Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 00:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jag-fick-resultat-fran-rontgen-och-matchen-samtidigt/

Sport

”Jag fick resultat från röntgen och matchen samtidigt”

Jakob Johansson är tillbaka i IFK Göteborg.
Jakob Johansson är tillbaka i IFK Göteborg. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Under en vecka kastades han från himmel till helvete – och på väg tillbaka åkte han ner i knäskadeträsket igen. 

Nu är Jakob Johansson åter bland ”Änglarna” och mannen som banade väg för den svenska VM-succén 2018 hoppas inte att han hört av Janne Andersson för sista gången.

Trollhättan har producerat en och annan känd idrottsman och bland dem som förärats en plats i stadens ”Park of Fame” märks rallykungen Erik ”Carlsson på taket” Carlsson, brottningsvärldsmästaren Frank Andersson och bronsmedaljören från fotbolls-VM 1994, Håkan Mild.

Spelaren som sköt Sverige till det senaste världsmästerskapet lyser däremot med sin frånvaro. Jakob Johansson, med Trollhättans Bois som moderklubb, tillstår ödmjukt att det där målet kanske fick honom att klättra på listan över de mest kända trollhätteborna.

Fast som fotbollsspelare är Jakob Johansson mest förknippad med IFK Göteborg, klubben som han gjorde allsvensk debut för redan som nybliven 17-åring. Efter sex års frånvaro är han tillbaka på Kamratgården och konstaterar att det är många nya ansikten bland spelare och ledarstab, men att den gamla IFK-andan sitter i väggarna på träningsanläggningen.

– Blåvitt är alltid Blåvitt, konstaterar 29-åringen.

Få fotbollsspelare har upplevt himmel och helvete på ett så drastiskt sätt som Jakob Johansson gjorde under en höstvecka 2017.

Friends arena, fredag 10 november: Inhopparen Jakob Johansson möter Ola Toivonens skarvnick vid straffområdesgränsen och skickar via ett italienskt försvarsben in 1–0-målet som ska visa sig ta Sverige till VM i Ryssland.

San Siro, Milano, måndag 13 november: I returen får han spela från start, men redan efter en kvart är olyckan framme. Vid en riktningsförändring drar han av korsbandet i vänster knä och rullas ut på bår.

Han berättar om den märkliga känslan av att få två viktiga resultat med helt olika innebörd samtidigt. Han var på sjukhuset i Milano och hade just kommit ut från rummet där han röntgats när slutsignalen gick.

– Jag fick resultatet från 0–0-matchen och undersökningen på samma gång. Det var lite absurt faktiskt, säger han.

Jakob Johansson bärs ut på bår under VM-playoff-matchen mot Italien på San Siro i Milano 13 november 2017.
Jakob Johansson bärs ut på bår under VM-playoff-matchen mot Italien på San Siro i Milano 13 november 2017. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den allvarliga skadan gjorde att han missade VM. Via tv följde han konsekvenserna av sitt playoff-mål och gladdes åt när Jannes gäng tog sig till kvartsfinal. Det var samtidigt som han bytte klubbadress från AEK Aten mot Rennes. Om sejouren i Grekland tog Johansson till landslaget blev tillvaron i Frankrikes högsta liga inte alls vad han hoppats på. Han hade tagit sig tillbaka till landslaget, när i september i fjol högerknäet vek sig på en träning med Rennes. Han kände direkt igen känslan. Korsbandet var av även i andra knät och ytterligare en säsong förstörd.

I förra veckan blev det som varit en dåligt bevarad hemlighet officiellt. Utlandsäventyret är slut – i alla fall för den här gången. Jakob Johansson återvänder till IFK Göteborg.

– Det känns väldigt skönt att vara hemma i Sverige igen, både fotbollsmässigt och socialt. Både jag och familjen kände att det var helt rätt läge, säger han.

Jakob Johansson blev svensk mästare första året i Blåvitt 2007, en guldupplaga som innehöll spelare som Niclas Alexandersson, Marcus Berg, Gustav Svensson och Pontus Wernbloom. Det var en tid med tuff konkurrens och när klubben lite senare började värva stjärnor till det som gick under namnet ”Real Blåvitt” hamnade Johansson aningen i skymundan igen. Det, menar han, kan ha varit hans lycka.

– Det blev en minskad press på mig och det kanske passade mig ganska bra, att jag kunde slå lite ur underläge. När jag väl fick chansen kunde jag spela mer avslappnat. Jag lärde mig mycket om mig själv under den där tiden: hur jag ska vara och hur jag ska förbereda mig för att prestera så bra som möjligt på planen, säger han.

2007 blev Jakob Johansson svensk mästare med IFK Göteborg. Nu har han återvänt till klubben.
2007 blev Jakob Johansson svensk mästare med IFK Göteborg. Nu har han återvänt till klubben. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Framgångarna gav kontrakt i Grekland och förbundskapten Janne Anderssons uppmärksamhet. Johansson säger att det till en början kändes overkligt att vara med i landslaget.

– Men när man väl var på landslagssamlingarna kom man väldigt snabbt in i det. Även om det är många stora spelare från bra klubbar så kände jag mig aldrig som en outsider. Det är en väldigt familjär stämning, säger han.

Självklart längtar han tillbaka, men det är inte på landslaget som han har sitt fokus just nu. En andra långa rehabperiod går mot sitt slut. Frankrike har varit helt nedstängt under coronakrisen och vid sidan av egna löppass utomhus har Johansson fått sköta rehabträningen i hemmet.

Nu är den första veckan i Kamratgårdens gym är över. Allt går enligt plan. Eftersom även ledbandet var skadat i högerknäet blev den andra operationen lite annorlunda än den första. Kirurgen använde en sena från baksidan av Johanssons lår för att reparera knäet och övningarna för att komma i form är lite annorlunda.

Han övar en del med boll för att få upp känslan, men det dröjer ännu ett tag innan han får utsätta sig för kroppskontakt. Det finns ingen anledning att förhasta sig. Kontraktet med Blåvitt, som sträcker sig över säsongen 2022, börjar gälla först i juli. Frågan är om allsvenskan är igång då.

– Det är jättesvårt att säga när jag kan vara tillbaka. Vi kommer att lägga upp en plan efter att jag kört de här första veckorna med rehabilitering på hemmaplan, säger han.

”Vi kommer att lägga upp en plan efter att jag kört de här första veckorna med rehabilitering på hemmaplan”, säger Jakob Johansson om träningsstarten med IFK Göteborg.
”Vi kommer att lägga upp en plan efter att jag kört de här första veckorna med rehabilitering på hemmaplan”, säger Jakob Johansson om träningsstarten med IFK Göteborg. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Mycket har hänt i IFK Göteborg sedan Johansson lämnade 2014. Klubben har gått igenom ett ekonomiskt stålbad och spelar- och ledaromsättningen har varit stor.

– Det känns lite som att komma till en ny klubb tycker jag, säger han och förklarar att det bara är Robin Söder och Tobias Sana som han spelat med förut.

Ja, och så målvakten Giannis Anestis förstås, som tidigare återfanns i AEK Aten.

Det är inte omöjligt att fler gamla kompisar snart gör honom sällskap. Marcus Berg och Mattias Bjärsmyr är två av dem som tränat med klubben under coronauppehållet.

– Det ryktas ju en del och jag har ingen ”inside information”, men det är helt klart intressanta spelare, säger Johansson och skrattar.

Alexander Farnerud är en namnkunnig spelare som redan skrivit på kontraktet. Efter några dystra år lyser solen över Kamratgården igen och Blåvitt verkar ha något på gång. Jakob Johansson längtar efter att få vara en del av det.