Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Vejdemo om förlängningsdramat: Blir man för rädd blir det inget bra

Lukas Vejdemo avgjorde första åttondelsfinalen mot Brynäs i den femte perioden. Nu har han börjat odla slutspelsskägg och hoppas på en lång säsong.
Lukas Vejdemo avgjorde första åttondelsfinalen mot Brynäs i den femte perioden. Nu har han börjat odla slutspelsskägg och hoppas på en lång säsong. Foto: Hilda Arneback

Före säsongen var han på väg att lånas ut. I den första åttondelen mot Brynäs blev Lukas Vejdemo Djurgårdens räddare i nöden. Efter 95 minuter och fem sekunders spel slog han in segermålet, 5-4.

Då var klockan tjugo över elva på kvällen.

– Det är det roligaste mål jag gjort, säger 20-åringen från Danderyd dagen efter.

Dagen efter maratonmatchen mot Brynäs är det ingen träning på Hovet. I stället samlar Djurgårdstränaren Hans Särkijärvi spelarna i omklädningsrummet för ett litet snack.
Redan efter fem minuter kommer torsdagskvällens matchhjälte Lukas Vejdemo ut i kortbyxor och träningsskor.

– Man fick sköta träningen själv och försöka få ut all slagg ur kroppen. Det är ingen gemensam isträning, utan under eget ansvar, säger han och ler.

Pratade ni om matchen?

– Vi släppte matchen, det tar vi i morgon kanske.

Själv har han suttit på träningscykeln tidigare på morgonen och strax ska han gå och snöra på sig skridskorna och plocka på sig hela hockeyutrustningen.

Liksom många av de andra spelarna.

Att han inte kom i säng förrän klockan ett på natten hemma i Danderyd, spelar ingen roll.

Kan man åka skridsko så vill Lukas Vejdemo göra det.

– Det är skönt. Jag gillar att gå ut och köra ur kroppen lite. Det var en lång match i går och det är skönt att få gå på igen direkt.

Är du inte trött i kroppen?

– Det är lugnt, man känner inte av så mycket. Jag känner mig fräsch, säger 20-åringen och ler brett.

När han drar på munnen så syns spåren av torsdagskvällens match. Överläppen har fått en rejäl fläskläpp, ”det ser ut som jag lagt in en stor snus”, och näsan har fått sig en smäll som gör att den är svullen och lätt blåfärgad.

– Det var nere i hörnan, jag tror det var en armbåge på näsan. Det är så det ska vara i slutspelet, säger spelaren som gör sin första seniorsäsong.

Djurgården hade en säker ledning med 4–1 i början av den andra perioden och alla trodde nog segern var klar. Men när de tre perioderna var spelade hade Brynäs kvitterat till 4–4.

Den första förlängningsperioden var mållös och när en kvart spelats av den andra så trodde nog de flesta av de 6.200 på läktarna att det skulle bli en tredje övertidsperiod.

Men fem sekunder senare var matchen över.

– Vi hade ett lite längre anfall där Emil (Lundberg) och Brodin (Daniel) snurrade lite i hörnan. Så lägger Emil den till Brodin bakom målet som lägger in den framför. Jag försöker bara slå min kille in på mål och får med mig pucken på skridskon och så hittar jag en lucka i taket.

– Det var extremt skönt att se den gå in. Det var enorm glädje, och lättnad också.

Hur var det att spela?

– Det var annorlunda. Jag har aldrig spelat en så lång match förut, så det var lite speciellt. Efter tredje perioden trodde man att det bara skulle bli vanlig övertid, så det var lite annorlunda, säger Lukas Vejdemo och tillägger:

– Men samtidigt var det kul också, att känna att det man gjorde på isen hade väldigt stor betydelse. Det kunde bli en avgörande faktor allt man gjorde liksom. Det var spännande och vi hade bra go i gruppen tycker jag och vi sa att vi måste våga vinna och våga göra saker på isen, för om man blir för rädd blir det inget bra.

På lördag förmiddag samlas Djurgårdsspelarna för en lättare värmning. Därefter äter man innan man sätter sig i bussen och resan till Gävle och andra matchen mot Brynäs.

Vinner man är Djurgården i kvartsfinal och får möta Frölunda. Förlust och man möter Brynäs i en tredje – och avgörande match – på Hovet på måndag kväll.

Djurgården har vunnit båda matcherna i grundserien på bortaplan.

– Vi får ta med oss det vi gjorde bra då och det vi gjorde bra i går (torsdag) så tror jag att vi har en liten fördel på dem nu efter vinsten. När det blir en så lång match är det speciellt skönt att vinna.

– De måste ju vinna nu och vi har två matchbollar så det är skönt, säger Lukas Vejdemo och går tillbaka in i omklädningsrummet för att sätta på sig hockeyutrustningen.

Djurgårdens ena sportchef, Tomas Johansson, är på plats på Hovet och varnar för Brynäs.

– Många har fått för sig att Brynäs ska vara någon sorts strykgäng, men de är riktigt bra.

– Det kommer bli en lika tuff drabbning igen och om inte vi är på tårna bättre än vad vi var i matchen här, så är det stor risk att det blir torsk, säger Tomas Johansson samtidigt som han hyllar torsdagskvällens matchhjälte.

– En kille som haft en enormt bra utveckling i år. Han var med och krigade lite inledningsvis, men var en kille som vi funderade på om vi skulle låna ut i början av säsongen. Han såg inte så där jättebra ut på försäsongen, men ju längre säsongen gick så växte han.

Även Lukas Vejdemo är nöjd med sin säsong. Det enda tråkiga var att han i sista stund fick lämna truppen till junior-VM i Finland.

– Det var lite surt att jag missade JVM, men samtidigt så tycker jag det gått bra i Djurgården så det är kul, säger han när han är på väg ut på isen.

På hans haka syns några enstaka fjun, en mycket försiktig början till ett slutspelsskägg.

– Jag försökte förra året och det blev inte så lyckat. Vi får se hur det går i år, säger han och åker ut på isen.