Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 16:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jagar-tredje-vm-guldet-pa-hemmaplan-bara-att-kora/

Sport

Jagar tredje VM-guldet på hemmaplan: ”Bara att köra”

I Team Anna tävlar Anna Östling, Marie Berg, Annika Carlunger, Annie och Linnéa Wennergren. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Hon jagar sitt tredje guld i matchracing-VM i Lysekil. Kappseglingsformen där två segelbåtar tävlar mot varandra på kort bana. För DN berättar Anna Östling om mästerskapet, drömmen om ett nytt guld och samspelet på båten.

– Som vi har längtat, det ska bli superkul och det är jättestort för oss med ett VM på hemmaplan, säger skepparen Östling. 

Det har tidigare blivit VM-guld 2014 i irländska Cork och även guld 2016 i Lake Michigan, USA. 

Den 5–10 augusti pågår Lysekil Women’s Match som officiellt är världsmästerskap i matchracing 2019, där den första tävlingsdagen sker på tisdagen. Prissumman ligger på 300.000 kronor.

– VM är den största tävlingen och de två guld vi har sitter så djupt rotade. Det är en magisk känsla att tänka tillbaka på de två tillfällena. När vi fick reda på att VM skulle anordnas i Lysekil var det en självklarhet att förbereda sig hårdare än någonsin, säger Anna Östling, vars lag är rankad tvåa i världen. 

Anna Östlings lag vann VM-guld 2014 och 2016. Foto: Dan Ljungsvik

– Vi vill självklart vinna VM-guld men vi vet att andra också har verktygen och kunskapen att lyckas. Men vi fokuserar på vad vi kan göra och vi är nöjda med vår uppladdning. Det bara att köra så hoppas vi att det räcker hela vägen.

I de bohuslänska vattnen möts några av världens bästa seglare, totalt tolv stycken lag där Lucy MacGregor från England är regerande världsmästare. 

– Startfältet är ett av de tuffaste vi haft på väldigt länge och vi måste prestera från första racet. Det finns inte ett enda team där man tänker att det kommer bli en enkel match, säger Anna Östling. 

I matchracing spelar det ingen någon roll hur snabbt banan seglas, utan det gäller att vara före motståndaren i mål. 

Fem seglare tävlar i varje lag och i team Anna handlar det om: Annie Wennergren (taktiker/storskot), Linnéa Wennergren (trimmer), Marie Berg (trimmer), och Annika Carlunger (fördäck). (Se faktaruta). 

Ett lag i matchracing består av fem seglare. Foto: Dan Ljungsvik

Anna Östling är själv skeppare/rorsman vilket innebär att hon ansvarar för att styra båten på en kurs som ger så hög fart som möjligt. Båtens längd är 9,07 meter och 2,75 meter bred. 

– Marie och Annie har hand om varsitt segel. Sedan styr jag alla båt mot båtsituationer och taktiska beslut, det är ofta sekundbeslut som vi inte hinner diskutera. Det är mer situationer som sitter i ryggmärgen eftersom jag gjort det så många gånger. Men jag tar alla besluten baserad på den information jag får av tjejerna så det är väldigt tydliga roller. 

Samma lag vann VM-guldet 2016 och Östling lägger stor vikt i att tävla tillsammans under en lång tidsperiod.

– Det är väldigt avgörande att känna varandra. I vår idrott och matchracingen handlar det väldigt mycket om samarbete och vart man har varandra. Samtidigt finns det en risk att man slappnar av för att vi litar så blint på varandra och vi har lagt ett stort fokus på att inte hamna där. 

Bortsett från den faktiska tävlingen liknar området kring Lysekils hamn mest ett festivalområde, med mat, nattklubb och artister som Linnea Henriksson. Men för laget ligger fokuset på den kommande seglingen.

Östling deltog även i OS 2012, innan matchracing ströks från det olympiska programmet. Där blev det en tolfteplats. Östling skulle kunna tänka sig att delta om tävlingsformen en dag återkommer. Team Anna har också blivit nominerade till Jerringpriset 2014. 

– Det var jättehäftigt men det kändes nästan ännu häftigare bli nominerad till årets lag (Idrottsgalan 2016), för lagbiten är det vi alltid pratar om inåt och utåt. Det är liksom extra grädde på moset. Det är fantastiskt att nämnas i dessa finrum och jättekul för segling.