Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-27 15:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jens-littorin-misstanker-du-matchfixning-ring-vaxeln/

SPORT | KOMMENTAR

Jens Littorin: Misstänker du matchfixning – ”ring växeln”

Fredrik Gårdare har lett den grupp inom polisen som jobbat med idrottsrelaterad brottslighet. Nu är den pausad.
Fredrik Gårdare har lett den grupp inom polisen som jobbat med idrottsrelaterad brottslighet. Nu är den pausad. Foto: Stefan Lisinski

Nästa vecka väntas regeringens utredare presentera skärpta åtgärder för att bekämpa matchfixning. Samtidigt har polisens specialgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet försatts i pausläge. Den idrottsledare som har något att anmäla uppmanas att ringa 114 14, polisens växel.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Det var i januari 2017 som polisen inrättade en särskild grupp för att bekämpa idrottskopplad brottslighet. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson hade i möten med rikspolischefen och riksåklagaren påpekat att idrotten stod inför ett ökat hot, där problemet med matchfixning sågs som särskilt allvarligt.

Specialgruppen på tio poliser under ledning av kommissarie Fredrik Gårdare var till en början en ettårig lösning, men fick fortsätta och 2019 lämnade polisledningen i Stockholm, där gruppen är organiserad, besked om att den skulle permanentas.

Genom åren har aktionsgruppen kapats på medlemmar och hade i somras reducerats till sex personer. Nu har den satts på paus, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Orsaken är att polisledningen prioriterar annan brottslighet. ”Idrottspoliserna” behövs till de utredningar kring hundratals mord- och mordförsök som just nu ligger på Stockholmspolisens bord. Anmälda bedrägeriärenden räknas i tusental och brotten riskerar att bli preskriberade innan de börjar utredas. Ett sådant fall rapporterades nyligen hos Svenska fotbollförbundet, men idrottens misstänkta bedrägerier hamnar nu i samma hög som alla andra.

Stockholmspoliser med över 30 års erfarenhet i yrket säger att de aldrig upplevt en så ansträngd situation.

En annan orsak till pausandet är att ledningen för Stockholmpolisen tröttnat på att ta kostnaden för något som är ett nationellt problem. Under tre och halvt år har Gårdare och hans grupp rest landet runt för att avslöja matchfixare, huliganer, utpressning, olaga hot och tvivelaktig agentverksamhet. Arbetet har skapat kontakter och erfarenhet som gett kunskap om de brottsnätverk som satt klorna i idrotten. Gruppen har också tagit ett operativt ansvar och ryckt ut vid akuta situationer.

Klart att det går att ha förståelse för att polisen måste lägga resurser på att stoppa den våg av skjutningar och sprängningar som sköljer över Sverige. Trycket från politiken och allmänheten är stort. Samtidigt har socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), ansvarig för den stora omregleringen av spelmarknaden, proklamerat att matchfixningen ska rökas ut och att kampen mot manipulation av idrotten är ett prioriterat område.

Den idrottskopplade brottsligheten ska tills vidare utredas av Nationella operativa avdelningen. Det betyder inte att all den kunskap om avvikande oddsrörelser och bulvanspel som polisen samlat på sig går förlorad omedelbart, men den riskerar att bli inaktuell – och den tydliga kanal som idrotten haft in till ordningsmakten försvinner.

Så vad ska en idrottsledare göra som misstänker att ett kriminellt nätverk är på gång att rigga lördagens fotbollsmatch?

– Man får ringa 114 14, polisens växel, säger Fredrik Gårdare.

Nästa vecka väntas regeringens utredare Gunnar Larsson presentera sina förslag kring ytterligare åtgärder för att stoppa matchfixning, olicensierat spel och penningtvätt – brottstyper som tidigare utredningar visat att den organiserade brottsligheten använder sig av.

Det är ologiskt att polisen just då valt att nedprioritera kampen mot riggade matcher och det är förvånande att de höga protestropen från idrotten uteblivit.

Det ironiska är också att en del av matchfixningen hänger ihop med de skjutningar, den narkotikahandel och den ekonomiska brottslighet som gjort att utredningshögarna hos polisen växer.

Ämnen i artikeln

Polisen
Matchfixning

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt