Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Jakten på framtidens OS-hjältar pågår i förorten

I en gymnastiksal i Alby tränar ett gäng blivande OS-deltagare. I alla fall hoppas Sveriges olympiska kommitté det.

SOK står bakom projektet ”Heroes of Tomorrow”, där målet är att hitta okända talanger.

– Vi vill att det ska komma fram förebilder i många idrotter, säger Stefan Lindeberg, ordförande i SOK.

15-åriga Faith Biamba spelar egentligen basket i ett lag i Bredäng. Men i Kvarnhagsskolans gymnastiksal i Alby kör hon ett pass cirkelträning.

Tillsammans med sex andra ungdomar i samma ålder slår hon kullerbyttor, hänger i ringar, hoppar över hinder och tränar lårmusklerna genom att hoppa upp och ner i en tjock höjdhoppsmatta.

Musiken dånar och skratten ekar i den lilla gympasalen där flera av deltagarna bär blå t-tröjor med texten ”Heroes of Tomorrow” – morgondagens hjältar – och de fem olympiska ringarna.

Bakgrunden till träningen i Alby är att svensk idrott tappar deltagare och att flera av de 36 OS-grenarna för en tynande tillvaro i Sverige.

Något som oroar Sveriges olympiska kommitté och som är en av anledningarna till att SOK försöker få ett vinter-OS till Stockholm 2026. Tanken är att vinter-OS ska fungera som draghjälp för att locka fler att idrotta.

Men man inser också att man redan nu måste leta efter talangerna. Och man vet var man ska leta.

– Vi når redan in i de områden där idrotten är traditionellt stark. Det är där vi har lokala föreningar i många olika idrotter som vi kan samarbeta med, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg och fortsätter:

– Det är de andra delarna av Sverige som är svårare att nå. Det är där vi har talangreserven både när det gäller aktiva och ledare, så det är dit vi måste in med nya idrotter så att fler kan hitta sin utmaning. Då behöver vi de nya ledarna som kan sina områden och vet hur de inspirerar unga och som vågar tänka i nya banor, säger SOK-ordföranden.

Så projektet ”morgondagens hjältar” är försöket att hitta framtidens rodelåkare, kanotister och fäktare bland ungdomarna i förorterna.

– Vi vill ju ha fram förebilder inom många idrotter som kan inspirera nya unga att utvecklas inom idrotten. Men om vi inte kommer åt alla de ungdomarna nu så är ju frågan vad vi håller på med.

Pilotprojektet sjösattes i oktober och har hittills genomförts på tre ställen, Skärholmen och Täby i Stockholm och Frölunda i Göteborg. 15 ledare rekryterades som satte ihop sina egna lag där totalt runt 250 ungdomar deltagit i pilotprojektet.

Ansvarig för allt är en före detta olympier, Aprilia Biveson, som kom på 16:e plats i alpin snowboard vid OS i Turin 2006.

– Det som varit fantastiskt är att de provat på så många idrotter, det har varit 60 lagträffar där de provat på allt. Vi vill leda dem till en bredare meny av idrotter, säger Aprilia Biveson.

Pilotprojektet har precis avslutats och utvärderingen visar att alla som varit med, såväl ledare som ungdomar, är mycket positiva. Så nu arbetar Aprilia Biveson med att bygga ut projektet.

– Vi ska bearbeta hela landet. Vi tror verkligen att det här behövs i Sverige. Om man tar ett sådant här område (Alby), så även om folk vill spela fotboll så är det inte säkert att det finns plats eller man kanske inte platsar, säger Aprilia Biveson och tillägger:

– Och där är det många som ger upp idrotten. Det finns så mycket potential och så många som inte har rätt stöd eller rätt möjligheter.

SOK:s mål är inte att konkurrera med redan existerande föreningar. I stället är tanken att slussa vidare ungdomarna när de kanske hittat idrotten de vill hålla på med och har talang för.

– Vilka har ett intresse av att stötta det här, förutom vi, frågar Stefan Lindeberg och svarar själv:

– Föreningarna har ett intresse av det, kommunerna har ett intresse, fastighetsbolagen har intresse av det, skolan har intresse av det, men vi inser att det finns väldigt stora trösklar. Det finns många kulturella hinder, men just kombinationen av att skapa ett nav, ett lag som håller ihop i närmiljön och kombinera det med att gå ut i andra idrotter, kan fungera.

– Vi vill visa nu hur man kan använda OS för att aktivera nya grupper av unga i nya områden och slå bryggor mellan områdena. Vi märker redan nu hur de här ungdomarna reagerar när de får på sig en tröja där det står ”Heroes of Tomorrow” och lite olympiska ringar, då tillhör man något.

I Kvarnhagsskolans gymnastiksal i Alby avslutar ledarna Abdigani Abdi och Elin Breg-Lindell träningspasset. Båda är redan aktiva som ledare på olika sätt, men tycker att SOK-projektet är något speciellt.

– Hela projektet handlar om att bygga broar mellan olika grupper, som att baskettjejer träffar kampsportare som träffar friidrottare, säger Abdigani Abdi och greppar tag i en ung kille:

– Som Jafar här, han var fotbollsspelare och sedan var han friidrottare, men så körde vi lite brottning och han hade en sådan talang för det så nu börjar han komma i gång med den.

– Ibland vet inte ungdomarna vilken talang de har för vilken idrott, så när de får testa olika saker så kanske man hittar den riktiga talangen, säger Abdigani och släpper taget om Jafar Rezai.

Faith Biambi ångrar inte att hon gick med i Abdigani Abdis lag när han frågade om hon ville vara med.

– Övningarna har varit det roligaste och att vi fått träffa en massa folk. Jag har provat på boxning, friidrott, fotboll och badminton.

Vilken sport var roligast?

– Badminton.

Tänker du sluta med basketen och satsa på badminton i stället?

– Inte direkt, men jag vet inte. Kanske jag provar friidrott, säger Faith Biambi och skrattar stort, väl medveten om att valen nästan är oändliga.

Fakta. Nya tränare och talanger

Projektet ”Heroes of Tomorrow” drivs av Sveriges olympiska kommitté och vänder sig till killar och tjejer i åldern 18 till 25 år som vill bli ledare.

Ungdomarna som tränar är i åldrarna 13 till 15 år.

Projektets syfte kan sammanfattas i fyra punkter:

Skapa exempel på nya sätt att organisera idrott som ar vara på de ungas kreativitet.

Hitta och stötta unga ledartalanger.

Få fler unga att testa och upptäcka sin idrott bland OS alla grenar.

Ge riktning och sammanhang och slå bryggor mellan olika stadsdelar och grupper.

SOK driver också Olympic Day sedan flera år. Här samarbetar man med idrottsföreningar runt om i landet. Hittills har man haft 200 sammankomster där fler än 75 000 barn har testat olika OS-idrotter.