Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-11 06:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/janogy-vill-bara-njuta-efter-tuffa-tiden-hoppas-det-fortsatter-som-det-gor-nu/

Sport

Janogy vill bara njuta efter tuffa tiden: ”Hoppas det fortsätter som det gör nu”

Madelen Janogy är tillbaka i fotbollslandslaget.
Madelen Janogy är tillbaka i fotbollslandslaget. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det har gått över ett år. Men nu är Madelen Janogy tillbaka i landslaget efter ett tufft 2020, med sömnproblem och psykisk ohälsa.

Motgångarna har lärt fotbollsanfallaren att leva i nuet.

– Jag ska bara göra det jag gör bäst, och det gör jag när jag spelar utan press, säger hon.

Madelen Janogy har slängt på sig en jacka över landslagsdressen i kylan på Friends arena. Men leendet är varmt.

– Det är jättekul att vara tillbaka, säger hon när hon möter DN och andra medier.

– Att äntligen få chansen att representera Sverige igen känns fantastiskt.

Det var 2019 som den i dag 25-åriga Janogy slog igenom internationellt. Ett drömmål i VM-debuten mot Chile tog henne från Piteå till Wolfsburg. Men 2020 blev tufft.

Sömnproblem och psykisk ohälsa fick den kreativa spelaren att i somras bryta sitt utlandskontrakt. Hon berättade öppet om sin situation och flyttade hem till Piteå, för att i december skriva på för allsvenska nykomlingen Hammarby.

– Jag mår bra nu. Men sedan är det så klart en resa man ska göra, sade Janogy till DN i samband med första Hammarbyträningen i januari och tillade apropå varför hon gått ut med sin berättelse:

– Det känns som att psykisk ohälsa är väldigt tabubelagt. Jag tror att det är viktigt att öppna upp om det.

Nu gör hon comeback i landslagstruppen efter ett års frånvaro, när fotbollsdamerna OS-laddar mot USA hemma på lördag och Polen borta på tisdag.

Hur reagerade du när du fick veta att du skulle komma med här?

– Jag blev otroligt glad. Det är ett mål man har haft, utan någon press, säger hon.

Vad gör att du blir uttagen?

– Jag har kommit till ett lag som jag trivs otroligt bra i och jag har en position som gynnar mig väldigt mycket. Sen har jag kunnat köra på och träna på hårt. Det tror jag också har varit en viktig del.

Intervjuer på coronasäkert avstånd på Friends arena.
Intervjuer på coronasäkert avstånd på Friends arena. Foto: Claudio Bresciani/TT

25 spelare ingår i veckans landslagstrupp. Till OS kan bara 18 spelare tas ut.

Vad känner du att du behöver visa?

– Jag känner inte att jag har någon press att visa något alls utan jag ska bara gå ut och göra det jag gör bäst, och det gör jag när jag spelar utan press, säger Janogy.

– Så för mig handlar det bara om att gå ut och köra och njuta av att vara här.

Det tuffa fjolåret har lärt henne att leva i nuet och inte tänka för mycket framåt, säger hon. Men om 2021 tillägger hon ändå:

– Jag hoppas att det fortsätter som det gör nu, att jag njuter, att det går bra och att jag utvecklas som fotbollsspelare.

Att träffa landslagskompisarna igen är något hon längtat efter, säger Madelen Janogy. Inte minst tidigare lagkamraten i Wolfsburg, Fridolina Rolfö.

– Hon betyder så otroligt mycket för mig och har verkligen funnits där från första stund. Så det känns så kul att få träffa henne igen.

Läs mer:

Mästerskapsdebut för ”världens största talang”? Fem frågor inför OS-fotbollen

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt