Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Jakten på det perfekta diskuskastet

01:01. Daniel Ståhl, som guldfavorit på friidrotts-VM, visar hur man kastar det perfekta diskuskastet.

”Ståhlmannen” har landat i London och redan på fredag kväll kliver han in i diskusringen för att kvalkasta. Med sitt årsbästa på 71,29 är Daniel Ståhl stor favorit till VM-guldet.

Hans tränare Vesteinn Hafsteinsson tror att Ståhl är mannen att kasta det perfekta kastet.

– Någonstans mellan 75–80 meter är gränsen för hur långt en människa kan kasta och jag tror Daniel är den som kan göra det, säger han.

Daniel Ståhl själv är mer tveksam.

Kvalgränsen till VM-finalen är satt till 64,50 meter. En längd Daniel Ståhl kunnat göra i sömnen nästan den här sommaren. Med kast i varje tävling runt 67-68 meter och med det nysatta svenska rekordet från Sollentuna, 71,29 meter, som toppresultat har Ståhl varit i en klass för sig i år.

Men själv är han noga med att årets mål i första hand är att ta sig till en VM-final, "väl där kan allt hända".

Det är nästan tre meter kvar till världsrekordet i diskus, östtysken Jürgen Schults 74,08 meter från tävlingar i Neubrandenburg 6 juni 1986, men Daniel Ståhl tror han kan slå det:

– Det kan ske i morgon eller om tio år, man vet aldrig.

Den som varit närmast att bräcka världsrekordet är litauern Virgilijus Alekna som kastat 73,88 (år 2000) följt av esten Gerd Kanters 73,38 (2006).

Daniel Ståhls tränare, Vesteinn Hafsteinsson, jobbade tidigare med Kanter, men fokuserar nu på den svenska världsettan, som med sitt svenska rekord på 71,29 meter från i somras är nia på listan över de längsta kasten genom tiderna.

Diskus som gren är en av de mest komplexa som finns inom friidrotten. Det krävs både styrka, smidighet, teknik samt explosivitet. Allt i symbios.

– Det är en aerodynamisk gren som måste kastas i alla väderhållanden och diskusen måste flyga medurs i riktningen, och det är inte så lätt. Sedan är det rotationskraft, linjär kraft och vertikal kraft som påverkar. Och allt ska klaffa inom 0,8 sekunder från att du startar kastet till att du avslutar det, säger Hafsteinsson.

Hur ska ett perfekt kast gå till?

– Farten ska vara ungefär 27 meter i sekunden i utkastet, och det är det som är viktigast. Oftast släpps diskusen i väg i 39 eller 40 grader. Och oftast är de optimala kasten från två meters höjd, men det är inte det viktiga om det är 1,90 eller 2,00 meter utan det är hastigheten av utkastet. Optimalt är även lätt motvind så att den lyfter diskusen, ungefär två meter per sekund.

Daniel Ståhl vill inte prata så mycket om ”det perfekta diskuskastet”.

– Det finns inget sådant, säger han.

Gör det inte?

– Nej, Vesteinn har sagt det själv att under hela hans karriär som diskuskastare i 20 år så har han kanske fått till ett perfekt kast. Jag tror nog aldrig att jag själv kommer att få något perfekt kast. Som nu med mitt 71,29, så var inte det något perfekt kast om man tittar på tekniken. Det var bra tryck i ringen när jag kastade, men det var inte klockrent tekniskt, så det finns mycket kvar att jobba på med tekniken. Jag vet inte om det kommer att bli något perfekt kast. Då ska allting stämma hundra procent.

Vad är fysiskt möjligt för en människa att kasta i diskus, enligt dig?

– För mig behöver jag ta 220 kilo i bänkpress, 360 kilo i marklyft, 330 kilo i benböj och 200 i frivändning. Det räcker för att slänga 75 meter med det trycket i kroppen. Sedan är det teknik i diskus som vi tränar på varannan dag, och bara nöta och nöta. Det är som när du spelar golf, då övar du på svingen. Men om du är för stark, då viker bollen av och går till höger, eller om du skjuter ett för hårt slagskott i isen, antingen går ishockeyklubban av eller så blir det en isare i stället för att den går upp i nätet.

Läs också: Kompisarna blev NHL-proffs – Ståhl världsetta i diskus

Fakta.Diskus

En diskusskiva för herrar har en diameter på 22 cm och en vikt på två kilo.

Kanterna är i regel av metall och de platta sidorna är av plast, glas- eller kolfiber och måste vara släta.

Ringen består av slipad cement som har diameter 2,50 meter och omgärdas av ett skyddsnät som bara är öppet mot kastsektorn som har öppningsvinkeln 35 grader. Landar diskusen på eller utanför kastsektorns gränser är kastet ogiltigt. Varje kast måste också inledas stillastående i ringen och ingen del av skorna eller kroppen får sedan vidröra ovandelen av ringkanten eller marken utanför ringen förrän diskusen har landat. Därefter får kastaren lämna ringens bakre halva, bort från kastriktningen på ett kontrollerat sätt.

Källa: Wikipedia

Fakta. De tio längsta diskuskasten genom tiderna

1. Jürgen Schult, Tyskland (dåvarande Östtyskland), 74,08.

2. Virgilijus Alekna, Litauen, 73,88.

3. Gerd Kanter, Estland, 73,38.

4. Yuriy Dumchev, Ryssland, 71,86.

5. Piotr Malachowski, Polen, 71,84.

6. Róbert Fazekas, Ungern, 71,70.

7. Lars Riedel, Tyskland, 71,50.

8. Ben Plucknett, USA, 71,32.

9. Daniel Ståhl, Sverige, 71,29.

10. John Powell, USA, 71,26.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.