Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Jawo efter tunga säsongen: Mitt mål i år är tvåsiffrigt

Amadou Jawo blev mållös under 2015, men har höga ambitioner inför den nya säsongen med Djurgården.
Amadou Jawo blev mållös under 2015, men har höga ambitioner inför den nya säsongen med Djurgården. Foto: Roger Turesson

Förra säsongen var han skadad, petad och mållös.

”Nu startar vi om. Mitt mål är tvåsiffrigt, det ska man som anfallare alltid nå upp till”, säger Djurgårdens Amadou Jawo.

Han gjorde tolv mål 2013, året efter blev det sex men i fjol blev han mållös. När Djurgården startar säsongen 2016 gör man det inomhus och Jawo vill ha revansch.

– Nu startar alla på noll, allt hänger på mig själv. Det finns inget att fundera på, det är bara att gå ut och göra det jag är bra på.

De senaste åren har han missat stora delar av försäsongerna på grund av skador. Genom att träna extra på Kaknäs under december, med bland annat Kerim Mrabti, Sebastian Andersson, Erton Fejzullahu och Tim Björkström, hoppas Jawo att det känsliga låret ska hålla.

– Jag tror att det är bra att hålla i gång med fotbollsrörelser. Vädret har varit så pass bra att vi kunde köra i en och en halv timme och det har varit riktigt roligt.

Förra säsongen var Nyasha Mushekwi och Sam Johnson ett framgångsrikt forwardspar. När Mushekwi försvann fick Sebastian Andersson chansen. Jawo startade bara tre matcher på hela säsongen, något mål blev det aldrig.

I dagsläget krigar Jawo med Johnson, Andersson och Tino Kadewere om två platser i anfallet.

– Jag vet inte om ledningen är nöjd med fyra forwardar, fönstret stänger väl sista mars. Det blir en sporre för oss att visa att vi är tillräckligt bra så man inte behöver kolla runt efter någon annan.

Mittbacken Jacob Une Larsson är så här långt det enda nyförvärv som sportchefen Bosse Andersson presenterat. U21-landslagsspelaren från Brommapojkarna var med och tränade på Kaknäs redan i november, efter det att serierna slutspelats.

– Då kunde jag förbereda mig för det som ska ske nu. Jag märkte att det var lite tuffare träning.

När temperaturen kröp ned mot sex, sju minusgrader och meteorlogerna hotade med snö valde Djurgården att flytta träningen från Kaknäs till inomhustältet i Hjorthagen.

– Det är lite kallt här inne också men det blåser i alla fall inte, säger Une Larsson innan han går ut för att åka tillbaka till Kaknäs för den gemensamma lunchen.

Erton Fejzullahu, som letar efter en ny klubb, skyndar efter Jawo genom snurrdörren och är inte alls sugen på att snacka om framtiden.

– Erton frågade om han får vara med och träna, det ställer vi givetvis upp på, säger assisterande tränaren Anders Johansson som ansvarade för träningen eftersom Pelle Olsson är på tränarkonferens i Abu Dhabi.

Rapport från en träningspremiär

Vad?

Djurgårdens första fotbollsträning inför säsongen 2016.

Var?

Johan Björkman-hallen på Hjorthagen.

Några nyförvärv?

Djurgården ligger lågt, mittbacken Jacob Une Larsson, från BP, är enda nyförvärvet, han hade mössan på sig och mer skägg än vanligt.

Vilka var inte med?

Omar Colley, har problem med ett knä, och Sam Johnson, sen ankomst från semestern. Haris Radetinac körde löpningar vid sidan av plan.

Är Erton Fejzullahu tillbaka?

Ja, men han är bara med och tränar, Erton har lämnat Kina och siktar på en fetare lön än den Djurgårdens vd Henrik Berggren kan erbjuda.

Varför var det Anders Johansson som ledde träningen?

Pelle Olsson är med landslaget i Abu Dhabi för att vidareutveckla sig som tränare.

Vad tränade man på?

Kvadraten är obligatorisk, därefter handlade det mest om tvåmålsspel.

Vem var ensam om att träna med bara ben?

Det var visserligen inomhus men ändå isande kallt, det var bara Stefan Karlsson som valde att spela i kortbyxor.

Första skavsåret?

Det drabbade samme Stefan Karlsson.

Åskådare?

Inget större tryck, det var kanske åtta, nio stycken personer som inte hade med laget att göra.

Några profiler på plats?

Gamle stjärnan och före detta tränaren Anders Grönhagen dök upp glad som en speleman.