Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

”Vi kommer få ett tufft år, det är ingenting att hymla om”

Timrå tränar, Jeremy Boyce i förgrunden.
Timrå tränar, Jeremy Boyce i förgrunden. Foto: Mats Andersson

TIMRÅ. Timrå är de första att erkänna att återkomsten till SHL kan bli tuff. Samtidigt finns en tro på att en bredd och en homogen grupp ska stabilisera laget i svensk hockeys högsta serie.

– Om tre år ska vi vara ett slutspelslag, säger Timrås sportchef Kent Norberg.

Timrå är tillbaka i SHL efter fem säsonger i hockeyallsvenskan. Förra säsongen stämde det mesta spelmässigt. Det blev serieseger, vinst mot Leksand i den hockeyallsvenskan finalen innan man vände och vann matchserien mot Karlskrona i kvalet till SHL.

I NHK Arena, två mil norr om Sundsvall, är förberedelserna i full gång inför återkomsten. Fredrik Andersson och hans tränarstab drillar spelarna hårt för att få dem fysiskt redo inför premiären. Dessutom är de i fullt sjå med att få ordning på en trupp med många nya ansikten.

– Det tar ett tag innan alla känner varandra och hittar sin roll och plats. Det blir ju ändå någon typ av hierarki i laget och det utspelas på lite olika sätt. Det här är jätteviktigt och det vi nästan jobbar hårdast med. Har du en bra grupp som drar åt samma håll, trivs du och känner att du är delaktig, då tror jag att man kan nå framgång och bra resultat, säger Fredrik Andersson.

Han påbörjade uppdraget som huvudtränare för Timrå inför förra säsongen. Sedan dess har han jobbat med att försöka implementera en gruppkänsla i laget, för att få alla att dra åt samma håll. Något som kommer att bli extra viktigt i vinter.

Förra säsongen präglades av ett starkt kollektiv men samtidigt var det omöjligt att inte se Jonathan Dahlén som den naturliga härföraren ute på isen. Nu är han och provar vingarna i NHL och det finns ingen riktigt med den statusen kvar. Niklas Svedberg är ett välmeriterat nyförvärv i målet och den som sticker ut på papperet, men på utespelarfronten är det bredden på truppen som är nyckeln för Timrå.

– Vi har bredden i laget, vi är inte beroende av vissa spelare utan är beroende av alla spelare och då måste alla vara beredda att komma in varje dag och göra jobbet, säger Andersson.

Mångårige sportchefen Kent Norberg är huvudarkitekten bakom lagbygget. Han är inne på samma spår som Andersson.

– Bredden har vi ju, det är den vi ska leva på. Har vi två, tre eller fyra man borta har inte det någon betydelse. Vi kommer nog rulla lite mer än vad andra lag gör också. Vi vet om att vi måste spela en jobbig ishockey för att ta poäng och då behöver vi ha med alla på båten, säger Norberg.

Han har haft en hektisk säsongsupptakt. Tretton nya spelare har tillkommit. En del hade skrivit på redan innan det var klart att laget skulle spela i SHL, medan resten har anslutit löpande. Spelarna har en gemensam nämnare – samtliga har erfarenhet av spel i Sverige och många är unga med flera säsonger kvar i kroppen.

Fredrik Andersson, huvudtränare i Timrå.
Fredrik Andersson, huvudtränare i Timrå. Foto: Mats Andersson

– Vi bygger det här på tre år. Visst hade vi kunnat välja en annan väg och satsa kortsiktigt på utlänningar. Samtidigt hade vi haft samma problem nästa år, vad är vår identitet? Jag tycker ändå att vi ska försöka skapa en sådan i det läge vi är, och vår identitet är att vi ska jobba med yngre svenska spelare, säger Norberg.

Det finns ingen solklar förstafemma i Timrå, något som Norberg påpekar. Några av spelarna har värvats från SHL där de har haft blygsammare roller. Andra har värvats från hockeyallsvenskan där de har varit tongivande i sina lag. 

– Vi kommer att få ett tufft år, det är ingenting att hymla om. Men vi kommer att kriga till oss en jäkla massa poäng. Det är ett bra driv i gruppen och en sammanhållning. Det ville vi liksom hålla intakt. Därför var det bara på den svenska marknaden som vi tittade på, säger Norberg.

En som var med på isen senast Timrå spelade i SHL var Jeremy Boyce-Rotevall. Då var han 19 år gammal och en av dem yngsta i laget. Nu är han 25 och en av veteranerna. 

– Det laget var mer blandat med fler som hade varit med länge och i slutet av sina karriärer. Ingenting mot dem men det är inte så många som spelar nu liksom. Det här laget har många som kommer nerifrån och som fortfarande är väldigt unga och vill bevisa att man vill vara här. Det finns en väldig hunger i laget, hos alla killar, säger Boyce-Rotevall. 

Efter att ha varit nere i allsvenskan i fem säsonger – var det i våras ni var SHL-mogna?

– Absolut, det kändes som att det var vår tur på något sätt. Det är bara att kolla på laget vi gick upp med. Det är många som har spelat här ett par år, några pusselbitar har bytts ut men vi har samma grund. De som har kommit in det sista året har anpassat sig väldigt bra i gruppen. Nu är det en liga upp och det kommer gå snabbare och vara bättre spelare. Vi måste fokusera på det vi ska göra och inte kika på andra lag. Kan vi fortsätta så kommer vi få betalt för det, säger Boyce-Rotevall.

Han väljer, precis som Andersson och Norberg, att trycka på truppens spelarbredd och känslan i gruppen som lagets framgångsvapen. Frågan är hur långt det kan ta dem? De är nederlagstippade sett till spelarmaterialet och Norberg, Andersson och Boyce-Rotevall inser alla att det kan bli tufft. Samtidigt har de satt nyktra mål inför återkomsten. Slutspel är en bonus, men det siktar man på först om tre år.

– Jag känner inte att vi kommer att vinna SHL, det kommer vi inte göra, men jag känner mig definitivt inte slagen på något sett på förhand. Realistiskt är definitivt att komma elva/tolva. Det kommer att krävas hårt jobb, men det vet jag att den här gruppen är beredd att göra, säger Kent Norberg. 

Serie.Människorna bakom rollerna i SHL

Lördag 15 september startar SHL. DN har inför hockeypremiären mött personer från ligan som symboliserar fem olika teman: profilerna, ledarna, nyckelspelarna, nytänkarna och utmanarna.

Först ut är Timrås prestigevärvning från Nordamerika: nyckelspelaren Niklas Svedberg.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.