Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jag-ar-djupt-oroad-over-forbundets-attityd-mot-oss/

Sport

”Jag är djupt oroad över förbundets attityd mot oss”

Erika Grahm är både spelare och sportchef i Brynäs. Foto: Pernilla Wahlman/TT

I veckan tas nya steg för att lösa konflikten mellan spelarna i Damkronorna och Svenska Ishockeyförbundet.

– De konkreta sakerna som vi har efterlyst, och som kan skrivas ner på ett papper, känns det som vi kommer att kunna lösa, säger landslagsstjärnan Erika Grahm.

– Men för oss spelare är det här mycket större än bara det. 

– Det primära för oss är attityden mot oss, hur vi blir bemötta och hur vill man driva landslagsverksamheten. Än så länge har vi inte sett några konkreta tecken på att det kommer att bli en förändring där. Det gör mig djupt oroad.

På ett hotell i Stockholm är representanter från lagen i SDHL, svenska damhockeyligan, samlade för en upptaktsträff inför säsongen.

På fredag drar ligan i gång, och det är ett rekordstort antal journalister på plats som får ta del av den positiva nyheten att ligan fått en huvudsponsor, något DN kunde berätta före upptaktsmötet.

Som ett tungt moln över allt positivt som händer i den inhemska ligan vilar dock spelarnas landslagsbojkott.

Konflikten mellan spelarna i Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet är inne på fjärde veckan, och i veckan ska representanter från förbundet och spelarfacket Sico träffas för ett tredje möte.

På det första mötet stod det klart att spelarna kommer att få ersättning för förlorad arbetsförtjänst när de är på landslagsuppdrag sedan SHL beslutat sig för att gå in med de pengar som krävs.

Därmed var ett steg avklarat, men flera saker återstår att lösa. Bland de mer konkreta finns till exempel försäkringsfrågan.

På det senaste mötet lämnade Sico över ett förslag till ett landslagsavtal, och i veckan ska parterna träffas igen.

Både Sicos representant Klara Stenberg och Erika Grahm ser positivt på möjligheten att komma överens om ett avtal.

– Om det sker redan i veckan är svårt att säga, men vi rör oss framåt, säger Klara Stenberg.

Men konflikten handlar om mer än pengar och försäkringar. Det är de där sakerna som det inte går att skriva ner på ett papper som det är svårast att komma åt.

– Jag har personligen varit med på ett möte – det andra var jag med på via telefon – och jag kan inte påstå att jag uppfattat några ”vibbar” som tyder på en förändring. Bara genom att inleda med att säga att de var förvånade över vårt agerande var att börja i fel ände, säger Erika Grahm.

– Det fick mig, eller bättre uttryckt oss, att känna att de inte är insatta i hur vi har det och inte har någon koll på verksamheten.

Så även om steg tas åt rätt riktning har den långvariga söndringen skapat ett avstånd mellan förbundet och spelarna som det kommer att ta tid att sudda ut.

– Det hade egentligen behövts så lite. Bara att de hade kommit till oss i omklädningsrummet efter att vi hade åkt ur A-VM och sagt: ”Nu börjar vi resan tillbaka. Tillsammans kommer vi att fixa det här” hade betytt så mycket. Under sommaren gick vi bara och väntade på att en plan skulle presenteras, men det hände aldrig. I stället var det som om säsongen skulle börja som om ingenting hade hänt, säger Erika Grahm.

Vid sidan om konflikten står Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen. I och med att säsongens första landslagsturnering aldrig blev av på grund av bojkotten blickar Martinsen nu mot nästa som avgörs i Luleå i början av november.

Där kommer bland annat världens två bästa hockeylag USA och Kanada att delta.

Kommer bojkotten att vara avslutad tills dess?

– Jag får ett tryck över bröstet när du ställer den frågan. Vi spelare vill inget hellre än att komma samman som en urstark grupp och bara gå ut och köra inför den svenska publiken. Så det är både vår förhoppning och vårt mål, men vi vill känna att vi får stöd, säger Erika Grahm.

– Jag vet att vissa säger att ska vi inte kan komma och kräva pengar nu när vi har åkt ur A-VM, men det är inga stora pengar vi pratar om och än en gång; det här är större än det. Det vi vill är att vi och förbundet tillsammans ska jobba för svensk dam- och flickhockeys bästa.