Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Jarder väntar på OS-biljetten – men känner ingen stress

Längdhopparen Erika Jarder har klarat den internationella kvalgränsen i längdhopp – men har ännu inte tagits ut till OS.
Längdhopparen Erika Jarder har klarat den internationella kvalgränsen i längdhopp – men har ännu inte tagits ut till OS. Foto: Petter Arvidson Bildbyrån

På onsdagen ska den svenska OS-truppen fyllas på med fler namn.

Längdhopparen Erica Jarder är en av dem som har klarat OS-kvalgränsen, men fortfarande saknar Rio-biljett.

”Men jag känner ingen stress. Jag ska bara fortsätta visa nivå”, säger hon.

I november presenterade SOK (Sveriges olympiska kommitté) de första 49 aktiva som får en biljett till OS i Rio de Janeiro 2016.

På onsdagen är det dags för nästa uttagning.

Flera svenska idrottare har klarat internationella kvalgränser eller knipit svenska kvotplatser till OS-festen.

Dock är det upp till SOK att ta ut idrottarna till sommarens tävlingar, i en uttagning som baseras på i första hand topp-åtta-nivå men också på huruvida idrottaren anses vara ett namn för framtiden.

Sedan förra OS-uttagningen har till exempel brottaren Jenny Fransson, som redan tidigare säkrat en svensk OS-plats i 69-kilosklassen, slutat tvåa i GP-finalen i Baku. Och även i sporter som rodd (Anna Malvina Svennung) och judo (Martin Pacek) finns idrottare som internationellt säkrat svenska OS-platser – men som fortfarande väntar på SOK:s besked.

I friidrott är hittills fyra aktiva uttagna.

VM-sjuan i längdhopp, Khaddi Sagnia, är klar för Rio. Kollegan Erica Jarder, som slutade sist i samma VM-final i Peking, har klarat kvalgränsen 6,70 – men är ännu inte OS-klar.

– Men det är så det är, det är topp-åtta som gäller, säger Jarder.

– Men jag känner mig ändå ganska trygg i det som jag har gjort. Det är viktigt för mig att ha klarat kvalgränsen, både den internationella och SOK:s.

Längdhopparen har ett tufft år bakom sig, med både med- och motgång. Jarder lade om tekniken – ”jag har börjat springa i luften i stället för att hänga” – inför 2015. Det tog tid att hitta rätt, och på SM i Söderhamn i början av augusti rann tårarna.

Väl i VM slog 29-åringen dock till med personligt rekord (6,70) i längdkvalet, och även om fotproblem sedan störde finalen går svenskan in i 2016 med en positiv känsla.

Jarder står över inomhus-VM i USA i mars. I stället ställs siktet helt in på Rio de Janeiro.

– Hela min plan ligger mot OS, jag ska bara visa stabilitet på vägen, säger hon och fortsätter:

– 2015 blev en tuff säsong, det har varit svårt att ha tålamod. Men samtidigt var det skönt att känna att vi följde planen hela vägen. Det kan man ju nästan köra ”copy paste” på nästa år – minus allt det jobbiga.

2013 tog Jarder inomhus-brons i EM. Nu hoppas längdhopparen att den nya tekniken ska få henne att ta nästa steg.

– Jag vet att det är så jag kan hoppa som längst, säger hon.

Vad kan du lära av 2015?

– Otroligt mycket. Jag har lärt mig att tro på min plan. Det blir inte bättre av att man stressar upp sig. Och det är samma med det här att bli uttagen till OS. Jag känner ingen stress.

Fakta.OS-uttagna friidrottare

Abeba Aregawi (1 500m)

Daniel Ståhl (diskus)

Angelica Bengtsson (stavhopp)

Khaddi Sagnia (längdhopp)

Kritik mot SOK

Friidrottarnas förbundskapten Karin Torneklint har under hösten kritiserat SOK:s kvalregler för att vara för hårda och i vissa grenar tuffare än de internationella kvalgränserna.

Längdhopparen Erica Jarder håller delvis med.

”Det ska absolut vara tufft att nå OS. Men samtidigt anser jag att det ska finnas möjlighet för överraskning, det är det som sporten lever på. Och om du klarat de internationella kvalgränserna kan du överraska”, säger hon.