Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jag-hade-charlotte-kalla-som-idol/

Sport

”Jag hade Charlotte Kalla som idol”

Som ung hade Ebba Andersson Charlotte Kalla som idol. Den här säsongen har hon besegrat Kalla i världscupen.
Som ung hade Ebba Andersson Charlotte Kalla som idol. Den här säsongen har hon besegrat Kalla i världscupen. Foto: Jonas Lindkvist

Roger Federer, Anja Pärson, Tom Brady, Tony Hawk och Janne Ottosson – svaren skiljer sig rejält åt när 25 av Sveriges främsta vinterstjärnor svarar på frågan: Vem är din största förebild inom idrotten?

Rätta artikel
Foto: Claudio Bresciani/TT

Måns Hedberg, snowboard
– I dagsläget skulle jag säga Halldor Helgason. Det är en kille från Island som bor i Sverige just nu, som åker sjukt mycket snowboard. Han är i filmscenen och inte i tävlingsscenen. Han lyckas alltid göra de där omöjliga grejerna, som ingen annan ens har funderat på. Så han är en stor inspirationskälla.

 

Foto: Marco Tacca/AP

Matts Olsson, alpint
– En som jag fastnat mycket för och har stor respekt för är tennisspelaren Roger Federer. Han har klass på banan, har vunnit mest och jag upplever att han känns som en reko idrottsman.

Foto: Kerstin Jönsson/AP

Sebastian Samuelsson, skidskytte
– Det är så många. Jag tycker att man ska plocka det bästa från alla. Martin Fourcade (Frankrike), han håller hög nivå hela tiden, Fredrik Lindström har varit en idol när man var yngre. Och Petter Northug (Norge, längd) var en jättestor idol för mig när jag var liten. Sen tror jag att jag som idrottare också skulle ha nytta av att lära mig saker från en sån som Bill Gates eller någon annan framgångsrik person. Man har gemensamma drag.

 

Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Hanna Öberg, skidskytte
– Jag har svårt att säga en person – men inom skidskyttet plockar jag delar från olika personer. Martin Fourcade (Frankrike) är ju bra på väldigt mycket. Sen kan jag kolla på hur Lukas Hofer (Italien) tar på sig bössan, på Simon Eder (Österrike) som skjuter väldigt fort eller på hur Laura Dahlmeier (Tyskland) åker skidor. 

 

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ebba Andersson, längdskidor
– Som Ebba tio år hade jag Charlotte Kalla som idol. Det var precis då hon slog igenom, hon blev tidigt en förebild för mig.

 

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Niklas Mattsson, snowboard
– Det har alltid varit mina bröder (Daniel och Jonas Mattsson), så länge jag kan minnas. De är de som har fått mig dit jag är. De lärde mig allt vad snowboard är. Det var inte förrän jag fyllde 16 som jag insåg att det fanns andra proffs. 

 

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Ludvig Fjällström, puckelpist
– Tom Brady, quarterback i New York Patriots, han har vunnit allt.

 

Foto: Jonas Lindkvist

Hanna Falk, längdskidor
– Jag har haft Susanna Kallur som förebild, jag tycker att hon har tagit sig igenom motgångar bra och har varit positiv genom hela sin karriär. 

 

Foto: Claudio Bresciani/TT

Henrik Harlaut, freeskiing
– Det är Tanner Hall (USA), som håller på med samma sport som jag och som nu är 35 år gammal. Han var helt klart min största förebild när jag var liten, han är den mest dominanta freestyleåkaren och fortfarande minst lika motiverad även om han inte tävlar lika mycket längre. Han har inspirerat mig från första början.

 

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Daniel Rickardsson, längdskidor
– När jag var yngre var det Per Elofsson, och det kan jag vidhålla att det nog fortfarande är rent skidåkarmässigt. Han var fantastisk när han var bra. Men både Charlotte (Kalla) och Stina (Nilsson) ser man upp till för deras sätt och vara, de inspirerar en till att hela tiden förbättra sig. 

 

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Estelle Alphand, alpint
– Anja Pärson, hon är grym.

