Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 06:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/japan-oppnar-for-att-os-i-sommar-maste-skjutas-upp/

SPORT

Japan öppnar för att OS i sommar måste skjutas upp

Bild 1 av 2 Tokyo har byggt en ny OS-stadion inför sommarens OS och investerat stora pengar på spelen som man hoppas ska locka turister och ge ett välkommet bidrag i statskassan.
Foto: Said Karlsson
Bild 2 av 2 Japans premiärminister Shinzo Abe sade i parlamentet på måndagen att det kan bli oundvikligt att skjuta på OS i Tokyo på grund av det nya coronaviruset.
Foto: Yoshitaka Sugawara

TOKYO. Det ser alltmer osannolikt ut att OS avgörs i Tokyo i sommar. På måndagen öppnade Japans premiärminister Shinzo Abe för första gången för att spelen måste skjutas på framtiden. Både Australien och Kanadas olympiska förbund meddelade samtidigt att de tänker bojkotta OS om det inte hålls senare. Samtidigt uppmanade Internationella friidrottsförbundet IOK att flytta spelen.

OS i sommar hänger på en skör tråd på grund av det nya coronaviruset som sprider sig över hela världen. Arrangörerna i Japan har hittills envist hållit fast att de kommer att hållas och att det inte finns någon plan B.

Men på måndagen antydde Japans premiärminister Shinzo Abe för första gången möjligheten att spelen måste skjutas på.

– Om det är svårt att hålla spelen kanske vi inte har något annat val än att skjuta på dem och ge högsta prioritet till idrottsdeltagarnas hälsa, sade han i parlamentet.

Beslutet om spelen ska skjutas upp, eller ställas in, tas av den Internationella olympiska kommittén (IOK) som efter ett extrainsatt krismöte i söndags säger sig ha börjat planera för alternativa scenarion. Här ingår att skjuta på startdatumet 24 juli eller till och med flytta på OS i ett eller två år. Däremot finns ingen plan på blåsa av spelen.

– Att ställa in spelen finns inte på agendan, sade IOK i ett uttalande och meddelade samtidigt att man beräknar att kunna ge ett besked inom fyra veckor.

Shinzo Abes svängning i frågan kommer samma dag som både Kanadas och Australiens olympiska förbund meddelar att de kommer att bojkotta OS i sommar om de inte skjuts på. Australiens olympiska kommitté säger i ett uttalande att deltagarna bör förbereda sig på att OS skjuts på i ett år.

Tidigare har även de olympiska kommittéerna i Norge, Spanien, Brasilien och Slovenien vädjat om att spelen hålls längre fram.

Även från de stora idrotternas håll börjar det nu luta åt en flytt. Internationella friidrottsförbundet (World Athletics) meddelade på söndagen att man vill flytta spelen.

I ett brev till IOK-basen Thomas Bach, som citeras av sajten Inside the games, skriver förbundets ordförande Sebastian Coe att det varken är möjligt eller önskvärt att ha spelen i juli/augusti.

– Jag skriver till dig för att be om att spelen flyttas, skriver Coe enligt Inside the games.

Han fortsatte:

– Ingen vill se spelen inställda, men som jag sagt offentligt, vi kan inte hålla tävlingen till vilket pris som helst, absolut inte på bekostnad av idrottarnas säkerhet, och ett beslut kring de olympiska spelen måste bli synligt snarast, sade Coe.

Han förklarade att han diskuterat frågan med de olika världsdelsförbundens ledare och pekade på att det på grund av pandemin inte kommer att kunna genomföras rättvisa kvalificeringstävlingar inför OS.

World Athletics meddelade samtidigt att IOK står redo att diskutera ett alternativt datum. Friidrotten ska arrangera VM i amerikanska Eugene sommaren 2021 och lär vilja undvika att OS flyttas till denna tidpunkt.

Om sommar-OS inte avgörs som planerat är det första gången i fredstid som spelen skjuts på framtiden eller ställs in.

Läs mer: Sommar-OS i Tokyo riskerar ställas in på grund av viruset

Ämnen i artikeln

Japan

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt