Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 23:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jamina-roberts-glad-over-att-slippa-jokerrollen/

SPORT

Jamina Roberts glad över att slippa jokerrollen

Jamina Roberts, tidigare joker i landslaget, axlar nu rollen som en av ledargestalterna när Sverige inleder handbollsturneringen i OS mot Spanien.
Jamina Roberts, tidigare joker i landslaget, axlar nu rollen som en av ledargestalterna när Sverige inleder handbollsturneringen i OS mot Spanien. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Under fem år kallades hon för landslagets joker. Nu är Jamina Roberts både något av lagets mamma och en nyckelspelare.

– Hade jag haft en jokerroll så hade jag nog inte åkt med, säger Jamina Roberts inför OS-premiären mot Spanien.

Hon gjorde sitt första mästerskap 2010 när Sverige för första gången tog en medalj i ett stort mästerskap.

Förbundskapten Per Johansson lotsade laget till ett EM-silver och hade favoritspelare i Isabelle Gulldén och Linnéa Torstenson.

Jamina Roberts såg han som sin joker.

– Jag var väl joker i fem år tror jag. Det är klart att man ändrats en hel del. Då kunde jag glömma att ta på mig matchtröjan under första halvlek för jag tyckte att det var så liten chans att jag skulle få spela.

I dag är hon både äldst i landslaget och den som spelat flest mästerskap.

– Det är klart att min roll utvecklats. Det är skönt att vissa roller ändras och det blir en lite ny grej för mig också, det är roligt och utvecklande.

Det var framför allt under Henrik Signells tid som förbundskapten, åren 2016–2020, som Roberts slapp rollen som joker.

– Under ”Sigge” fick jag förtroende och det handlar inte om att man spelar 60 minuter utan det handlar mer om hur man blir behandlad och sedd på. Det har fortsatt med Tomas Axnér, det var inte bara ”Sigge” som tyckte om mig, säger Roberts med ett leende.

Hon är medveten om att hennes utveckling som spelare också påverkar rollen på plan.

– Jag hoppas och tror att jag är bättre än när jag var 20 år, men det är väl lite blandat. Jag tänkte inte att jag skulle spela 60 minuter i EM 2010, det var mer jokerrollen. Jag fattar att man kan ha den i något mästerskap eller två men man är ingen joker när man varit med i fem, sex år, det är inte så motiverande.

Jamina Roberts åtnjuter förbundskapten Tomas Axnérs förtroende.
Jamina Roberts åtnjuter förbundskapten Tomas Axnérs förtroende. Foto: Claudio Bresciani/TT

Jamina Roberts irrationella och orädda spelstil, hon kom ofta in för att förändra en matchbild, kan ha legat till grund för rollen som joker.

– Det är mycket möjligt, kanske, jag har inte frågat.

I dagens lag är hon en av de naturliga ledarna.

– Det har blivit så i och med att jag varit med så länge.

Men hon tycker ändå att känslan att leda laget känns lite ovan.

– Jag får ta ett större ansvar men jag är så pass gammal att jag ska väl klara av det.

Som ledare är man också ett föredöme. Där fallerade Roberts under SM-slutspelet när hon skrek ett könsord till en motspelare i semifinalen mot Höör.

Roberts blev utvisad och avstängd en match, Höör vände matchserien och tog sig till final mot Skuru.

– Jag skämdes ju ögonen ur mig men med det sagt kan jag inte garantera att det inte händer igen i stridens hetta. Jag får absolut välja mina ord bättre, jag kommer inte göra det igen, ska jag försöka lova.

I början av augusti 2020 födde Roberts sitt första barn, sex veckor senare gjorde hon comeback i klubblaget Sävehof.

Hon tycker inte att mammarollen påverkat henne som handbollsspelare.

– Vissa säger att jag blivit mer mogen, men det tror jag inte. Det handlar om vilken roll jag tar på mig, jag tycker att jag är densamma som jag var innan jag blev mamma.

Inför EM i december 2020 sa Roberts att det kunde bli värre att vara borta från Lou när hon blivit mer mammig.

– Vi får väl se, Linn Blohm och Johanna Bundsen sitter i samma situation. Jag tror inte att hon tar så stor skada av det, det är mer jag som kommer må dåligt för det i så fall.

Hon medger att hon tänkte till en extra gång innan hon tackade ja till tre veckor i Tokyos OS-by.

– Jag vill åka på OS om jag har där att göra, jag känner att jag kan prestera och hade inte åkt dit om jag inte känt att jag kunnat göra något bra.

Jamina Roberts har en orädd spelstil.
Jamina Roberts har en orädd spelstil. Foto: Bo Amstrup/TT

OS i Tokyo blir Jamina Roberts tredje olympiska spel. Hon var med i London 2012 då Sverige slutade elva och i Rio de Janeiro där det blev en sjundeplats.

– Jag tror att vi kan göra det bättre än tidigare, det känns som att vi har något på gång. Gör vi det bra i gruppspelet så innebär det att vi håller en väldigt hög nivå och kan vi bibehålla den så tror jag absolut att det kommer att gå bättre än tidigare.

OS anses av många vara det största mästerskapet.

– Men rent handbollsmässigt vet jag inte om det är större. Det är mycket som är speciellt, det är väldigt tätt mellan matcherna, det är mycket folk och alla idrotter över allt, hela tiden. Det blir väldigt lite fokus på oss, på ett handbollsmästerskap är det ju fokus på handboll.

Att spela ett OS innebär för många stora upplevelser men för handbollsspelarna handlar det ofta om att ta sig från OS-byn till arenan.

– Jag har inte varit i Rio, jag har varit på OS i Rio. I London var vi utanför byn men då låg den mer centralt än i Rio. Det är en stor process bara att ta sig ut och in på OS-byn.

Under EM i Norge och Danmark var spelarna inne i en sluten coronabubbla.

– Vi hade en rökruta som vi gick runt i, vi var väldigt låsta. Så det här blir väl världens befrielse. Men så fort man går utanför lunken blir man väldigt trött, jag tror att jag kommer hålla mig inne i byn.

Roberts har inga problem med att det finns ett stort motstånd bland japanerna att arrangera OS, att de svenska fansen inte finns på plats och inte heller att ständigt testa sig för covid-19.

– Vi är vana vid tester, munskydd och restriktioner. Det kommer inte som någon chock och det är nästan mer ovant att se publik på läktarna än tomma läktare.

I Sveriges grupp finns topplag som Frankrike, Spanien, Brasilien, Ryska förbundets lag, Ungern ska man inte heller räkna bort.

– Att Brasilien var bra 2011 betyder inte att de är bra jämt. Det är två lag som sticker ut och sedan hoppas jag att vi kan få till det och göra en bra prestation. Vi spelade oavgjort mot Spanien i senaste OS-kvalet utan att egentligen överprestera.

Svaret på frågan om vilket lag som är favorit kommer snabbt.

– Norge.

Läs mer: Talang knäskadad – Westberg flygs in till OS

Ämnen i artikeln

Handboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt