Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Jens Littorin: Otänkbart att Sjarapova inte visste

Maria Sjarapova under presskonferensen.
Maria Sjarapova under presskonferensen. Foto: Kevork Djansezian/AFP

Maria Sjarapova har testat positivt för meldonium. Hon är den senaste i rad av idrottare som åkt fast för att använda preparatet de senaste månaderna.

Här svarar DN:s Jens Littorin på fyra frågor om det nyligen dopningsklassade preparatet.

1. Tennisstjärnan Maria Sjarapova och OS-guldmedaljören i konståkning Ekaterina Bobrova har åkt fast för meldonium, samma ämne som Abeba Aregawi lämnat ett positivt dopningsprov för. Varför kommer alla dessa fall nu?

– Meldonium blev förbjudet av internationella antidopningsbyrån Wadas lista först vid årsskiftet. Tidigare var substansen med på den så kallade bevakningslistan, men inte förbjuden. Det förefaller som att en del idrottare inte uppmärksammat detta eller varit omedvetna om att vissa av de blandningar av olika hälsokostpreparat, som blivit populära, innehåller meldonium.

Minst fyra av fallen är ryska idrottare. Är det en tillfällighet?

– Knappast. I förra veckan avslöjade Bo Berglund, medicinskt ansvarig vid Sveriges olympiska kommitté, i DN att ett en studie av den ryska antidopningsmyndigheten Rusada visat att 18 procent av ryska elitidrottare använde meldonium. Efter Wadas beslut i september om att föra upp preparatet på förbjudna listan varnade Rusada landets idrottsmän för att använda det.

Varför tar idrottare meldonium, en medicin som ges till hjärtsjuka?

– Enkelt uttryckt ökar den kroppens ämnesomsättning och ger allmänt prestationshöjande effekter. Detta har bland annat ett test på ryska judoutövare visat, men enligt Bo Berglund är det inget som unga, friska människor bör stoppa i sig.

Sjarapova säger att hon tagit meldonium i tio års tid, men under namnet Mildronate. Är det en förmildrande omständighet?

– Egentligen inte. Mildronate är det kommersiella namnet på produkten som tillverkas i Lettland. Det är alla idrottares ansvar att kontrollera vilka ämnen som finns på listan. Det förefaller också otänkbart att ingen medicinskt ansvarig runt tennisstjärnan skulle ha uppmärksammat att Mildronate innehåller det förbjudna ämnet.

Kommer vi att få se fler fall?

– Sannolikt. Etiopien har meddelat att nio idrottare, varav fyra av toppklass, fastnat i dopningstest. Vinnaren av fjolårets Tokyo Marathon, Endeshaw Negesse, är enligt obekräftade uppgifter en av dem och även hon ska ha använt meldonium. Tidigare har även en rysk cyklist och två ukrainska skidskyttar åkt fast och det skulle inte förvåna om det dyker upp fler fall, särskilt i Östeuropa.

Fakta: Fem meldoniumfall

Det prestationshöjande medlet meldonium infördes på dopningslistan 1 januari i år. Sedan dess har flera avslöjanden om positiva dopningstester gjorts:

10 januari: Olga Abramova, Ukraina, skidskytte.

14 januari: Eduard Vorganov, Ryssland, cykel.

29 februari: Abeba Aregawi, Sverige, friidrott.

7 mars: Jekaterina Bobrova, Ryssland, konståkning.

7 mars: Marija Sjarapova, Ryssland, tennis.