Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Jesper Nielsen: Egentligen borde jag spela med hjälm

Sveriges Jesper Nielsen i en av träningslandskamperna mot Ungern.
Sveriges Jesper Nielsen i en av träningslandskamperna mot Ungern. Other: Carl Sandin/Bildbyrån

Han är två meter lång och väger 110 kilo. Jesper Nielsen är generalen som ska hålla ihop det svenska försvarsspelet i handbolls-EM.

Men efter tre hjärnskakningar oroar han sig för att drabbas av en fjärde.

– Fick man spela med hjälm vore det nog en bra idé för mig, säger 28-åringen.

I de två träningsmatcherna mot Ungern inför EM, märktes Jesper Nielsens stora betydelse för det svenska försvarsspelet.

Den första matchen missade han på grund av förkylning och Sverige klarade med nöd och näppe oavgjort, 29–29, i Jönköping. I den andra matchen i Partille var Nielsen tillbaka och Sverige vann med 31–29 efter att ha varit i ledning hela matchen.

Men handboll är en hård fysisk sport och Jesper Nielsen har fått betala ett högt pris för sina framgångar på planen. Han har haft tre hjärnskakningar, den senaste i början av den här säsongen.

Och han oroar sig för att han ska åka på en fjärde.

Tyvärr får man inte ha hjälm, annars hade det nog varit en bra idé för mig.

– Så klart tänker man på om det skulle hända igen. Mitt närminne sviker mig stundtals, som det inte gjort innan. Det händer ibland att jag ställer samma fråga två gånger inom loppet av två minuter, säger han och ser allvarlig ut.

– Det är en massa idrottare som fått sluta på grund av det. Det är en svår skada, så det är klart att det är lite läskigt. Men just nu känner jag mig bra i huvudet. 

Påverkar oron dig när du spelar?

– Nej, faktiskt inte. Jag var orolig när jag hade den att jag skulle vara mer orolig när jag spelade, men när jag spelar så tänker jag inte på det alls, säger han och tillägger med ett leende:

– Tyvärr får man inte ha hjälm, annars hade det nog varit en bra idé för mig.

De två senaste säsongerna har Jesper Nielsen tillhört det franska storlaget Paris Saint-Germain. Ett lag där det finns flera världsstjärnor på varje position, även på mittsexans. Det har fått konsekvenser för den 28-årige svensken.

– Jag har fått spela en del, men under vissa perioder spelar jag inte mycket alls i princip. Och då är det tråkigt att spela handboll, säger han och fortsätter:

– När jag får förtroende att spela så går det ofta bra. Det är bara det att de veckor eller månader man sitter på bänken, då är det inte så kul att vara där.

– Island blir en grannfejd och en tuff match, säger Jesper Nielsen inför fredagens EM-premiär.
– Island blir en grannfejd och en tuff match, säger Jesper Nielsen inför fredagens EM-premiär. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Hur har det påverkat dig som spelare?

– Så klart slår det på självförtroendet, till slut så orkar man inte, det blir jobbigt bara och man behöver ett miljöombyte. Bara genom att komma hit (till landslaget) känner jag en helt annan trygghet i mitt spel.

Före jul blev det också klart att Jesper Nielsen lämnar Paris. Nästa säsong spelar han i det tyska topplaget Rhein-Neckar Löwen, där flera svenskar redan spelar. Hans främsta mål med klubbytet är att få mer speltid, men han inser att det självklart inte finns några garantier för det.

– Det är en chansning i sig, men jag tror på mig själv och de (Löwen) har visat väldigt tydligt att de vill ha mig och har gjort uppoffringar för att få mig dit. De har legat på.

– Jag hade ett kontrakt från Paris om att stanna också, men det kändes som det här var rätt. Jag saknar Tyskland lite, Bundesliga är den bästa ligan, men det är väl inte kul att vara i Löwen heller om man inte får spela. Vi får väl se vad jag säger om ett år.

Nu är det landslaget och EM i Kroatien den 12–28 januari som gäller. Och Jesper Nielsen tycker det är skönt att vara tillbaka i landslaget. VM i Frankrike förra året blev en succé – ”vi klickade direkt” – under nye förbundskaptenen Kristján Andrésson och hans assisterande, Martin Boquist.

I de senaste två mästerskapen har det blivit mer och mer anfall för mig och det har gått bra.

– Jag trivs med dem och deras sätt att coacha och framför allt hur de ingjuter självförtroende i en när man varit i Paris och haft det lite tufft, säger Jesper Nielsen.

I och med att Andreas Nilsson inte är med i Kroatien, kommer Nielsen att få ta ett större ansvar även i anfallsspelet.

Ökar det pressen på dig?

– Jo, så är det och det är väl kul. I de senaste två mästerskapen har det blivit mer och mer anfall för mig och det har gått bra, så det får jag fortsätta bygga på.

Vad säger du om att möta Island i första matchen på fredag? Ni spelade två träningsmatcher före jul, vann en och förlorade en.

– Jag var inte med sist, men Island blir en grannfejd och en tuff match. Palmarsson (Aron) är med och Sigurdsson (Valur) är med. Palmarsson är en av de bästa i världen, så det är han som ska stoppas, säger den svenske försvarsgeneralen.

Läs mer:

Jim Gottfridsson – draken som är landslagets kreatör

Jakobsson tillbaka efter tiden i det mörka rummet

Extramålvakten räddade Sverige mot Ungern

”Extra roligt att fira med lagkamrater som är svenska”

Fakta.Jesper Nielsen

Ålder: 28 år.

Klubb: Paris Saint-Germain (Rhein-Neckar Löwen nästa säsong).

Tidigare klubbar: Norrköpings AIS, Warta, Sävehof, Füchse Berlin.

Position: Mittsexa.

Landskamper/mål: 87/108.