Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 23:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jens-littorin-kindbergs-forklaringar-ar-svarsmalta-men-aklagaren-har-bevisbordan/

Sport

Jens Littorin: Kindbergs förklaringar är svårsmälta – men åklagaren har bevisbördan

Daniel Kindberg på väg in till förhandlingarna vid Ångermanlands tingsrätt i Härnösand. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Daniel Kindberg har många besvärande frågor att svara på under rättegången i Ångermanlands tingsrätt. Men det är långt ifrån säkert att han kommer att fällas för ekonomisk brottslighet – och att Svenska fotbollförbundet får anledning att ta upp frågan om att kasta ut Östersunds FK ur allsvenskan. 

I våras hörde Daniel Kindberg av sig. Han erbjöd DN en exklusiv intervju inför den rättegång mot honom som då snart skulle inledas mot honom, men som kom att starta först på torsdagen. Östersunds FK:s före detta ordförande och starke man lovade att svara på alla frågor, i alla ämnen.

Och det gjorde han. Daniel Kindberg har svar på allt.

Att han plötsligt i ett polisförhör svängde och erkände saltade fakturor och ekonomisk brottslighet berodde på att han ville komma bort från de ”tortyrliknande” omständigheter som han, den före detta yrkesmilitären, upplevde i den svenska polisens förvar. Att han sedan tog tillbaka erkännandet är en annan sak.

Påståendet om att han i egenskap av vd på kommunala bostadsbolaget Östersundshem betalade 45 miljoner för mycket i samband med en markaffär avfärdade han med att det utgångsbud han presenterade var ett medvetet ”skambud”. I själva verket gjorde han en bra affär för skattebetalarna.

Men svårast att svälja var hans förklaring till orden ”luftfaktura” och ”fördelning luft”, som återfanns på lappar som hittades vid en husrannsakan på Kindbergs kontor. Enligt Kindberg var det absolut inte tal om mygel utan anteckningarna syftade på de extratimmar som Östersundshems entreprenörer brukade skriva upp för att få sina affärer att gå ihop.

Det är dessa luftfakturor som en stor del av rättegången i Ångermanlands tingsrätt kretsar kring.

Svaren som Daniel Kindberg levererar kan låta osannolika, men det betyder inte att han och de medåtalade, ”Sollefteåbon” och ”Peabmannen” kommer att befinnas skyldiga.

Det är åklagare Niklas Jeppsson som måste bevisa att de fakturor som Kindberg hjälpt ”Sollefteåbons” flyttfirma att skicka och som ”Peabmannen” attesterat är bluff och att de påstådda arbetena aldrig utförts. 

Att fakturorna och ”Sollefteåbons” sponsring av Östersunds FK sammanfaller med fotbollsklubbens likviditetskris är förstås intressant ur åklagarperspektiv, men Jeppson måste övertyga rätten om att det handlar om en brottslig konspiration.

Lyckas han inte med det minskar också möjligheterna för att Svenska fotbollförbundet på grund av ekonomiska oegentligheter ska degradera ÖFK från allsvenskan.

Innan dess har Kindberg och ÖFK en annan rättsprocess att tänka på. Klubben tänker driva fallet kring Saman Ghoddos kontraktsbrott till Cas, idrottens skiljedomstol. Då kommer Kindberg att avkrävas nya svar på både sitt och Östersunds FK:s agerande.

Läs mer: 

Reportern möttes av hat efter avslöjanden om Kindberg

Åklagaren: Nya kvitton i åtalet mot Daniel Kindberg ”inte sanna”

Det handlar åtalet mot Daniel Kindberg om