Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jens-littorin-det-gnisslar-i-samarbetet-mot-matchfixning/

Sport

Jens Littorin: Det gnisslar i samarbetet mot matchfixning

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

Både fotbollsspelare och ledare vill ha bort spel på serien, Svenska fotbollförbundet likaså – liksom en del av spelbolagen. Men Spelinspektionen agerar inte. Det gnisslar i samarbetet mot matchfixning.

”Jag tycker inte att man ska ha spel på de här divisionerna”, säger Nahir Oyal, Arameisk-Syrianskas tidigare allsvenske fotbollsspelare. Andra röster instämmer under DN:s besök på en match i division 2 södra Svealand. De är inte ensamma. 

Svenska fotbollförbundet har uppmanat Spelinspektionen att förbjuda de licensierade spelbolagen i Sverige att anordna spel på serien.

Bos, som organiserar 21 spelbolag, säger sig inte vara främmande för spelstopp men anser sig inte ha mandat att utfärda ett sådant. Spelbolagen kan givetvis agera på egen hand. Unibet, LeoVegas, Bethard, Svenska Spel och 888 har stoppat allt spel på serien, men en stor majoritet av de licensierade bolagen har inte gjort det. 

Och trots att det finns lagstöd för akuta åtgärder säger Spelinspektionen nej till Fotbollförbundets vädjan med motiveringen att man just nu håller på att arbeta med föreskrifter.

Inte mindre än 13 matcher i division 2 södra Svealand misstänks ha varit utsatta för manipulation

Det är tydligt att det arbete mot matchfixning som sent omsider kommit i gång i Sverige och bland annat resulterat i ett matchfixningsråd inte fungerar friktionsfritt.

Ett av skälen tycks vara att Svenska fotbollförbundet och spelbolagen har olika uppfattning om hur många de misstänkta matcherna verkligen är. Under sommaren rapporterade förbundet att antalet låg på rekordnivå och att inte mindre än 13 matcher i division 2 södra Svealand misstänks ha varit utsatta för manipulation.

Samtidigt meddelar International Betting Integrity Association (IBIA, tidigare ESSA), den organisation som hjälper spelbolagen att avslöja fusk på spelmarknaden, att man bara har sett ett enda misstänkt fotbollsfall i Sverige under andra kvartalet 2019, då Svenska fotbollförbundet noterade tvåsiffrigt enbart i en serie.

Hur är det möjligt att man kommer till så olika siffror?

Khalid Ali, generalsekreterare för IBIA, säger till DN att medan förbundet bara ser till oddsrörelser, som kan svänga av en rad orsaker, tittar hans medlemmar även till enskilda transaktioner och kundaktivitet.

Skillnaderna mellan analyserna väcker förstås frågan om var man ska lägga ribban för att en match ska ses som misstänkt. Förbundet skulle kunna tänkas överdriva sin siffra för att få fler bolag att minska sitt spelutbud på fotbollen.

Fast nu hänvisar förbundet inte bara till de kraftiga oddssvängningar som rapporterats av övervakningsföretagen Sportradar och GLMS. Även polisen har framfört misstankar. Tränare i division 2 södra Svealand har larmat om hur lag vid ledning 1–0 efter en halvtimme bytt ut tre spelare på samma gång och sedan förlorat stort. Det var en synnerligen målrik vår i serien. Misstankarna mot matcherna ligger i en majoritet av fallen på den övre halvan av förbundets fyrgradiga skala.

En gång må vara ingen gång, men 13 matcher under en vårsäsong i samma serie indikerar att något är galet.

Ingen har sagt att kampen mot matchfixning är enkel. En sund invändning i förbudsdiskussionen är att det går att spela på matcherna i Asien och att ett spelstopp hos de licensierade bolagen skulle vara ett slag i luften. Men ett förbud från Spelinspektionen skulle hindra det mer spontana fusket, där fotbollsspelare med blygsamma eller inga ersättningar frestas att tjäna ihop till semesterresan eller bröllopet.

Läs mer: Alla i laget är misstänkta: ”Vi skulle aldrig lägga oss”