Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Jefimovas dopning upprör Johansson

Jennie Johansson, till vänster, och Julia Jefimova under sim-VM i Kazan i augusti.
Jennie Johansson, till vänster, och Julia Jefimova under sim-VM i Kazan i augusti. Foto: Michael Sohn/AP

Ryska stjärnsimmaren Julia Jefimova har stängts av misstänkt för dopning. Det bekräftade det ryska simförbundet på torsdagen. 23-åringens prov ska ha visat spår av det förbjudna preparatet meldonium.

– Jag blir lika besviken varje gång jag hör att någon testat positivt för dopning, oavsett sport, för det betyder att idrott inte sker på lika villkor, säger den svenska VM-guldmedaljören i bröstsim Jennie Johansson till DN.

Bröstsimmaren Jefimova, som är ett av Rysslands stora medaljhopp i OS i Rio och en av Jennie Johanssons största konkurrenter, kan nu komma att missa spelen.

Jefimova, som varit snabbast i världen på 100 meter bröststim i år, riskerar livstids avstängning från det ryska förbundet.

– Det är svårt för mig att kommentera Jefimovas fall eftersom jag inte vet några exakta detaljer. Jag kan bara säga att jag önskar att jag aldrig skulle behöva tävla mot någon som åkt dit för dopning, säger Jennie Johansson som för närvarande tränar i Australien som uppladdning inför OS i Rio.

Det var under torsdagsmorgonens träningspass som Jennie Johansson fick höra talas om uppgifterna i ryska medier att Julia Jefimova testats positivt för meldonium, samma preparat som svenska friidrottaren Abeba Aregawi testats positivt för.

Några timmar senare kom också en bekräftelse från ryska simförbundet. På sin hemsida skriver förbundet i ett kort meddelande att de mottagit dokument från internationella simförbundet Fina och att Julia Jefimova är avstängd.

B-provet är dock inte analyserat än.

Att Julia Jefimova riskerar livstids avstängning om även B-provet är positivt beror på att den ryska stjärnan även tidigare har varit avstängd för dopning.

I maj 2014 framkom det att hon testat positivt för DHEA, ett dopningsklassat preparat som höjer kroppens testosteronhalt. Hon blev bland annat av med fyra guld och ett silver från kortbane-EM året innan. Något som i sin tur resulterade i att Jennie Johansson fick två individuella brons.

– Jag har ju fått medaljer hemskickade i brevlådan och det är något jag önskar att ingen idrottare skulle behöva gå igenom. Det är inte rättvist att en dopad idrottare berövar en ren idrottare på den speciella känslan och upplevelsen man får på en prispall, ett ögonblick vi tränar för under en lång tid, säger Jennie Johansson.

Meldonium blev dopningsklassat vid årsskiftet. Sedan dess har nu över 100 idrottare testat positivt för preparatet.

OS-hoppet Jennie Johansson har på olika sätt varit engagerad i kampen mot dopning, bland annat i rollen som ambassadör för Ren Idrott, och hon tvekar inte när det gäller straffen för dopning:

– Straffen måste bli mycket, mycket hårdare.