Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 04:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockeyn-ensam-om-att-inte-betala-landslagsspelare/

Sport

Ishockeyn ensam om att inte betala landslagsspelare

Damkronorna under VM i Finland tidigare i år. Foto: Tomi Hänninen/Newspix24

Ishockeyförbundet skiljer sig från andra lagsportförbund i Sverige genom att inte ge någon ersättning alls till landslagsspelare.

– Att bygga trösklar till våra landslag är det sista vi vill, säger basketförbundets generalsekreterare Johan Stark.

Så här ser läget ut i de stora bollsporterna.

Handboll

I handboll finns en dagersättning under landslagsläger, bonusar för prestation och ersättning för inkomstbortfall för amatörspelare. Det är exakt lika mellan kvinnor och män.

– Det är vi både glada och stolta över givetvis, säger förbundets generalsekreterare Robert Wedberg.

I princip alla landslagsspelare är proffs, och det är bara i undantagsfall som någon behöver ersättas för inkomstbortfall. Det gäller både damer och herrar. 

Robert Wedberg vill inte säga hur hög dagersättningen är, men det är ”betydligt mer” än 100 kronor. Enligt Aftonbladet låg den i slutet av 2017 på 700 kronor, sedan herrarna valt att sänka sin ersättning.

– Det är inte i närheten av hockey och fotboll, men vi har många spelare som är proffs ute i europeiska ligor som vi har att ta hänsyn till, säger Robert Wedberg.

Basket

Ersättningarna till dam- och herrlandslag är exakt samma i basketen. Man får en dagersättning på 200 kronor, plus bonusar baserade på prestation. Generalsekreterare Johan Stark säger att de skulle vilja höja kompensationen, men har en begränsad ekonomi. 

– Jag hade gärna sett att vi hade haft råd att betala 2.000 kronor, för man kan inte ta spelare för givet. Det är samma sak med prestationsbonusar när laget eller spelare gör någonting bra: det handlar om att skicka signaler, säger han.

Blir man uttagen i ett ungdomslandslag tar förbundet ut en deltagaravgift, och Johan Stark säger att man gärna hade sett att all landslagsverksamhet var gratis, för att ingen ska uteslutas på grund av socioekonomisk bakgrund. Men principen att det ska vara lika mellan könen har gällt i 25 år.

– Är det lika dåligt så är det ändå okej, säger han.

Spelarna i både dam- och herrlandslagen är proffs, och förbundet har heller ingen ekonomi för att ersätta förlorad arbetsinkomst, säger Johan Stark.

Volleyboll

I volleyboll är alla ersättningar lika mellan dam- och herrlandslagen. Spelarna får en symbolisk summa på 100 kronor om dagen, ingen ersättning för förlorad arbetsinkomst. 

– Det är en mindre sport, så det handlar om en mindre dagersättning, säger förbundschefen Martin Kihlström.

På damsidan finns Sveriges troligen bäst betalda idrottskvinna, Isabelle Haak som lär tjäna 10 miljoner kronor i sin turkiska klubb, men de flesta spelare studerar eller jobbar. Mellan fem och tio spelare brukar vara utlandsproffs både i herr- och damlandslagen. För tillfället är förutsättningarna något bättre för damerna, eftersom de får stöd från Sveriges olympiska kommitté då de tros kunna ta OS-medalj i framtiden.

Svårigheten att försörja sig gör att många lägger av med sporten när de är 23, 24 år, säger Martin Kihlström. Det gäller både män och kvinnor.

Innebandy

Inga spelare får betalt för att vara med i landslaget i innebandy, utan det tillhör det ”ärofyllda uppdraget att representera Sverige”, säger landslagschef Joakim Lindström. Däremot får alla ersättning för förlorad arbetsinkomst om de förväntats arbeta de dagar de är på läger. Bonusar för VM-guld är också lika.

– Man kan säga att vi jobbar nog nästan jämställt på kronan, säger Lindström. 

I klubblagen har män bättre löner än kvinnor, men skillnaderna är betydligt mindre än inom ishockeyn. Joakim Lindström säger att förbundet anser sig ha ett ansvar att se till att samma villkor gäller för spelarna när de är på landslagssamlingar, även om man inte kan påverka löneläget i klubbarna. 

Fotboll

Ersättningen till landslagsspelarna i fotboll har varit en omstridd fråga, och Svenska fotbollförbundet har vägrat att redovisa hur den ser ut. De svenska herrspelarna har sagt att de har valt att sänka sin ersättning för att damerna ska få ett bättre avtal. I sommar har Diskrimineringsombudsmannen startat en granskning kring frågan, och förbundet måste senast på fredagen lämna in sitt svar på myndighetens frågor. 

”Vår uppfattning är att vi har rättvisa och jämställda avtal”, har ordförande Karl-Erik Nilsson tidigare sagt