Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 02:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jan-helin-vinterstudion-har-drivit-vardet-upp-i-rymden/

Sport

Jan Helin: ”Vinterstudion har drivit värdet upp i rymden”

Programdirektör Jan Helin konstaterar att Vinterstudion drivit upp värdet på vinteridrotterna och att SVT därför inte kan matcha de stora internationella buden. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Att Sveriges Television inte längre ekonomiskt kan match sina konkurrenter beror bland annat på Vinterstudion menar programdirektören Jan Helin på SVT.

– Det är ett gott betyg till gänget som byggt och driver Vinterstudion att värdet på det här har gått upp i rymden.

Rätta artikel

Trots att Sveriges Television tappar rättigheterna hoppas Helin kunna sända längdskidor och alpint i Vinterstudion också efter 2021.

– Vår målsättning är att fortsätta sända Vinterstudion och vi har ett hopp om att hitta ett samarbete med Nent Group. 

Det var pengarna som avgjorde och då stod sig public service slätt mot aktörer som Nent Group.

Från och med säsongen 2021-2022 tappar SVT sändningarna från världscupen i längdskidor och alpint, det som var huvudingredienserna i Vinterstudion.

– Vi gjorde allt som gick, säger Jan Helin. Det är så den här marknaden ser ut och med Nent Group har vi tidigare ett bra partnerskap runt VM i ishockey för herrar och kring junior-VM.

Helin hoppas nu kunna inleda ett samarbete med Nent Group så att Stina Nilsson, Frida Karlsson, Therese Johaug och Ebba Andersson syns i Vinterstudion även från hösten 2021.

– Det är min förhoppning, sedan får vi se hur det går. Men från mitt perspektiv så har de här förhandlingarna bytt struktur och karaktär men jag har en sådan förhoppning, säger Helin. 

Hur långt SVT gick med i budgivningen, det handlar om ett avtal över fem år, vill Helin inte avslöja. 

– Det är en svår övervägning. I det här fallet har vi gjort allt som är rimligt med allmänna medel. Dels var det ett nordiskt bud som vann och Sveriges Television måste buda på Sverige, sedan kan man fundera på om vi hade kunnat göra ett nordiskt bud men man går in i en helt annan affärsverksamhet då. 

För det är inte bara SVT som tappar rättigheterna att sända längdskidor och alpint. Norska NRK och finska YLE mister också de rättigheterna.

Helin menar att inte ens ett nordiskt samarbete hade räckt för att få tävlingarna.

– Det hade man kunnat fundera på men vad jag förstår av nivåerna så ligger det här på en helt annan nivå, det är affärssekretess också för mig. Nent Group köper det här för hela Norden. Affären med Nent visar en utveckling som man sett för sporträttigheter under en lång tid där internationellas aktörer köper upp rättigheter över större territorier än nationer. 

Läs mer:

SVT:s Vinterstudion tappar rättigheter till längd och alpint

Skidförbundet om nya partnern: ”Kan ta sporten in i framtiden”

Här är bolagen som köpt de stora sporträttigheterna