Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Island chockade Sverige i EM-premiären

Svenska spelare deppar efter förlusten mot Island.
Svenska spelare deppar efter förlusten mot Island. Other: Fredrik Sandberg/TT

Sverige fick en mardrömsstart i EM. Island chockade det svenska laget och hade stundtals lekstuga. Som mest ledde Island med tio mål. Till sist blev det förlust med 24–26 (8–15).

– Det här får bli en läxa och sedan får vi se till att vinna matchen på söndag, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

verige fick en mardrömsstart i "måstematchen" mot Island. Efter sju minuters spel ledde Island med 7-1.

Då hade den isländske målvakten Bjorgvin Gustavsson gjort massor av kvalificerade räddningar, tagit en straff och skrämt slag på den svenske storskytten Lukas Nilsson som inte träffade målet ens i öppet läge.

De svenska spelarna var som lamslagna i anfallsspelet. Och i försvaret var det öppen gata de första tjugo minuterna. Andreas Palicka i målet lämnades ensam och gjorde i stort sett inte en räddning.

– Vi blir stressade när de gör mål och vi bränner lägen i början. De får ganska snabbt 4–1 och därefter blir vi lite passiva, och även om vi skapar lägen så tycker jag inte den sista distinkta satsningen är där, säger Kristján Andresson. 

För att förändra situationen plockade han ut försvarsspelaren Max Darj och vänsternian Lukas Nilsson. Ut gick också målvakten Andreas Palicka som när bara 13 minuter spelats släppt in 11 mål.

Mikael Appelgren började med att rädda en straff.

Ändå ledde Island efter tjugo minuter med 7–14. Det var stundtals rena lekstugan i det svenska försvaret. 

Och framåt fortsatte den isländska målvakten att ta svenskarnas allt mer desperata skott. Gustavsson hade otroliga 58 i räddningsprocent i halvtid.

I den andra halvleken chockstartade Sverige med två mål under den första minuten. Men efter tio minuters spel hade Island återställt ordningen och utökat ledningen till tio mål, 11–21.

Ett par räddningar av Mikael Appelgren och kontringsmål av Mattias Zachrisson tände ett litet svenskt hopp när det återstod 15 minuter. Underläget krympte till sex mål, 16–22.

Lukas Nilsson gjorde 17–22. En ny räddning av Appelgren gav Sverige bollen och i anfallet gjorde Johan jakobsson 18–22.

Plötsligt var rollerna ombytta. Ett nervöst Island missade, kastade bort bollar och Gustavsson i målet såg plötsligt mänsklig ut.

Med sex minuter kvar hade underläget minskat till tre mål, 20-23. Men upphämtningen kom för sent. Island kunde till sist vinna med två mål, 24–26.

– Jag försökte hitta lösningar, säger Kristján Andrésson. Jag vet ju hur duktiga spelarna är och bara jag får dem att slappna av så kan de visa det.

– Nu det dröjde tills vi låg under med tio mål tills jag upplevde att vi som grupp slappnade av och släppte lite på bromsen.

Än finns möjligheten att Sverige kan vara med och spela om medaljerna. Men då måste övriga resultat gå svensk väg, förutom att man själva måste vinna mot både Serbien och Kroatien.

– Det här var en måstematch, och det kommer en måstematch på söndag (Serbien), och det kommer en måstematch på tisdag (Kroatien), så är det, säger Kristján Andrésson och fortsätter:

– Jag tycker det här laget visade i januari i fjol vilket spel de besitter. Vi kommer att leverera det på söndag. Vi vill ju vidare från den här gruppen. 

Läs mer: Jim Gottfridsson: ”Det är ingen jättekris för framtiden”

Spelarbetyg

Andreas Palicka          1

Mikael Appelgren        4

Simon Jeppsson         3

Max Darj                       1                   

Jerry Tollbring              2

Niclas Ekberg               1

Fredric Pettersson       2

Johan Jakobsson         2

Albin Lagergren            2

Jim Gottfridsson           4

Mattias Zachrisson      3

Jesper Nielsen              2              

Lukas Nilsson               1

Övriga spelade för kort tid.