Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 21:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jens-littorin-drastiskt-beslut-med-usel-tajmning/

Sport

Jens Littorin: Drastiskt beslut med usel tajmning

Göteborg FC firar sitt första SM-guld efter 7–0-segern borta mot Linköping den 7 november. Nu lägger klubben ner elitverksamheten.
Göteborg FC firar sitt första SM-guld efter 7–0-segern borta mot Linköping den 7 november. Nu lägger klubben ner elitverksamheten. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Peter Bronsman må ha ett gott syfte med att lägga ner Kopparbergs/Göteborgs elitsatsning för att försöka skapa bättre förutsättningar för damfotbollen på sikt, men beslutet känns drastiskt och tajmningen usel.

Jag må vara en dålig tankeläsare eller inte ha ställt de rätta frågorna, men när jag intervjuade Peter Bronsman veckan innan Kopparbergs/Göteborg säkrade SM-guldet för första gången fanns det inget som antydde att den historiska titeln inte skulle försvaras nästa säsong.

Tvärtom talade klubbens ordförande om att man är ett lag som ska spela Champions League varje säsong.

När jag påpekade att det finns de som säger att när Peter Bronsman lämnar GFC kommer skeppet att kapsejsa svarade han:

– Jag vill bygga upp någonting som kan stå på egna ben den dagen som jag inte är kvar. Den sämste ordföranden är den som säger: ”Där ser ni, när jag lämnade gick det åt skogen.” En ordförande är där för att bygga för framtiden.

Det är det som klubbens starke man och storsponsor tycker sig ha gjort, när man lägger ner sin elitsatsning och låter alla spelare gå. Bronsman hoppas att den drastiska åtgärden i förlängningen ska väcka storklubbarna och förbättra villkoren för svensk damfotboll. Det är att spela ett högt spel. Var i pandemitider finns den klubb som vågar sig på en kostsam damsatsning? Många i fotbolls-Sverige ställde sig också frågande till motivet.

Landslagsspelaren Julia Zigiotti Olme sade direkt efter det dramatiska spelar- och ledarmötet att hon inte kunde redogöra för varför lagets läggs ned. Klubbens gamla storstjärna Lotta Schelin var lika frågande.

– Jag väntar mig mer svar, allt känns så vagt. Jag kan inte tro att vi fått hela svaret, sade Schelin till Aftonbladet.

Peter Bronsman är en stor del av klubbens framgång. Mannen med cidermiljarderna låg bakom flytten från Landvetter till Göteborg 2004 och hans bryggeriföretag har i runda slängar pumpat in 100 miljoner i sponsorstöd genom åren.

På så sätt skaffar man sig inflytande och det är Bronsman som bestämmer det mesta. Jag är övertygad om att han i grund och botten har goda avsikter, men till skillnad mot honom själv tycker jag att tajmningen i det här beslutet känns usel.

Varför inte behålla laget och försöka få förändringen till stånd längre fram?

Nu, två dagar före nyår, måste ett helt stjärnlag hitta nya klubbadresser.

Med ett halvår kvar till OS har en lång rad landslagsspelare fått sin uppladdning störd.

Göteborg förlorar en stolthet och unga, talangfulla fotbollstjejer ett mål att sikta mot.

Prestigeförlusten för en damfotboll på frammarsch är tung.

Kanske har Bronsman ett äss i rockärmen och Göteborgsfotbollen redan ett samarbete på gång. Man kan ju alltid hoppas.

Ämnen i artikeln

Fotboll
Göteborg
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt