

– Nja, i avtalet framgår det inte på det sättet. Vi har tagit över de kommersiella rättigheterna men sedan om det handlar om ersättningar eller inte, är inte definierat på det sättet. Vi är skyldiga att se till spelarna är på landslagssammanhang, säger Lindeberg. 

I juni blev det klart att SDHL kommer att få samtliga matcher tv-sända. Exakt hur det kommer att sändas är ännu inte avgjort, men man ser det som ett viktigt steg i att få damhockeyn att växa. 

Enligt Boustedt har SDHL getts möjligheter att kommersiellt växa till den grad att klubbarna har möjlighet att betala bra löner till sina spelare vilket ska möjliggöra spel i landslaget. Men något sådant ekonomiskt överskott, finns inte i dag. 

– Det vore fantastiskt om vi kunde växa så otroligt fort. Vi vill ju bygga något som långsiktigt är hållbart och då behöver det ta sin lilla tid. Men vi kan inte bara kasta ihop bara för att det här lagts upp på agendan. Vi vill det absolut bästa för våra klubbar och för våra tjejer, säger Lindeberg. 

Förlorar spelarna på det här på kort sikt? 

– Nä, jag skulle inte vilja se på det sättet. Spelarna själva har varit med i många år och när de kommersiella rättigheterna var hos förbundet har de haft det lika dåligt. Det är klart att det är lätt peka på att spelarna går som förlorare nu, men jag tror man får vända på frågan. Nu har vi tagit över de kommersiella rättigheterna och vi måste jobba snabbast vi kan med att lösa de prioriteringsfrågor vi har, säger Lindeberg. 

– Vår viktigaste fråga är försäkringar till tjejerna, och det är där vi kommer lägga pengar initialt, och sedan i förlängningen kunna ge pengar till klubbarna för att skapa bättre förutsättningar. 

På sikt, tror du att det är ett bra avtal för svensk damhockey? 

– På sikt tror jag att det kommer gynna damhockeyspelarna och klubbarna. Jag tror det kommer att bli gynnsamt, eller tror, jag vet att det kommer att bli bra. 

Har SDHL en åsikt om spelarna spelar i landslaget eller inte? 

– Man ska komma ihåg att det här är något som Damkronorna gjort, de vill inte åka på landslagsläger. Då måste man ställa sig frågan varför. I brevet nämner de bemötande och respekt och det tycker jag man kan lägga lite fokus på också. Det är lätt att man tar ersättningarna och att man då tittar mot oss i SDHL eftersom vi har de kommersiella rättigheterna. Men faktum är att det handlar mycket om bemötandet och respekten som spelarna har känt uteblivit i många år. Det är något som faktiskt inte kostar pengar. 

Men respekt kan ju handla om just ekonomiska förutsättningar? 

– Absolut, det ena behöver ju inte utesluta det andra. 

DN har sökt Tommy Boustedt på Svenska ishockeyförbundet.  

Läs mer: Ishockeyn ensam om att inte betala landslagsspelare 

Läs mer: Finlands förbundskapten om reaktionen på bojkotten: Skrattretande