Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 17:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/japan-iok-stottar-forslag-om-os-2021/

Sport

Besked om nya OS-datum kan komma inom en månad

Bild 1 av 2 SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo höll under tisdagen presskonferens med anledning av att OS i Tokyo skjuts på framtiden.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 2 Enligt Japans premiärminister stöttar IOK värdlandets förslag att flytta OS ett år framåt i tiden till 2021.
Foto: Charly Triballeau/AFP

Det blir inget OS och Paralympics i Tokyo i sommar.

På grund av coronakrisen skjuts mästerskapen upp till ”senast sommaren 2021”.

– Ett bra och klokt beslut. Vi befinner oss i en global nödsituation och globala nödsituationer kräver att organisationer men också individer tar sitt ansvar, säger Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges olympiska kommitté.

Beskedet om när OS ska hållas väntas komma inom fyra veckor.

Bara en dryg timme efter att Internationella olympiska kommittén i samråd med japanska myndigheter och organisationskommittén för OS 2020 fattat beslutet att OS, som skulle ha invigts i Tokyo 24 juli i år, skjuts på framtiden höll Sveriges olympiska kommitté (SOK) presskonferens på ett hotell vid Skanstull i Stockholm.

– Det är positivt att beslutet kommer såpass snabbt som det gör, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo 

– Nu gäller det för oss alla att ställa om, att se de positiva möjligheterna i det här. 

Japans premiärminister Shinzo Abe och IOK:s ordförande hade vid lunchtid svensk tid ett telefonmöte där Abe bad IOK att flytta fram OS ett år. Några nya datum för OS är dock inte spikade än och IOK:s besked på tisdagen var att spelen ska hållas ”efter 2020 och senast sommaren 2021”.

– Det här handlar om att rädda liv, kommenterade IOK:s ordförande Thomas Bach.

SOK tolkar de signaler de fått från IOK som att ett beslut om när OS ska hållas ska komma inom fyra veckor. 

För både organisationer och olympier väntar nu ett intensivt omställningsarbete.

– Att ha nära kontakt med våra aktiva och de ledare som hjälper våra aktiva är vår absolut viktigaste uppgift nu. Det handlar om att svara på frågor, visa omsorg och lösa praktiska problem. Vi kommer att ha fullt fokus på att våra aktiva ska ha en bra vår och en bra sommar och ha något att se fram emot, säger Peter Reinebo.

De aktiva som redan är uttagna till OS kommer att ha kvar sina platser. 

– Naturligtvis kommer vi att ha någon kontrollstation framöver, men de resultat de gjort gör att de är kvalificerade för OS, säger Reinebo.

Något som däremot kommer att förändras är kvalsystemen för vissa idrotter.

– Det finns ett antal utmaningar för olika idrotter beroende på att de har olika säsongsupplägg, men det är något man kommer att titta på de närmaste två-tre veckorna, säger Reinebo.

Rent ekonomiskt blir det IOK och de lokala arrangörerna att få ta den stora smällen, men även SOK kommer att beröras. Normalt sett kostar ett OS för svensk del runt 90 miljoner att genomföra vad gäller förberedelser och genomförande.

– Vi bedömer att det blir en del merkostnader. Vi tar för givet att Tokyo 2020-upphandlingarna vi gjort kommer att gälla även nästa år, sedan finns det en del upphandlingar och hyrningar som vi gjort av privata aktörer. Det är möjligt att vi där kommer att drabbas av en del dubbla kostnader, säger Reinebo.

– Vi tar för givet att det finns en beredskap även inom regeringen att ge oss ett stöd som gör att vi kan fortsätta förbereda oss till hundra procent och ge våra aktiva möjligheter att prestera på toppnivå.

– Med anledning av att regeringen var så snabba att agera vad gäller stödet till de lokala klubbarna och de kontakter som vi haft hittills så är jag väldigt lugn på den fronten.

För Mats Årjes, ordförande i Sveriges olympiska kommitté, kom beskedet inte som någon överraskning. Redan i helgen började han förstå vartåt det lutade, när Japans premiärminister Shinzo Abe förklarade att det inte längre var självklart att OS skulle genomföras till sommaren och att man tittade på olika scenarier.

– Internationella olympiska kommittén har haft en arbetsgrupp tillsammans med WHO (Världshälsoorganisationen) som arbetat med frågan och vi vet att det här är ett beslut som är väl underbyggt, säger Årjes.

IOK sade i helgen att man tänkte lämna besked i mitten av april, men sedan flera idrotter, däribland Internationella friidrottsförbundet, och flera nationsförbund krävt att spelen ska skjutas upp blev pressen stark på IOK och de japanska arrangörerna.

– Jag tror att man har arbetat med alla medel för att försöka genomföra spelen. Det är inte platsen för genomförandet av OS i sig, utan resandet från hela världen som är den stora utmaningen, säger Årjes.

Läs mer:

Johan Esk: Krävs historiskt samarbete när jätteelefanten ska baxas framåt 

Oviss framtid för Duplantis efter OS-beskedet 

Sjöström om OS-flytt: ”Allt känns overkligt”