Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Jacobsen vilar mot Mexiko

Sabina Jacobsen.
Sabina Jacobsen. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Sabina Jacobsen spelar inte OS-kvalpremiären mot Mexiko.

Lagkaptenen skrivs inte in i truppen, utan ska sparas till de tuffare fajterna mot Polen och Ryssland.

Det är en fysiskt tuff utmaning som väntar svenska handbollslandslaget i OS-kvalstaden Astrachan i Ryssland. Tre matcher på lika många dagar väntar innan Sverige vet om det blir OS-spel i Rio de Janeiro i augusti eller inte.

Sverige har rest till Ryssland med 18 spelare, men den slutgiltiga kvaltruppen består bara av 16. För att spara på spelarmaterialet väljer förbundskaptenen Helle Thomsen att inte skriva in lagkaptenen och försvarsspecialisten Sabina Jacobsen till första matchen mot Mexiko klockan 18.00 på fredagskvällen.

– Att få en lätt match, vinna och inte få några skador. Det blir fokus på det, säger Thomsen inför första matchen.

”Jacobsen vilar då hon kommer att dra ett tungt lass mot Polen och Ryssland”, skriver landslagets pressansvarige Daniel Vandor i ett sms.

Mexiko är det svagaste motståndet i gruppen. Landet har aldrig kvalat in till ett stort internationellt mästerskap tidigare.

I stället väntas Sverige göra upp med värdnationen Ryssland och, på förhand, framförallt Polen om de två OS-platserna.

Sverige ställs mot Polen på lördag eftermiddag, svensk tid, och sedan mot Ryssland på söndag kväll.

– I första matchen så tänker vi bara på att vinna och att inte göra slut på för mycket krafter. Vi kommer använda oss av många spelare, om vi kan, säger Thomsen, som tidigare aviserat att hon tänkt använda sig av Jacobsen i anfallsspelet, precis som hon gör i klubblaget Midtjylland.

Inte heller målvakten Martina Thörn skrivs i första läget in i truppen, utan det blir Johanna Bundsen och Filippa Idéhn som tar hand om målvaktspositionen.

Sverige får göra två byten under kvalets gång. Vem som är tänkt att skrivas ut ur truppen när Sabina Jacobsen kommer in är inte bestämt.