Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jens-littorin-vastlanken-satter-spar-aven-i-goteborgs-idrott/

Sport

Jens Littorin: Västlänken sätter spår även i Göteborgs idrott

Funktionärer försöker få bort kondens från golvet inför onsdagens handbollsmatch mellan Redbergslid och IFK Skövde i Scandinavium. Problemen gjorde sedan att matchen fick avbrytas. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Handbollsplanen förvandlades till halkbana. En klassisk klubb som Redbergslid är värd en bättre behandling än den man fått av Göteborgs kommun.

Västlänken är ett projekt som påverkar det mesta i Göteborg. Demokraterna, som har motståndet mot tågtunneln som sin huvudfråga, blev näst största parti i kommunen vid valet i fjol.

Bilar, spårvagnar och kanske även en och annan elsparkcykel tvingas leta nya vägar nu när bygget kommit igång och grävskoporna och vägarbetena dyker upp i var och vartannat gathörn.

Inte ens idrotten är fredad. Bygget av en av de underjordiska stationerna gjorde att Lisebergshallen, precis vid nöjesfältets entré, i vintras jämnades med marken och att Redbergslid, svensk handbolls mesta mästare, stod utan hemmaplan. Mitt under säsongen tvingades man motvilligt flytta in i Scandinavium och dela hall med Frölundas svenska mästare i ishockey.

Det är i och för sig ingen dålig arena, men för en klubb med ett publiksnitt på drygt 1.200 personer är den överdimensionerad. Onsdagskvällens pinsamma misslyckande när handbollsgolvet ovanpå isen på grund av kondens förvandlades till en halkbana och RIK:s hemmapremiär fick avbrytas efter en dryg minut, väcker frågan kring hur Göteborgs kommun behandlar sina idrottsklubbar.

Att de klassiska fotbollsplanerna på Heden mitt i byn fått vara i fred har i och för sig alltid varit en stark signal om att Göteborg värnar om sin idrott, men å andra sidan är det inte bara Redbergslids som hamnat i kläm i arenaproblematiken.

Storsatsningen Gais Bandy gick omkull 2014 när det inte gick att få till spelbar is på Heden och klubben insåg att kommunen inte skulle bygga någon bandyhall.

Redbergslid har blivit erbjudna andra lösningar än Scandinavium. Grannkommunen Partille invigde 2016 landets mest moderna handbollsarena, men visst kan man ha förståelse för att RIK inte vill flytta in hos konkurrenterna Sävehof och riskera att tappa sin identitet som Göteborgsklubb. Det skulle knappast heller gynna ungdomsverksamheten eller publiksiffrorna.

Det ironiska i sammanhanget är att även Scandinavium är utdömd som arena. Segslitna politiska tvister har försenat det kostsamma ersättningsprojektet. Stadsledningskontorets utredning pågår. Hur det slutar återstår att se. Bara två saker är klara: Att en ny permanent hemmaarena för Redbergslid dröjer och att Västlänken sätter sin prägel på mycket i Göteborg.

Läs mer: Jobbar på lösning efter skandalen i handbollsligan 

Läs mer: Matchen bröts efter två minuter – publiken fick gå hem