Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jenny-franssons-vattenflaska-ska-analyseras/

Sport

Jenny Franssons vattenflaska ska analyseras

Jenny Fransson.
Jenny Fransson. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Jenny Fransson förnekar att hon medvetet dopat sig. Brottaren säger att hon tror att någon planterat den anabola steroid hon testats positivt för, och kommer att låta analysera en vattenflaska hon använt vid ett landslagsläger dagarna före testtillfället.

Men enligt dopningsexperter DN talat med går det inte att enbart utifrån ett urinprov avgöra när preparatet intagits eller i hur stor dos.

Brottaren Jenny Fransson sade till DN på måndagen att hon inte dopat sig medvetet, och att den enda förklaring hon kan komma på till det positiva dopningsprovet är att någon velat sabotera för henne.

Zakarias Tallroth, sportchef på brottningsförbundet, bekräftar att hon bland annat kommer att låta analysera den vattenflaska som hon hade på ett landslagsläger i Helsingborg den 4 till 8 januari, något som Radiosporten först rapporterade. Det positiva dopningsprovet togs den 9 januari.

– Det är nästan en månad sedan, men enligt informationen som hon fått är det fortfarande tekniskt möjligt att det kan finnas spår, säger Zakarias Tallroth till DN.

Jenny Fransson har själv sagt att hon på ett möte med svensk antidopning fick veta att den lilla mängden metyltestosteron som hittats i hennes urin tyder på att hon högst sannolikt fått i sig ämnet inom fem dagar före testtillfället, alltså inte vid ett träningsläger i USA hon deltog i innan jul. 

Men dopningsexperten Magnus Ericsson säger att det finns studier som visar att man kan upptäcka metyltestosteron i upp till 20 dagar.

– Men det är få studier med få människor inkluderade, eftersom det här inte är godkända läkemedel. Det är väldiga variationer på hur olika människor bryter ner det. Det är svårt att säga 20 dagar eller fem dagar, det beror på personen i fråga, säger Ericsson, tidigare chef för det svenska antidopningslaboratoriet, och som nu leder Frankrikes.

Han har ingen insyn i Jenny Franssons fall, men säger att det generellt är svårt att avgöra hur stor en dos var från början. En liten mängd i urinprovet kan antingen tyda på att man tagit en större dos flera dagar tidigare, eller att man lågdoserar kontinuerligt.

Något som Tommy Forsgren på Svensk antidoping bekräftar, utan att kommentera det enskilda fallet.

Metyltestosteron är en anabol steroid, som stimulerar muskeluppbyggnad, som sedan länge tagits bort som läkemedel. Men det används i till exempel bodybuilderkretsar och av idrottare som dopningsmedel.

– Det är lätt att få tag i, det är bara att köpa på nätet, säger Magnus Ericsson.

Det finns fall där ämnet visat sig finnas i kosttillskott. Jenny Fransson har själv sagt att hon inte använder kosttillskott utöver den äggproteinprodukt som hon är ambassadör för, som tillverkas av Kronägg. Det är proteinpulver och proteinbars, där torkat ägg tillförts.

Bengt Göran Andersson, divisionschef hos det skånska äggpackeriet, säger att de fått besked från de två fabriker som tillverkar proteinprodukten ”Helt ärligt” att metyltestosteron inte finns där. Att det skulle ha funnits i äggen utesluter han i princip också.

– Rent hypotetiskt kanske, men då bedömer vi utifrån vår kunskap att då är det någon som har saboterat för oss, säger han.

Företaget är i kontakt med Sveriges olympiska kommitté för att hjälpa till med utredningen kring vad Jenny Fransson ätit inför det positiva provet.

Sponsorsamarbetet med Jenny Fransson har brutits då det fanns en dopningsklausul i avtalet.

Läs mer:

Detta är metyltestosteron – strikt kontrollerat preparat 

Svenskt OS-medaljhopp fast i dopningstest

Fransson förnekar att hon medvetet dopat sig: ”Någon har gjort det här mot mig”

Jenny Franssons OS-plats indragen – tills vidare

Jenny Fransson utsatt för hat: ”Folk tycker att jag ska dö”