Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 06:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/janogy-har-hittat-gladjen-efter-tuffa-tiden-kanner-mig-lugn/

Sport

Janogy har hittat glädjen efter tuffa tiden: ”Känner mig lugn”

Madelen Janogy, mitten, på Hammarbys första försäsongsträning.
Madelen Janogy, mitten, på Hammarbys första försäsongsträning. Foto: Jonas Lindkvist

Hon bröt sitt utlandskontrakt och berättade öppet om sömnproblem och psykisk ohälsa. Nu har VM-bronsmedaljören Madelen Janogy hittat tillbaka till glädjen i fotbollen.

På måndagen genomförde 25-åringen sin första träning med nya klubben Hammarby.

– Jag mår bra nu. Men sedan är det så klart en resa man ska göra, säger hon.

Snön yr i luften, men när den landar på Madelen Janogys nya klubbdress har den redan smält.

Det är blött, ruggigt och blåsigt när landslagsanfallaren och resten av Hammarbyspelarna drar igång den damallsvenska nykomlingens första försäsongsträning.

Men nyförvärvet ler stort på Hammarby IP i Stockholm.

– Det känns jättebra att vara här, det har man väntat på länge, säger Janogy.

– Det är kul att få träffa laget och få starta.

”Det känns jättebra att vara här, det har man väntat på länge”, säger Madelen Janogy om att dra igång säsongen med den allsvenska nykomlingen Hammarby.
”Det känns jättebra att vara här, det har man väntat på länge”, säger Madelen Janogy om att dra igång säsongen med den allsvenska nykomlingen Hammarby. Foto: Jonas Lindkvist

2020 var ett tufft år för idrottare i hela världen. För Madelen Janogy på flera sätt.

Efter dundersuccén 2019, där hon slog igenom på bred front med ett drömmål i VM-premiären mot Chile, lämnade hon allsvenska Piteå för spel i tyska Wolfsburg. Men tiden utomlands blev inte som hon tänkt sig, och i somras bröt hon kontraktet med storklubben.

I Expressen berättade Janogy om sömnproblem och psykisk ohälsa.

Hur mår du nu?

– Jag mår bra nu. Sedan är det så klart en resa man ska göra. Men jag tycker och känner att jag vill vara i nuet, säger Janogy.

– Det var ett tufft år, men nu är jag här i en ny klubb och mår bra. Jag känner mig ganska lugn och ska fokusera på det som kommer, inte på det som har varit.

Hon avslutade fjolåret i tidigare klubben Piteå – laget som hon vann SM-guld med 2018 – men skrev på för Hammarby i december. Och det är hos säsongens allsvenska nykomling, tillbaka i högsta serien efter två år i elitettan, som hon ska hitta tillbaka på allvar.

Med tanke på fjolåret, var det svårt att kasta sig in i något nytt?

– Det är det som har varit lite tufft, men jag har min familj här och och min trygghet här, säger Janogy som har familjen i Södertälje och pojkvännen i Stockholm.

– Jag fick ett väldigt bra första intryck av klubben så i slutändan kändes det rätt.

”Det var ett tufft år, men nu är jag här i en ny klubb och mår bra. Jag känner mig ganska lugn och ska fokusera på det som kommer, inte det som har varit”, säger Janogy, som tidigare berättat om psykisk ohälsa och sömnproblem.
”Det var ett tufft år, men nu är jag här i en ny klubb och mår bra. Jag känner mig ganska lugn och ska fokusera på det som kommer, inte det som har varit”, säger Janogy, som tidigare berättat om psykisk ohälsa och sömnproblem. Foto: Jonas Lindkvist

Har du hittat tillbaka till glädjen i fotbollen?

– Ja, det tycker jag. Det var ju ett speciellt år, det var väldigt tungt och då blir allt tungt. Men nu känner jag liksom att jag känner glädje och är supertaggad på att börja träna, säger hon och fortsätter om sin roll på planen:

– Jag ska göra min grej, utmana, ha mycket fart. Jag är ju en väldigt kreativ spelare, så jag ska försöka utnyttja det.

Nykomlingar har historiskt sett haft det svårt i damallsvenskan.

– Men jag känner att klubben gör en bra satsning och har bra förutsättningar för att ta nästa kliv, säger Janogy apropå varför valet föll på just Hammarby.

– Det ska bli jättekul att vara med på den här resan. Sedan är det ju tufft, men jag tror att det kommer gå bra.

Blötsnön öste ner när Hammarbys första träning drog igång på Hammarby IP.
Blötsnön öste ner när Hammarbys första träning drog igång på Hammarby IP. Foto: Jonas Lindkvist

Senast hon spelade i landslaget var i Algarve cup i våras. I sommar väntar OS i Japan.

Hur ser du på möjligheten att komma tillbaka till landslaget?

– Jag tänker att jag ska fokusera på det jag kan påverka, men så klart vill jag tillbaka, det ska jag inte ljuga om, säger Madelen Janogy och tillägger att hon har en bra dialog med förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Men för mig handlar det om att komma tillbaka i form, prestera så bra som möjligt och sedan förhoppningsvis är jag där igen.

Vad har du lärt dig av den tuffare tiden?

– Jag har lärt mig mycket. Mycket det här att vara här och nu, det har varit otroligt viktigt för mig att inte tänka på det som har varit och inte tänka på det som kommer, utan acceptera hur läget ser ut här och nu. Sedan lärde jag mig mycket i Wolfsburg, hur mycket som krävs för att vara på högsta nivån.

Hammarbys sportchef Johan Lager konstaterar att det viktigaste just nu är att Janogy mår bra igen. Klubben kommer att erbjuda stöd om deras nya stjärna behöver.

Du valde att gå ut och berätta din historia. Varför?

– Det kändes viktigt att visa att alla känslor är tillåtna och att det är okej, jag vill hjälpa andra främst, säger Madelen Janogy.

– Det känns som att psykisk ohälsa är väldigt tabubelagt. Jag tror att det är viktigt att öppna upp om det.

Läs mer:

Hammarby bygger för framtiden: ”Ska ta SM-guld inom två-tre år”

Janogy klar för Hammarby

Hammarby tillbaka i damallsvenskan: ”Helt fantastiskt”

Madelen Janogy tar paus på grund av psykisk ohälsa

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt