Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Israelssons bror: Det värsta jag upplevt

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Johan Israelsson, bror till Erik Israelsson som knockades medvetslös efter sitt Hammarbymål mot AIK på söndagen, trodde att han förlorat sin bror. Varför ville stora delar av publiken att han skulle dö, frågar han sig i Barometern.

”Jag ser direkt att något är fel. När lagkamrater snabbt vinkar in sjukpersonal brukar det vara allvarligt. Erik har fått en smäll mot huvudet och tappat medvetandet redan på vägen ner mot marken. Jag ser Erik börja sprattla, likt ett epileptiskt anfall och sedan förblir stilla.”

Johan Israelsson bloggar för Barometern vars huvudredaktion ligger i Kalmar där han och Allsvenskans Erik Israelsson också kommer från. På söndagen blev lillebrodern derbyhjälte för alla Hammarbysupportrar, men det är inte det avgörande nickmålet i slutminuterna man minns. 

I stället för att oroa sig för konsekvenserna av den hårda kollisionen började så kallade AIK-supportrar att skandera ramsor om hur de önskar livet ur Erik Israelsson. Storebrodern skriver att stunden framför tv:n i tillfälliga bostadsorten Melbourne, Australien, antagligen det värsta han varit med om.

Han får panik av att hans bror kanske förlamats eller rentav kommer dö på planen. Hans föräldrar och syster ringer, men stunden när familjen akut ska bearbeta en chock blir avbruten av de osmakliga ramsorna.

”Mitt i allt hör vi en motståndarklack. Ja en stor del av klacken – inte bara ett fåtal personer – som önskar vår älskade Erik död. ”Låt han dö, låt han dö, låt han dö”. Varför önskar de en ung kille, som bara gör det han älskar, döden? En kille som är en bror, en son, en pojkvän.”

Under måndagen publicerade Hammarby en intervju med Erik Israelsson från sjukhussängen där han säger att han inte minns vare sig det avgörande målet eller kollisionen.

Han känner sig pigg och klar, men hjärnskakningnen gör att han måste vila minst 30 dagar. Under läkarundersökningen upptäcktes också en fotledsfraktur som kräver uppemot sex veckors vila, så Israelsson skulle sannolikt ha missat säsongens sista fyra matcher ändå. 


AIK ber om ursäkt

• AIK ber om ursäkt för fansens dödsramsa
I ett öppet brev på den egna hemsidan ber AIK Fotboll nu om ursäkt för supportrarnas agerande i samband med att Hammarbys matchhjälte Erik Israelsson knockades medvetslös i söndagens fotbollsderby.