Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Växjö vann i rättan tid

Foto: Josefine Loftenius/Bildbyrån

Josh Hennessys matchstraff kunde ha kostat Växjö segern och inneburit 0-3 i matcher.

Men heroiskt kämpande lagkompisar klarade boxplay i fem minuter och grundlade vinsten.

Tack vare 3–2 borta mot Linköping kan man i stället kvittera SM-kvartsfinalserien hemma på onsdag.

Växjö blev utklassat i den första kvartsfinalen med 1–6 och åkte även på stryk i den andra med 2–3. Därför var man tvunget att vinna borta mot LHC för att inte hamna i en rejäl uppförsbacke med 0–3 i möten.

Smålänningarna tog också ledningen genom Liam Reddox efter en strålande första period. Men i den andra öste Linköping på ordentligt och kunde till slut kvittera genom Jonas Junland.

Mindre än halvminuten senare drog centern Josh Hennessy på sig ett matchstraff efter en ful tackling på Sebastian Karlsson.

LHC fick då fem minuter på sig att fullborda vändningen i power play.

Fast klubben klarade inte att överlista Christopher Nihlstorp – som hade en otroligt bra hjälp av sitt försvar.

– Jag måste hylla alla våra sex backar som slet något heroiskt. Så här i efterhand kan man säga att de där fem minuterna blev avgörande, säger gästernas tränare Sam Hallam.

I stället tog Växjö ledningen igenom genom Richard Gynge i början av den tredje perioden – och bara drygt fem minuter senare ökade Patrik Lundh på till 3–1.

– Vi hade chansen att sticka kniven i Växjö, men spelade alldeles för bekvämt i vårt långa powerplay. Klart att det stärkte dem att klara av fem minuter i boxplay, säger Linköpings tränare Dan Tangnes.

Richard Gynge – som tryckte in 2–1 i öppen bur från kanten efter ett härligt pass av kedjepolaren Tuomas Kiiskinen – menar att det avklarade numerära underläget betydde mycket för resten av matchen.

– Det är en sådan jäkla styrka att i det läget, då Linköping pressat på ordentligt innan, klara av det. Det grymma defensiva slitet gav oss andra en härlig energi, säger han.

LHC reducerade till 2–3 genom Chad Billins – och forcerade därefter vilt. Ändå var man aldrig riktigt nära att kvittera.

– Nu är vi med på allvar i den här serien igen, att ligga under med 0–3 i matcher hade inte varit så kul. Men pressen ligger fortfarande på Linköping. De blev trea och vi sexa i tabellen och så hade de ledningen med 2–0 i matcher och det tappar man ju lite, säger Gynge.

När östgötarna vann i lördags på bortaplan vände hämtade klubben både 0–1 och 1–2. Men den här gången gick det inte inför 7.107 åskådare i egna arenan.

– Vi hade marginalerna med oss då, nu har Växjö det. Dessutom sätter de ett mål i powerplay och vi inget, trots att vi har flera möjligheter, säger tränaren Dan Tangnes.

Läs mer: Effektivt Luleå vann tredje kvartsfinalen

Fakta. Så spelas SM-slutspelet

Kvartsfinaler:
Skellefteå–HV71
Ställning: 3–0 i matcher.
Speldagar: 22, eventuellt 24, 26 och 28 mars.

Frölunda–Djurgården
Ställning: 2–1 i matcher.
Speldagar: 22, 24, ev 26 och 28 mars.

Linköping–Växjö
Ställning: 2–1 i matcher.
Speldagar: 23, 25, ev 27 och 29 mars.

Luleå–Färjestad
Ställning: 2–1 i matcher.
Speldagar: 23, 25, ev 27 och 29 mars.

Semifinaler:
Speldagar: 1–8, ev 9–14 april.

Final:
Speldagar: 16–17, 19, 21, ev 24, 26 och 28 april.