Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Jakobsson har klivit fram ur skuggan

Bubblar av spelglädje. Johan Jakobsson, 28, har fått sitt landslagsgenombrott under EM i Polen.
Bubblar av spelglädje. Johan Jakobsson, 28, har fått sitt landslagsgenombrott under EM i Polen. Foto: Fredrik Sandberg TT

Wroclaw. Trots sina 28 år har han länge stått i skuggan av andra storskyttar. Men med sina nio mål mot Ryssland klev Johan Jakobsson fram i ljuset. Och han lyser av självförtroende.

– Jag känner glädje över speltiden, säger han.

Den första av tre spellediga dagar valde det svenska handbollslandslaget på lördagen att inte så mycket som titta åt en handboll.

I stället gick man och badade.

Hjälten från Rysslandsmatchen, Johan Jakobsson, kunde sjunka ner i det varma vattnet i det gamla badhuset i Wroclaw och bara njuta. Att han blev en räddare i nöden och kvitterade med bara åtta sekunder kvar, påverkar honom inte.

– Vi har varit med om så många konstiga avslutningar, där det avgörs på sista frikastet och sådana grejer, säger han.

Trots att han är 28 år och gjorde sitt första mästerskap redan 2009, så han under hela sin karriär fått stå i skuggan av två andra högernior, främst Kim Andersson men också till viss del Oscar Carlén.

De nio målen mot Ryssland tog honom för alltid ur den skuggan. I dag känner han stödet från förbundskaptenerna och självförtroendet har stärkts.

– Jag känner glädje över speltiden. Och när den äntligen infinner sig här (landslaget) är det jättekul och det är bara önska att det fortsätter, säger Johan Jakobsson diplomatiskt och säger att hans roll i landslaget är att våga ta skotten, även om han missar i början.

Så var det i matchen mot Ryssland. Första skottet tog målvakten och i nästa anfall kastade han bort bollen.

– Det är väl det som självförtroendet kan hjälpa till med och förtroendet att man får fortsätta vara på plan, att man får lov att göra ett fel och att man visar att man gör något annat och inte går in i samma fälla igen och igen.

Foto: Johanna Lundberg/BildbyrånFoto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

– Det är klart att det är lättare fortsätta skjuta när man har bra självförtroende, men jag tror ändå inte jag tvekat att gå upp och skjuta när jag vet att jag har den rollen i laget, säger Jakobsson och tillägger:

– Det är så framgångsrika lag byggs, att man vet vad den andra ska göra, att man vet varandras roller och kan peppa varandra i de rollerna även när det går mindre bra.

Med sina 22 mål på 31 skott ligger han fyra i EM:s totala skytteliga. Men det berör honom inte.

– Det är väl bra om målen betyder något, om det gör att vi kan få ett lika eller en vinst så är det jättekul. Gör de inte det så det ju skit samma.

– Åka hem utan att gå vidare, men ha en skytteligaledning är fullständigt ointressant.

Han välkomnar speluppehållet. Det har varit tre intensiva veckor med många matcher och både kropp och huvud behöver vila.

På tisdag väntar match mot Danmark och bara 18 timmar senare är det avkast mot Ungern. Ska Sverige kunna ta en OS-kvalplats måste man vinna någon av matcherna, och framför allt: Ryssland får inte ta poäng mot Tyskland och Spanien.

Men scenarierna är fler än så och för Johan Jakobsson är det skönt att turneringen fortfarande lever. En förlust mot Ryssland och det hade varit svårt att ladda om.

– Det känns väldigt bra, annars hade det sett oerhört mörkt ut. Men samtidigt konstaterar vi att vi inte har det helt i egna händer och det är ju trist så klart.

Men Johan Jakobsson är optimist och tror till och med att Sverige ska kunna skaka obesegrade Danmark.

– Det ska mycket till, men jag tror det går. Självklart måste vårt försvarsspel få tag i många bollar och vi måste få lite billiga mål.

Läs mer: OS-drömmen lever efter sekunddrama

Fakta. Johan Jakobsson

Ålder: 28 år

Position: Högernia

Klubb: Flensburg, Tyskland

Landskamper/mål: 97/202

EM-mål: 22

Tidigare mästerskap: VM 2009, VM 2011, OS 2012., EM 2014

Meriter: OS-silver 2012, två SM-guld (Sävehof), dans mästare (Ålborg), tysk cupmästare, UVM-guld 2007

EM:s skytteliga

1. Siarhei Rutenka, Belarus 25

2. Tobias Reichmann, Tyskland 24

3. Dejan Manaskov, Makedonien 23

4. Johan Jakobsson, Sverige 22

Så spelas Sveriges grupp

24/1 Tyskland - Ryssland kl. 18.15

Spanien - Danmark kl. 20.20

26/1 Spanien - Ungern kl. 18.15

Sverige - Danmark kl. 20.30

27/1 Sverige - Ungern kl. 16.00

Tyskland - Danmark kl. 18.15

Spanien - Ryssland kl. 20.30