Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 23:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/japans-hemliga-vapen-infor-os-svenske-magnus-kjellberg/

02:27. Han är Japans hemliga vapen inför OS: "Jag har blivit ombedd att bredda och fördjupa den japanska simningen".
Sport

Japans hemliga vapen inför OS: svenske Magnus Kjellberg

TOKYO. Världens mest avancerade vetenskapliga centrum för elitidrottsmän finns i Tokyo. Det saknades bara en sak i satsningen för att få de efterlängtade medaljerna i Tokyo-OS: En svensk.
Fysiologen Magnus Kjellberg har bytt den svenska OS-stjärnan Sarah Sjöström mot japanska simmare. Dagens Nyheter har som första utländska tidning besökt ”medaljfabriken”.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 18 Magnus Kjellberg utanför Japan Institut of Sports Sciences som DN som första utländska tidning fått besöka.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 18 Varje simpass föregås av landträning där specifika muskelgrupper för olika simsätt tränas med gummiband och andra redskap.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 3 av 18 Svensken Magnus Kjellberg filmar de japanska toppsimmarna med en egen uppfinning. Han har satt en filmkamera på ett spö och går längs kanten med raska steg.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 4 av 18 Yasuyuki Kubo, chef för Japan Institute of Sports Science, öppnar dörren till höghöjdsrummet där kommande OS-deltagare även kan träna på cyklar och löpband med en viss temperatur och luftfuktighet.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 5 av 18 Varje idrott har en särskild sal i det vetenskapliga sportkomplexet. Ett exempel är den nya OS-grenen klättring.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 6 av 18 Magnus Kjellberg undervattensfilmar medleysimmerskan Rika Oomoto på träning med en liten filmkamera fäst längst ner på ett utfällbart stativ.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 7 av 18 Världens bästa simmare tillbringar en hel del tid i gymmet, så också i Japan. Japanska landslagets tekniktränare Magnus Kjellberg besöker den största simklubben i Tokyo.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 8 av 18 Svenske tekniktränaren Magnus Kjellberg rekryterades av det japanska landslagets huvudtränare Norimasa Hirai.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 9 av 18 Svenske tekniktränaren Magnus Kjellbergs filmkamera på ett utfällbart spö ger undervattensvinklar på simstjärnor som det största kvinnliga OS-guldhoppet Yui Ohhashi – som fasta kameror i bassängen inte kan fånga.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 10 av 18 Världsrekordhållaren och största japanska OS-guldhoppet Ippei Watanabe skojar med Magnus Kjellberg efter ett morgonpass i hemmabassängen på Waseda-universitetet i Tokorosawa.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 11 av 18 Magnus Kjellberg instruerar den japanska landslagssimmerskan Rika Oomoto.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 12 av 18 Filmer och bilder analyseras. Simmarnas lopp bryts ner i femmetersintervaller och jämförs med de utländska konkurrenterna. Magnus Kjellberg går igenom materialet med assisterande tränaren Mayuko Okada (i mitten) och tränaren Shouko Mizuouchi.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 13 av 18 Hakans position är viktig för att kroppen ska ligga rakt i vattnet och motståndet minimeras. Svenske simtekniktränaren Magnus Kjellberg instruerar medleyspecialisten Rika Oomoto som tränar inför sommar-OS på hemmaplan i Tokyo nästa år.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 14 av 18 Spetsigare kan ingen vara. OS-guldhoppet Ippei Watanabe visar hur han försöker få en spetsigare ”streamline” än sina konkurrenter genom att få upp skuldrorna mot axlarna.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 15 av 18 Pinnen med kameran längst ner under vattnet finns med Magnus Kjellberg vid bassängkanten på tidiga morgonpass.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 16 av 18 Den japanska simfabriken. På den största simklubben i Tokyo drillas talanger från tidig ålder. De bästa av dem får träffa svensken Magnus Kjellberg redan från 8-9 års ålder när de bjuds in till sitt första läger.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 17 av 18 Den japanska maten med mycket fisk och skaldjur passar en icke-köttätare som Magnus Kjellberg.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 18 av 18 Sedan Magnus Kjellberg kom till Tokyo för sex år sedan har utlänningarna fler med ökad arbetskraftsinvandring fler turister, som inte märks vid Shibuyakorset där tusentals människor samtidigt korsar ett X-format övergångställe.
Foto: Jonas Lindkvist