 

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Jennie-Lee Burmansson, freeskiing
– När jag var mindre såg jag mycket upp till Emma Dahlström, för hon var den enda svenska skidåkerskan inom sporten. Men jag gillar också att åka skateboard och det finns några där som jag brukar hämta stil och inspiration ifrån, men ingen speciell för jag plockar det jag gillar från flera olika.

 

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Oliwer Magnusson, freeskiing
– Hm, svårt. Jag tycker det är coolt med hockey och basket, jag gillar de unga hockeyspelarna från Sverige som slår i NHL. Elias Pettersson är ju bra nu.

 

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sven Thorgren, snowboard
– Då säger jag Tony Hawk (USA) på skateboard. Han har alltid varit en stor förebild för att han har lyft hela skateboardsporten. Och just att han är så gammal (50 år) också, men fortfarande svinbra.

 

Foto: Charles Krupa/AP

Frida Hansdotter, alpint
– När jag var liten hade jag Pernilla Wiberg som idol, det var under hennes storhetstid. Men annars skulle jag säga rent allmänt personer som har ett driv, brinner för sina drömmar och går sin egen väg. 

 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Calle Halfvarsson, längdskidor
– När man var liten var det ju Per Elofsson, nu finns det en massa stora idrottsmän som man ser upp till – som Roger Federer och en del fotbollsspelare. Men det är inget jag går och tänker på så där. 

 

Foto: Jonas Lindkvist

Viktor Andersson, skicross
– Tommy Eliasson Winter (tidigare skicrossåkare och sportchef skicross, nu alpinchef). Det var han som fick mig att börja åka skicross. Det finns en otrolig omkörning från OS i Vancouver, den har följt med mig, om jag kan göra en sådan på ett OS och sedan ta medalj så skulle livet vara fulländat.

 

Foto: Pontus Lundahl/TT

Mattias Hargin, alpint
– Det är så klyschigt att säga syskonen, men alla mina äldre syskon har tävlat och presterat. De visade vägen och visade vad som krävdes för att nå till toppen. Man kunde på nära håll inspireras av dem när man var yngre, och nu gör de andra saker som man kan inspireras av. I övrigt – Marcel Hirscher (Österrike), både för vad han presterat de senaste åren och för hur han är som person, en riktig världsstjärna. 

 

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kristoffer Jakobsen, alpint
– Anja Pärson. När jag var mindre följde jag damlandslaget och det var mest henne jag kollade på.

 

Foto: Klas Rockberg/Bildbyrån

Anna Swenn-Larsson, alpint
– När jag växte upp var det Therese Borssén, vi var från samma klubb. Och så självklart Anja Pärson när jag var yngre, och även i dag.

 

Foto: Alexander Mahmoud

Sara Hector, alpint
– Jag har haft många som inspirerat mig på olika plan. Inom alpint är Marcel Hirscher (Österrike) en förebild rent tekniskt, för hur han åker. Andrés (Myhrers) och Fridas (Hansdotters) approach kan man också inspireras av. Men också min mamma som kämpar mot ALS och som ger mig andra perspektiv på livet. 

 

Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

Stina Nilsson, längdskidor
– Tidigare var det Petter Northug men nu är det så att jag inte riktigt har någon förebild. 

 

Foto: Claudio Bresciani/TT

Jens Burman, längdskidor
– Jag har alltid sett upp till de gamla skidåkarna, som Thomas Wassberg och Janne Ottosson.

 

Foto: Evgeny Tumashov/Bildbyrån

Elvira Öberg, skidskytte
– Det är faktiskt storasyster (Hanna Öberg). Både som skidskytt och för allt runtomkring, hur man förhåller sig till att vara idrottare. Jag ser ju verkligen henne i vardagen, och dessutom är hon en så stor idrottare.

 

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Hanna Matslofva, speedski
– Italienska Valentina Greggio, hon är där vi alla andra vill vara.

 

Läs tidigare enkäter:

”Mest rädd? När jag fick en kofot i ansiktet”

”Viktigaste detaljen? Att hålla mig i skinnet och inte hitta på galenskap”