Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jacobsen-missar-vm-tredje-tunga-aterbudet/

Sport

Jacobsen missar VM – Westberg inte borträknad

Sveriges lagkapten Sabina Jacobsen missar VM. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Försvarsstjärnan Sabina Jacobsen missar handbolls-VM i Japan.

Samtidigt är inte storskytten Johanna Westberg helt avskriven från mästerskapet.

– Det är klart att jag hoppas på henne, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

TT Text

Lagkaptenen Sabina Jacobsens högerknä håller inte för spel i handbolls-VM, som inleds om drygt tre veckor i japanska Kumamoto.

– Det kommer inte som någon jättestor överraskning. Hon har haft problem med det knäet och hade det senast i EM-kvalet (i september) när hon fick avstå match, säger förbundskaptenen Henrik Signell till TT och fortsätter:

– Det är klart att det är en viktig spelare för oss, både på och utanför planen. Hon är en lagkapten som är väldigt trygg att ha i gruppen. Det är tråkigt för laget, men framför allt är det tråkigt för Sabina.

Sedan tidigare står det klart att målvakten Johanna Bundsen (gravid) missar VM. Däremot är inte vänsternian Johanna Westberg helt avskriven från mästerskapet. Westberg, som blev mamma i somras och missade EM i december i fjol, har gjort comeback i klubblaget Nykøbing Falster.

Hon står utanför 18-mannatruppen, men ingår i bruttotruppen.

– Det är klart att jag hoppas på henne också. Sedan hoppas man delvis att det inte behövs för då innebär det att alla är friska och hela.

Så det handlar inte om att hon ska få mer tid så att man kan plocka in henne i truppen på 18 spelare innan mästerskapet börjar?

– Jo, men det gör det väl indirekt. Annars hade hon ju inte varit med i 28-mannatruppen. När jag hade presskonferensen (vid trupputtagningen 22 oktober) hade vi pratats vid några dagar tidigare och hon upplevde att det var lite tidigt. Sedan gick det ganska fort till att hon började spela, säger Signell.

Westberg har gjort tre matcher i den danska ligan och har gjort sex mål. Nykøbing Falster är skadedrabbat, vilket kan ha skyndat på svenskans comeback, tror Signell.

– Hade de haft fullt full trupp och bra bredd kanske man hade väntat lite till med henne. Hon har ju en bit kvar om man ska vara uppriktig. Men det är jätteroligt att hon är tillbaka, säger förbundskaptenen.

Samtidigt flaggar han för att det är hård konkurrens i landslaget på just vänsternio i form av Jamina Roberts och Mikaela Mässing.

– Det är en position med tuff konkurrens – så det är inte bara att glida in så fort man ställer sig på banan. Utan det gäller att vara bra också, men det är klart att jag hoppas att Johanna fortsätter att göra bra ifrån sig och känner sig allt starkare. Det innebär att vi har fler alternativ om någonting skulle hända, säger Signell.

Ett oväntat alternativ på vänsternio hade varit den tidigare landslagsstjärnan Linnea Torstenson. Signell uppger för Aftonbladet att Torstensson (Bukarest) fått en förfrågan om VM-spel, men att hon tackat nej. Torstensson har inte spelat i landslaget sedan OS 2016 efter att ha hamnat utanför Signells EM-trupp på hemmaplan i december samma år.

Med i VM-truppen finns däremot storstjärnan Isabelle Gulldén. Spelmotorn blev mamma i somras, men har nu gjort några matcher för klubblaget Brest.

– Hon känner sig harmonisk. Det är klart att hon jobbar för att komma i så bra form som möjligt. Men hon har många träningspass och ett antal matcher kvar, som hon kan påverka och förbättra formen med. Jag tycker att det ser bra ut om man ser till tiden hon har varit borta.

Sabina Jacobsen ersätts i truppen av debutanten Kristin Thorleifsdóttir, 21, från H65 Höör.

Läs mer: Gulldén tillbaka som osäkert kort – här är truppen till VM