Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Jerringpriset: Fredricson fick 160.000 röster fler än Sjöström

02:22. Stort, mäktigt och många känslor. Hör Peder Fredricson om att han får Jerringpriset.

En röstkupp av ridsportsfolket, en skandal, en rättmätig vinnare – eller bara ett välriktat långfinger? Åsikterna går isär sedan Peder Fredricson sensationellt belönats med Jerringpriset.

OS-silvermedaljören Peder Fredricson bar inte direkt favoritskapet i omröstningen om Jerringpriset. Där fanns ju så många starka konkurrenter. Som Henrik Stenson, även han OS-silvermedaljör och dessutom historisk vinnare av British Open. Som Sarah Sjöström, de senaste två årens Jerringprisvinnare som i somras lämnade Rio de Janeiro med OS-medaljer i alla valörer. Som Jenny Rissveds, mountainebike-åkaren som sensationellt vann OS-guld.

Men när folkets röster fick avgöra var det Peder Fredricson som fick flest. Han hade 43.000 fler än tvåan Stenson, vilket motsvarar 18,9 procent fler.

– När jag gick till den här galan hade jag inga förväntningar. Jag tänkte ha trevliga samtal vid bordet, och det hade jag. Jag var inte alls inställd på att gå upp på scenen, sade en tagen Fredricson.

– Det är känslomässigt att det är så många som engagerat sig och röstat på mig och ridsporten. Det känns stort. Jag hoppas att det här ska inspirera unga ryttare att våga satsa ännu mer.

Totalt antal röster i Radiosportens Jerringpris var 790.263. Så många röster har inte lagts på Jerringpriset sedan 1990.

Peder Fredricson fick 273.760 röster. Tvåan Henrik Stenson fick 230.229 röster och trean, Sarah Sjöström, fick 113.297 röster.

Det betyder att Fredricson fick 141,6 procent fler röster än Sjöström, som var en av förhandsfavoriterna och som om hon vann hade blivit historisk med tre raka priser.

Efter galan uttryckte många starka känslor, såväl idrottare på galan som krönikörer.

Jerringpriset är hästfolkets svar på hånen och deras tillfälle att göra sina röster hörda, skriver DN:s Malin Fransson.

Expressens Anna Friberg skriver däremot att det ”känns bara som ett dåligt skämt” och ”en idrottsprislig skandal”.

”Jerringpriset, folkets pris? Nä, det här har blivit de stora röstkuppernas pris. För ingen kan väl med handen på hjärtat tycka att rätt man vann?”, skriver Friberg, och menar att det inför galan handlat om två namn – Sjöström och Henrik Stenson. ”Men ingen – ingen – snackade om Peder Fredricson.”

”Om den ska vinna vars sport lyckas göra den största röstmobiliseringen, då kan det lika gärna kvitta”, skriver hon.

Nja, skriver Aftonbladets Kristoffer Bergström, ”varför är just Peders fans en konspiration?”.

”Det enda som Jerringpriset tar hänsyn till är hur många röster kandidaterna får. Det tillkommer inga stilpoäng, ingen smakjury bestämmer, det står alla fritt att rösta. Där har du reglerna”, skriver han och undrar:

”Varför var Zlatans och Tony Richardssons beundrare mer klarsynta – mer vetenskapliga i sitt omdöme – än Peders?”

Bergström konstaterar att känslor inte har något att göra med något så rationellt som Jerringpriset, och att Fredricson är ”den rättmätiga vinnaren”.

– Det kommer säkert vara någon som slänger ur sig något och pratar om röstkupp. Men det får Peder bara låta gå in på ena sida och ut på andra. Peder ska vara glad över att ha vunnit Jerringpriset, säger tidigare hoppryttaren och tidigare Jerringprisvinnaren Rolf-Göran Bengtsson till Expressen.

Radiosportens chef Markus Boger är ändå lugn när han kommenterar diskussionerna i GP:

– Det blir alltid väldigt mycket synpunkter på vinnaren i Jerringpriset och olika diskussioner om kampanjer och kupper, och så vidare. Vi tycker att det är bra med engagemang, Jerringpriset engagerar och det har engagerat mer än någonsin sedan Idrottsgalan startade, säger Boger.

Läs mer: Boger: ”Ryktet om Jerringprisets död är överdrivet”

Fakta.Jerringpriset

Radiosportens Jerringpris har delats ut varje år sedan 1979. Vinnaren röstas fram av svenska folket och presenteras på Idrottsgalan den 16 januari 2017.

Den första röstningsomgången avslutas den 21 december, ett par dagar senare presenteras de åtta som går vidare.

Här är de nominerade: Anna Holmlund, skicross, damlandslaget i fotboll, Emma Johansson, cykel, Frida Hansdotter, alpint, Henrik Stenson, golf, Isabelle Gulldén, handboll, Jenny Rissveds, mountainbike, Karl Forsman, simning parasport, Maja Reichard, simning parasport, Marcus Svensson, skytte, Mattias Ekström, rallycross, Peder Fredricson, ridsport, Sarah Sjöström, simning, Tove Alexandersson, orientering, Zlatan Ibrahimovic, fotboll.