Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 12:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/japans-golden-girl-tillbaka-efter-cancerbehandlingen/

Sport

Japans ”golden girl” tillbaka efter cancerbehandlingen

Sakta har Rikako Ikee börjat vägen tillbaka.
Sakta har Rikako Ikee börjat vägen tillbaka. Foto: TT

Vägen dit har tagit sin tid men nu är det japanska stjärnskottet Rikako Ikee tillbaka i bassängen.

Efter en tuff cancerbehandling har tonåringen genomfört sitt första simpass sedan hon diagnostiserades med leukemi.

”Jag mår bra, och jag är så lycklig att det saknas ord för att beskriva det”, skrev Rikako Ikee på Instagram efteråt.

En av de första som skickade en hälsning efter det beskedet var den svenska simstjärnan Sarah Sjöström. Men även flera andra av världens bästa simmare, bland annat världens bäste bröstsimmare Adam Peaty från Storbritannien, visade också att de delade japanskans glädje.

Det var i februari förra året som beskedet kom att den då 18-åriga Rikako Ikee hade drabbats av leukemi.

Tonåringen, som var ett av Japans största guldhopp inför hemma-OS – och en av Sarah Sjöströms tuffaste konkurrenter på 100 meter fjäril – var och tränade i Australien när hon kände att något fel.

Tillsammans med sin tränare avbröt hon träningslägret och återvände till Japan. En läkarundersökning efter hemkomsten gav beskedet att simmaren, som hemma i Japan fått smeknamnet ”Golden girl” drabbats av leukemi.

Bara några månader tidigare hade Sarah Sjöström och Rikako Ikee tränat tillsammans i Turkiet, och den svenska stjärnan var djupt berörd efter beskedet.

Samtidigt som världens bästa simmare sommaren 2019 förberedde sig för VM i Sydkorea genomgick Rikako Ikee tuffa behandlingar.

I samband med prisutdelningen efter VM-finalen på 100 meter fjärilsim ville Sarah Sjöström visa sitt stöd. Tillsammans med de två andra medaljörerna, segraren Maggie MacNeil och trean Emma McKeon, skrev de varsin hälsning till Rikako Ikee som de sedan höll upp mot världens tv-kameror.

– Vi stod alla och grät när vi skrev i våra händer. Det blev väldigt känslosamt, berättade Sarah Sjöström för DN efteråt.

Emma McKeon, Maggie MacNeil och Sarah Sjöström efter prisutdelningen i VM-finalen på 100 meter fjärilsim.
Emma McKeon, Maggie MacNeil och Sarah Sjöström efter prisutdelningen i VM-finalen på 100 meter fjärilsim. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

I december förra året fick Ikee lämna sjukhuset. I februari i år fick hon börja styrketräna igen, och tidigare i veckan fick hon för första gången hoppa i bassängen.

”Till sist gav läkaren mig tillstånd att få återvända till poolen. Det var första gången på 406 dagar”, skrev Rikako Ikee på Instagram och bilderna visade hur lycklig hon var.

Första träningspasset varade en halvtimme, och tonåringen har fortfarande en lång väg kvar att vandra.

Hon kommer inte hinna tillbaka innan OS – om coronaviruset tillåter – avgörs i hennes hemland i sommar, men hon har redan gjort klart att hon nu i stället siktar mot OS i Paris 2024.