Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

”Jag fick träna spelarna på att visa känslor”

Tomas Ryde är förbundskapten för Rumäniens handbollslandslag som tog brons på senaste VM. Ryde har jobbat på ett helt annat sätt än de tidigare, auktoritära ledarna. Foto:
Tomas Ryde är förbundskapten för Rumäniens handbollslandslag som tog brons på senaste VM. Ryde har jobbat på ett helt annat sätt än de tidigare, auktoritära ledarna. Foto: Foto: Claus Bergmann IBL

Han började i motvind men lyckades få stjärnorna att jobba ihop. De rumänska handbollsdamerna kom hem från VM med ett brons och nu pratar om man ”Gold in Rio”.

– Vi ska göra människor stolta, det är vad det handlar om, menar svenske förbundskaptenen Tomas Ryde.

Redan 2009 får Ryde en förfrågan från det rumänska förbundet om han vill bli deras förbundskapten.

– Jag tror att det är dolda kameran, att det är mina kompisar som skämtar. Det var sant men det blir ingenting.

I början av mars 2015 kommer ett nytt samtal och den här gången är det bråttom. Rumänien ska arrangera Carpati cup om två veckor och man jagar en ny förbundskapten.

Efter ett samtal på åtta minuter är saken klar. Alexander Dedu, president i det rumänska förbundet, köper Rydes filosofi när det gäller hur laget ska ledas.

Uppdraget är solklart, Carpati cup är bara ett förspel. Ryde ska ta Rumänien till VM i Danmark i december och för att nå dit måste man besegra Serbien, som tog VM-silver 2013, i play off.

Det dröjer inte länge innan Ryde inser att det finns mycket att jobba med.

– Vi lirar, någon skjuter, ungefär så såg spelkonceptet ut. De var också vana vid ett väldigt auktoritärt och ofta elakt ledarskap. Även om jag var helt ny så ville de att jag skulle bestämma i stort sett allt, ingen vågade ta beslut. När de skulle äta så fanns det alltid en distans mellan äldre och yngre spelare och mellan ledare och spelare, jag är van vid något helt annat.

För Ryde blir Radu Cheregi, före detta generallöjtnant i Nato, en nyckelspelare vid sidan av plan. Det är Cheregi som förser Ryde med filmer på motståndarna och han kan fixa det mesta.

– När en match är spelad ligger den klar åtta minuter senare. Han lägger upp alla fakta om spelarnas fysik och jag plockar ned det, it-miljön i Rumänien är hur bra som helst.

Det är inte bara spelet på plan Ryde måste jobba med, han vill få spelarna att känna glädje. Han minns en episod från sin tid som tränare i danska topplaget Viborg. Han hade rumänska stjärnan Cristina Vărzaru i laget och ville att hon skulle visa lite mer glädje. Hon svarade ”Tomas, i Bukarest fick vi betala fem euro varje gång vi visade glädje”.

Playoff-matcherna mot Serbien i juni närmar sig. Ryde tror att de påminner om rivaliteten mellan Sverige och Norge, då skakar Dedu på huvudet.

– No, no, it’s much harder, konstaterar Alexander Dedu.

Men Ryde, som tog över efter Gheorghe Tadici, hade ingrodda strukturer att jobba med.

– Ledarskapet har varit väldigt elakt, om jag ska sätta ett betyg på det. Även fysiskt våld, man får en örfil, fortfarande. Den äldsta spelaren är lagkapten, vissa spelare är stjärnor och tar det stora jobbet, de andra har en biroll. Så ville inte jag ha det.

När Ryde pratar med spelarna inför matchen mot Serbien så får han mest höra negativa tankar, hur de förlorat tidigare, hur det gått åt helsike. Han har redan gjort en förändring i truppen och tagit bort sju spelare som tidigare varit givna.

– Jag var tvungen att jobba emotionellt och se till att spelarna trivs och har kul tillsammans. Jag spelade musik under träningen, det har vi alltid i Sverige. Jag fick träna spelarna på att visa känslor, det var inte självklart.

Radu skakar bara på huvudet och säger ”Music in practice? This has never happened before”.

En intern schism i det serbiska laget gör att fyra stjärnor bojkottar VM-kvalet och Rumänien vinner den inledande bortamatchen med 32–26.

– Det var så överraskande att jag nästan inte fick någon feedback alls. Det var också första gången jag kände att det här kan bli riktigt bra.

Returen spelas inför 7.300 åskådare i Sala Polivalenta i Cluj.

– Det är fullproppat och jag säger till spelarna att visa hjärtat, man får lov att le, man får skratta, ni får ta på varandra, det är det ni ska visa, det ni ska göra.

Han märkte också att spelarna tagit ut segern i förskott, de pratade mer om vad de skulle göra på semestern vid Svarta havet och Mallorca än förberedde sig för returen.

– Det var dåligt ledarskap av mig, jag var inte tydlig med förväntningarna, menar Ryde. Sedan fick jag se att de inte kunde spela, de fick ångest och det blev krampaktigt, då fick jag uppleva hur de kände att spela på hemmaplan.

Rumänien förlorar med 24–28, men går till VM med två måls marginal.

I augusti får Ryde in fystränaren Dragos Luscan i ledarteamet och han blir snabbt en av svenskens favoriter.

– Det är han som ser till att spelarna är på jobbet, konstaterar Ryde.

Efter ett första test konstaterar Luscan att läget är allvarligt. Spelarna får program de ska följa men ledarteamet märker att det inte är så lätt att styra träning och vila då det finns starka krafter i klubbarna som vill något helt annat, helst att spelarna ska spela alla matcher oavsett fysisk status.

Under hösten spelar Rumänien EM-kval mot Litauen och Vitryssland. Ryde märker att spelarna är rejält spända inför hemmamatchen mot Litauen.

– Den sociala pressen är stor i det här landet. De får pengar för att spela i landslaget, den yttre motivationen är jätteviktig.

Rumänien vinner båda matcherna.

– Min assisterande tränare slutar efter matchen mot Litauen, jag tror att han var sur för att spelare från hans klubb inte fick tillräckligt med speltid. Han var ansvarig för videoupplägget och allt, men han bara drar.

Inför bortamatchen mot Vitryssland får Ryde sköta det mesta själv.

Nyckelspelare som Cristina Neagu, till vardags i ŽRK Budućnost i Montenegro, Lucy Marin, play-maker i rumänska Baia Mare och Melinda Geiger, högernia i Baia Mare, fungerar inte tillsammans.

– Neagu kan handboll, hon kan allt om de andra lagen och vill bli bäst. Lucy Marin har inte fått prata i det här laget tidigare, hon har en annan drivkraft, hon vill bli omtyckt, som playmaker har hon inte alltid koll på läget. Då känner sig Neagu, den stora stjärnan, förödmjukad. Hon vill köra enligt spelplan men då tappar Marin bort sig. Och Melinda Geiger är rebellen, hon har en extrem vilja och vill hitta nya lösningar.

Mixen fungerar inte alls och det visar sig mot Vitryssland. Rumänien ligger under med 19–14 och Ryde väljer att plocka bort Marin, in kommer Eliza Buceschi och laget vinner 26–24.

Ryde frågar Neagu hur det är att spela med Eliza, han får svaret att det är enkelt, hon har koll på läget. Hur är det att spela med Lucy? Inget bra, svarar Neagu och beskriver sina känslor.

– De har spelat i samma ungdomslandslag men de går inte ihop, konstaterar Ryde.

Redan när han tillträdde varnade Ryde för att det kan bli ”drottningarnas kamp”.

– Spelarna måste vara jäkligt trygga med varandra för nu närmar vi oss VM.

Laget åker till Frankrike i november och ska träna hårt och spela mot hemmanationen, Tjeckien och Kuba. Terroristattacken i Paris skakar om laget. Oana Manea går på WhatsApp ut med att hon inte vill åka dit.

– Spelarna är skiträdda för att åka till Frankrike, konstaterar Ryde.

Men laget åker och det är också där som man får i gång samtalen som löser upp spänningarna. I perioder om 20 sekunder får spelarna två och två berätta vad de tycker att den andra gör bra och vad de kan göra för att det ska bli ännu bättre.

– Det tillstånd som uppstår då är det vi har med oss hela vägen till VM. Vi gillar varandra, vi kan vara öppna och ärliga. Det kunde inte Cristina Neagu och Melinda Geiger tidigare.

Det var ett sammansvetsat lag som inledde VM i Danmark med seger mot 47–14 mot Puerto Rico och sedan gör 36–20 på Kazakstan. Förlusterna mot Spanien, Norge och Ryssland spelar mindre roll, Rumänien är i åttondelsfinal.

Trots det får Ryde veta att han lever, kritiken i Rumänien är hård. Efter förlusten mot Spanien ringde en före detta förbundskaptenen till en radiostation och sa i direktsändning att man inte kan ha utländska tränare.

Men Ryde vet att det är nu mästerskapet börjar på allvar.

– Vi ska spela snålt, VM-handboll, säger Ryde.

Det är också försvarsspelet som Ryde lägger störst vikt vid.

– Vi kör spelsystem som uppvärmning men så fort vi börjar träna så är det att ligga rätt i tacklingarna i försvaret, att ha rätt tajmning och samarbete med målvakten.

Efter den sensationella segern mot regerande världsmästaren Brasilien dansar spelarna vilt på golvet.

– Music in practice and dancing after a game, never happened before, säger Radu Cheregi som också han låter sig dras med i glädjedansen.

Ryde ser att spelarna mår bra och är förhoppningsfull inför mötet med Danmark i ett fullsatt Boxen. Det står oavgjort och hallen kokar. I matchens sista sekund får Rumänien straff.

– Jag väljer normalt sett alltid den yngsta men när vi spelade mot Serbien tog jag Neagu, jag litar på henne. Hon har redan gjort elva mål i den här matchen.

Spelarna får under matchdagen reda på att de får en rejäl bonus om de vinner, något Ryde inte känner till.

– Hade jag då tagit fram 21-åriga Gabriela Perianu, vars familj har det riktigt tufft, hon skulle förmodligen inte våga skjuta, det skulle svartna för ögonen.

Rikke Poulsen räddar Neagus straff.

– När en spelare missat tidigare så har de fått veta att de lever. Nu går lagkaptenen Ardean-Elisei fram till Cristina och kramar om henne.

Ryde triggar spelarna och säger att ”det är fattigt att vinna med ett mål, nu går vi för två”.

Rumänien vinner med 31–30 men drömmen om VM-guld tar slut i en oerhört dramatisk match mot Norge.

Inför bronsmatchen mot Polen ger Ryde spelarna i uppgift att rita en teckning. Det blir en sol, ett hjärta, glada figurer och champagne.

Dragu kommer förbi med ett leende, ”this has never happened before”.

Efter matchen, som Rumänien vinner med 31–22, omfamnar Cristian Neagu och Melinda Geiger varandra, en otänkbar scen för ett par månader sedan.

Både spelare och ledare får extra bonus som tack för VM-bronset.

– För mig var det inte lika viktigt som för vissa av tjejerna. Det finns spelare som inte fått lön på tio månader och vissa av deras föräldrar har det väldigt tufft.

Vänsternian Cristina Neagu och vänstersexan Ardean-Elisei blir uttagna i All star team, Neagu blir dessutom vald till turneringens mest värdefulla spelare.

Fakta. Tomas Ryde

Ålder: 55 år.

Bor: Lidingö.

Familj: gift med Marie Evrelius, före detta landslagsspelare I fotboll, barnen Sebastian, Charlie and My.

Karriär: förbundskapten för det leende damlandslaget 1990-1994 samt 1999-2002. Klubbtränare för danska Viborg 2005-2008, laget vann både danska ligan, Champions League och EHF Women’s Champions Trophy. Svensk mästare med Tyresö HK och Skuru IK.

Civil karriär: vd och grundare av Serica Consulting, ett företag som arbetar med att utveckla företag och organisationer.

Rumäniens väg till OS

EM-kval:

9 mars: Norge 25-20 (Cluj)

13 mars: Norge (Stavanger)

Träningsmatch:

15 mars: Sverige (Kristianstad)

OS-kval:

18 mars: Danmark (Århus)

19 mars: Uruguay (Århus)

20 mars: Montenegro (Århus)

(Två lag går till OS i Rio de Janeiro i augusti)

Matchen i tv:

Sverige–Rumänien, träningslandskamp

TV 12 Tisdag 18.30