Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 07:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/japans-os-minister-os-i-tokyo-kan-skjutas-upp/

SPORT

Japans OS-minister: OS i Tokyo kan skjutas upp

Japans OS-minister öppnar för att sommarens OS i Tokyo kan komma att skjutas upp till senare under 2020.
Japans OS-minister öppnar för att sommarens OS i Tokyo kan komma att skjutas upp till senare under 2020. Foto: Eugene Hoshiko/AP

Sommarens OS i Tokyo är tänkt att invigas om 143 dagar.

Men nu öppnar Japans OS-minister för att spelen kan skjutas upp till senare i år – på grund av oron för det nya coronaviruset.

Internationella olympiska kommittén kan, kanske, komma med ett liknande besked i dagarna.

Det var under en utfrågning i det japanska parlamentet som Seiko Hashimoto, Japans OS-minister, enligt brittiska BBC sade att Japans kontrakt med den internationella olympiska kommittén (IOK) ”kräver att spelen hålls under 2020”. Hon tillade att sommarens OS i Tokyo, som är tänkt att avgöras 24 juli–9 augusti, kan skjutas upp till senare i år.

– Det (kontraktet) kan tolkas som att man tillåter det.

Orsaken är oron för spridningen av det nya coronaviruset.

– Vi gör allt vi kan för att säkerställa att spelen kan hållas som planerat, tillade Hashimoto.

Att ställa in OS helt och hållet kan bara IOK göra.

Så sent som förra veckan sade IOK-ordföranden Thomas Bach att den olympiska rörelsen är ”helt säker” på att världens största idrottsevenemang kan arrangeras enligt plan. Och på tisdagseftermiddagen skrev IOK i ett pressmeddelande att man fortsatt har ”fullt fokus” på att OS ska avgöras under ordinarie datum.

Men enligt Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo, som just nu är på plats i Japan, kan även IOK de närmaste dagarna komma att öppna för en reservplan.

Onsdag–torsdag har IOK-höjdarna styrelsemöte.

– Jag kan tänka mig att det här är huvudfrågan där, hur man trots allt ska se på en plan B, säger Reinebo på telefon till DN.

– Jag vet inte alls i vilket läge man är, men den kommentar som OS-ministern här har gjort visar ändå på en positionsförflyttning. Då ska det bli intressant att se om IOK gör en liknande positionsförflyttning. Det vet man inte, men det är inte otroligt.

Hur ser du på ministerns uttalande?

– Det är en förändrad kommunikation jämfört med för bara några dagar sedan. Men den har säkert sina grunder och är förståelig, tycker jag. De sista dagarnas händelseutveckling gör att man öppnar upp för en plan B.

Hur upplever du stämningen i Tokyo?

– De som vi träffar här jobbar jättehårt för att hinna med sina uppgifter, men skulle man nu hamna i ett läge där man överväger att skjuta fram OS måste vi ta för givet att det är på väldigt goda grunder – och då gäller det bara för oss andra att ställa in oss på det, säger Reinebo.

Han tillägger ur svensk synvinkel:

– Om jag ser på vårt upplägg och våra förberedelser kan jag inte se något hinder för att vi kan genomföra det på samma sätt, oavsett om OS blir i juli– augusti eller senare.

Att skjuta fram eller helt ställa in OS vore ett historiskt beslut, då bara världskrig har stoppat spelen tidigare.

Hur säker känner du dig på att OS inleds 24 juli?

– Jag tror att det fortfarande är huvudspåret, men jag tror också att det finns en möjlighet att det skjuts fram. Och då får vi i så fall tänka om och planera om, säger Peter Reinebo.

Flera stora idrottsevenemang har redan ställts in eller skjutits fram till följd av coronaviruset – bland annat inomhus-VM i friidrott i Kina, lag-VM i bordtennis i Sydkorea och formel 1-loppet i Shanghai. Andra tävlingar hotas, som hockey-VM i Schweiz i maj, och på flera håll de närmaste veckorna kommer tävlingar att avgöras utan publik (exempelvis världscupen i skidskytte i Tjeckien och världscupfinalen i alpint i norra Italien).

Coronaviruset har spridit sig till över 70 länder och har hittills skördat mer än 3.000 liv.

Läs mer:

Hela listan på inställda tävlingar – så påverkas idrotten av det nya coronaviruset

Ämnen i artikeln

Japan

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt