Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-05 22:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jens-littorin-malvaktens-rost-kan-hjalpa-andra-sta-emot-spelreklamen/

Sport

Jens Littorin: Målvaktens röst kan hjälpa andra stå emot spelreklamen

Bild 1 av 2 HK Varbergs målvakt Viktor Bergström efter avancemanget till handbollsligan i våras.
Foto: Krister Andersson/Bildbyrån
Bild 2 av 2 HK Varbergs målvakt Viktor Bergström fastnade i ett spelmissbruk som gjorde att han förlorade stora summor pengar.
Foto: Krister Andersson/Bildbyrån

Viktor Bergström är en förebild på handbollsplanen – men ännu mer bredvid. Idrottens spelmissbruk har fått ytterligare ett ansikte och den här modige mannen drar sig inte för att kritisera lagstiftare och Zlatan Ibrahimovic.

I januari kommer Viktor Bergströms bok ”Fångad av djävulens drog” (Vaktel), som han skrivit tillsammans med författaren Josephine Simar. Den kommer att läsas med stort intresse. Vi har redan fått smakprov på vad det handlar om i lokaltidningen Hallands Nyheter och genom ett inslag i SVT:s Sportnytt. 

Viktor Bergström är 25-årig handbollsmålvakt i elitserielaget HK Varberg. 17 år gammal lämnade han Märstalaget Skånela och flyttade till Göteborg och Redbergslid. Det var då hans helvete började.

Tipset, spelautomaterna, rouletten på kasinot, nätspelandet. Vissa veckor spelade han för 20.000. Ibland vann han mycket mer – men pengarna försvann lika snabbt som de kom. Han ljög om sitt beroende för omgivningen, lånade pengar av familjen och fick till slut ett ultimatum. I fjol sökte han hjälp på ett beroendecentrum. Nu mår han bättre och kämpar för att inte trilla dit igen. Det är lättare sagt än gjort.

Den aggressiva spelreklamen finns över allt, inte minst på arenorna där han vaktar Varbergs mål. Den dyker upp på skärmen så fort han vill titta på en match.

Viktor Bergström är inte den förste idrottaren som kommer ut och berättar om sitt spelmissbruk. Fotbollsspelarna Nordin Gerzic, Tobias Eriksson och Babis Stefanidis är andra som trätt fram, men det är sällan någon höjt rösten så som Viktor gör.

I SVT gav han en känga till sin gamle idol Zlatan Ibrahimovic och kritiserade fotbollsikonens engagemang i spelbolaget Bethard. Spelbolagens bonusar är som om man skulle få en flaska sprit på köpet när man går till ”Bolaget” och handlar öl. Hur är det möjligt? undrar Bergström.

Viktor Bergströms röst är viktig för kampen mot spelmissbruk i allmänhet och för idrotten i synnerhet. Karolinska Institutets undersökning ”Spel om pengar inom idrotten” från 2017 visade på en ökad risk för problemspelande bland manliga elitidrottare. Bland tillfrågade spelare inom fotboll, ishockey, innebandy och basket klassades elva procent som problemspelare jämfört med fyra procent för befolkningen i stort. Skillnaderna mellan manliga och kvinnliga idrottare var påtagliga.

Studien visade också på en ökad risk bland gymnasieelever på landets idrottsutbildningar för att utveckla spelberoende. En uppföljande intervjustudie i år från Karolinska institutet avslöjade hur elitidrottare spelade bort tiotusentals kronor i spelarbussen på väg till bortamatchen. Med mobilens hjälp blir spelandet och de höga insatserna lättare att dölja.

Kopplingen mellan spelmissbruk och matchfixning är inte långsökt. Det visar flera av utredningarna kring riggade matcher. Viktor Bergströms röst kan förhoppnings hjälpa till på flera av idrottens problemområden.

Läs mer: Så kan spelberoende behandlas