Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jamstalld-prissumma-i-historisk-golftavling/

Sport

Jämställd prissumma i historisk golftävling

Pernilla Lindberg spelar sig ur en bunker i Vic Open – en jämställd golftävling på högsta nivå. Foto: William West/AFP

Samma bana, lika stora prispengar – samtidigt.

För första gången någonsin spelas en LPGA-tävling och en tävling på herrarnas Europatour samtidigt och under jämställda förhållanden när Vic Open avgörs utanför Melbourne i Australien.

Rätta artikel

Det har aldrig tidigare hänt att damernas LPGA-tour i golf lagt en tävling samtidigt och dessutom på samma bana och med samma prissumma som en herrtävling på Europatouren.

Bland de svenska golfarna som just nu spelar tävlingen finns bland andra Pernilla Lindberg.

– Det är bara bra att visa andra stora tourer i världen att det är möjligt att göra ett sådant här arrangemang, säger Lindberg till LPGA-tourens sajt.

När Vic Open drog i gång under natten till torsdagen gick damerna och herrarna ut samtidigt på banan, och alternerade bollar. I potten: 1,1 miljoner dollar, ungefär tio miljoner kronor, vardera till den kvinna respektive man som vinner.

En som gärna ser att amerikanska PGA-touren skulle inspireras av den kombinerade tävlingen och därmed få idéer om något liknande i USA är australiskan Katherine Kirk, som finns med i startfältet.

– Jag skulle älska det. Jag tror att det skulle bli en enorm succé. Vi skulle troligen dra mer nytta av det än herrarna, men jag tror att det skulle vara bra för golfen i stort. Om det handlar om att få golfen att växa, så varför inte?, säger hon till LPGA-touren.

Fortfarande är det dock stora skillnader mellan damernas och herrarnas prissummor totalt sett. På PGA-touren spelar man om en total prissumma på omkring tre miljarder kronor, medan motsvarande summa på LPGA-touren ligger på omkring 640 miljoner kronor.

En idrott som sedan tidigare infört jämställda prissummor på den högsta proffsnivån är tennisen, där får kvinnor och män som vinner en grand slam-turnering lika mycket pengar.

Läs mer golf:

Parnevik om nya golfreglerna: ”Varit tabu”

Norska golfstjärnan tvekar om comeback: ”Det var så tråkigt”

Stenson spelar i Saudiarabien – får skarp kritik