Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 17:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jag-ar-stolt-over-hur-jag-hanterade-situationen/

Sport

”Jag är stolt över hur jag hanterade situationen”

Armand Duplantis tillsammans med Daniel Ståhl. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån.

DOHA. Armand Duplantis lämnar Doha med en dyrgrip och erfarenhet i bagaget.

– Den är tung, den är snygg och kommer definitivt att passa bra in i samlingen, sade 19-åringen och fingrade på sin silvermedalj.

På onsdagen sätter sig VM-tvåan på ett plan hem till USA. En framgångsrik sommar i Sverige och Europa är över. På onsdagskvällen fick han ta emot silvermedaljen som är beviset på att bara amerikanen Sam Kendricks var hans överman i det högkvalitativa VM-dramat.

”Mondos” 5,97 hade räckt till guld i åtta av de nio senaste VM-finalerna, men inte heller dagen efter kände han någon besvikelse.

– Jag ångrar inget. Jag stod med ryggen mot väggen flera gånger och lyckades ta mig ur det. Jag är väldigt stolt över hur jag hanterade situationen, sade ”Duplantis.

19-åringen firade sin finalinsats tillsammans med familj och vänner. ”Mondo” hyllade mamma Helena och pappa Greg, fystränare respektive stavhoppstränare, som gjort honom till den världsstjärna han nu är.

– Utan dem hade jag aldrig stått här som silvermedaljör. Jag hade förmodligen inte ens varit här på mästerskapet. De förtjänar allt erkännande, sade ”Mondo”.

Med sig hem till Louisiana i den amerikanska södern har han även mycket erfarenhet i bagaget. Tonåringen kom till VM med stora förväntningar på sig och klarade pressen.

– Alla visste att jag var en stor aspirant på en medalj på det här mästerskapet. Att kunna hantera trycket och förväntningarna är skönt och en bra erfarenhet att ta med sig. Jag kommer att vara ännu bättre nästa gång, sade Duplantis.

Nu ställer han in siktet på OS i Tokyo nästa sommar. Men först väntar en behövlig semester och det dröjer tills han rör en stav igen.

En god middag med kompisarna där hemma är det första han tänker göra när han kommer hem. Armand Duplantis har all anledning att unna sig något extra.

Läs mer: Duplantis hade behövt en styvare stav: ”Han är för stark”