Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

VM-gulddrömmen i kras för Alfredsson

En besviken Daniel Alfredsson lämnar isen.
En besviken Daniel Alfredsson lämnar isen. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
VM-debuten klarade han av redan för 17 år sedan. Mycket talar för att Daniel Alfredsson gjorde karriärens sista landskamp på torsdagen – utan att någonsin ha fått vinna ett VM-guld. ”Jag tror att vi alla känner en grym besvikelse”, sade Alfredsson efter 3–4-förlusten mot Tjeckien.

Ottawaforwarden Alfredsson, 39, tackade ja till årets VM-turnering med ett enda mål i sikte: Att äntligen vinna det VM-guld han aldrig vunnit.

Men den svenske lagkaptenens sjunde VM slutade precis som de tidigare.

Med en stor besvikelse.

Utan en guldmedalj.

– Det kändes att det här laget hade kapacitet att gå hela vägen, sade Alfredsson.

– Men vi fick inte den start vi ville ha, även om vi fick 1–0.

Alfredsson hade själv ett bra läge att ge Tre Kronor ledningen med 2–0 i mitten av den första perioden i kvartsfinalen mot Tjeckien.

– Hade jag satt den hade vi kanske fått lite mer kommando i matchen.

Lite senare var han i stället inne på isen vid båda målen när tjeckerna vände.

När Tre Kronor hade rest sig till 3–3 var Alfredsson sedan en av de svenskar som hade chans att bli matchhjälte – utan att hitta målet.

– Det finns en skön arbetsmoral i det här gänget. Den gav oss chansen att komma in i matchen igen. Men det ville sig inte riktigt.

Alfredsson har tidigare under turneringen sagt att han inte har bestämt sig om det blir en fortsättning i Ottawa nästa säsong, eller om han lägger skridskorna på hyllan.

– Det här kanske var min sista match på tävlingsnivå, sade Alfredsson, som nu ska fundera i några veckor innan han fattar ett beslut om framtiden i ishockeyrinken.

Men frågan är hur som helst om det blir några fler blågula framträdanden för göteborgaren.

Alfredsson stannade nu VM-turneringen på ett mål och sex målpassningar. Han var med och vann OS-guld i Turin 2006, medan karriärens medaljfacit i VM är två silver (1995 och 2004) och två brons (1999 och 2001).