Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Jim Gottfridsson – draken som är landslagets kreatör

Sveriges spelmotor Jim Gottfridsson är tillbaka på allvar efter sin benskada. Här i en av träningslandskamperna mot Ungern.
Sveriges spelmotor Jim Gottfridsson är tillbaka på allvar efter sin benskada. Här i en av träningslandskamperna mot Ungern. Other: Mikael Fritzon/TT

”Det är i motvind en drake lyfter”.

Det twittrade Jim Gottfridsson när han i början av hösten 2017 hade opererats för en svår benskada. Många räknade bort honom från EM.

Men nu är han med och i träningsmatcherna mot Ungern visade han hur mycket han betyder för handbollslandslaget.

– Jag har lyft, konstaterar den 25-årige spelmotorn inför EM-premiären mot Island på fredag.

För ett år sedan fick han 28.000 franska åskådare att bua så fort han hade bollen. Så bra var Jim Gottfridsson i kvartsfinalen mot Frankrike i VM. Själv skrattar han åt minnet.

– Vi lyckades nästan rubba Frankrike i Frankrike, det var stort.

Nu blev det förlust och en sjätteplats i VM, men Jim Gottfridsson hade fått revansch för OS-fiaskot i Rio de Janeiro året innan. Han hade visat att det var kring honom förbundskapten Kristján Andrésson skulle bygga anfallsspelet i det ”nya” landslaget.

I september höll det anfallsbygget på att helt raseras när den danska stjärnan Mads Mensah Larsen med hela sin kroppsvikt föll över Gottfridssons högra ben under toppmötet mellan Jims lag Flensburg och Rhein-Neckar Löwen i tyska ligan.

Jim Gottfridsson blev liggande på planen och vred sig i plågor.

Om jag inte kan spela handboll på mitt sätt och till hundra procent är det inte lönt att spela. Då kan jag lika gärna göra något annat.

– Det tog jäkligt hårt, säger han i dag och berättar att dagarna efter operationen kändes oerhört långa och att skadan tog på honom mentalt.

– Att ligga på operationsbordet och få i ansiktet att du inte är spelklar förrän i februari månad, var oerhört tufft.

Med det tidsperspektivet var EM i Kroatien den 12–28 januari kört. Men operationen gick bra och två veckor tidigare än beräknat kunde läkarna plocka ut de två stålskruvar som höll ihop vad- och skenbenet.

– Jag bara kände ”två veckor tidigare, vad händer nu?”, säger Jim Gottfridsson och skrattar åt minnet.

– I vår värld är två veckor rätt så mycket. Nu fick jag göra saker sex veckor efter operation i stället för åtta veckor. Hade jag tagit ut skruvarna två veckor senare, så hade rehabperioden blivit två veckor längre och då hade jag inte hunnit spela någon match innan.

– Då hade jag suttit här och varit mycket mer ringrostig än vad jag är nu.

I stället för att bli spelklar i februari har Jim Gottfridsson hunnit med att spela fyra matcher i sitt tyska klubblag, med mer speltid för varje match. Och han har dessutom spelat de två träningslandskamperna mot Ungern och visat att han håller för en hel match.

Dessutom har han varit bra.

– Vi måste vinna första matchen för att ge oss möjligheten att gå vidare, säger Jim Gottfridsson inför fredagens EM-premiär mot Island.
– Vi måste vinna första matchen för att ge oss möjligheten att gå vidare, säger Jim Gottfridsson inför fredagens EM-premiär mot Island. Foto: Thomas Johansson/TT

Skador har förföljt honom hela hans karriär, vilket har gjort att han, trots sina unga år, missat flera mästerskap. Kroatien blir hans första Europamästerskap.

– Skadorna jag haft har bara varit traumaskador, det är inte skador jag kunnat göra något åt. Det är inte att jag tränat för lite eller kört för lite styrka, utan det har varit otur.

Har skadorna gjort att du förändrat din spelstil på något sätt?

– Absolut inte. När doktorn ger mig grönt ljus att kunna spela så finns det bara en väg. Jag kan inte springa in och tänka att om jag håller igen lite så kanske jag håller två är längre i karriären, säger Jim Gottfridsson och tillägger:

– Om jag inte kan spela handboll på mitt sätt och till hundra procent är det inte lönt att spela. Då kan jag lika gärna göra något annat.

Jag snackar ju, jag är nog en av de som snackar mest i landslaget. Det är min personlighet. Men jag springer inte här och spelar Allan.

Och det vill ingen, inte förbundskapten Kristján Andrésson heller, som i Jim Gottfridsson har en pådrivare både på plan och vid sidan av. För 25-åringen från Ystad finns inga mellanlägen, det är full satsning som gäller vad det än handlar om.

– Varje handbollsträning ska vara så hård som möjligt, varje teoripass ska vara så bra som möjligt. Jag vill ha ut optimalt från varje pass. Då kräver jag mycket av de andra spelarna, precis som jag kräver mycket av mig själv, säger han och beskriver sig själv: 

– Jag snackar ju, jag är nog en av de som snackar mest i landslaget. Det är min personlighet. Men jag springer inte här och spelar Allan, utan det är min personlighet och jag mår bra av att få vara mig själv.

– Även om det bara är en träningsmatch så köper jag inte att om man förlorat säger att det ”var bara en träningsmatch”. Jag vill vinna den också, och så är det för det här laget också.

Känner du någon extra press på dig som lagets spelmotor och kreatör?

– Det är min roll att bygga upp ett anfallsspel som passar de sex gubbar som spelar på plan just då och det är klart man känner av en viss press. 

– Men med press växer man och den största pressen kommer egentligen från mig själv. Jag trivs med det och tycker det känns kul.

Sveriges grupp är tuff. Man möter Island i första matchen i Split på fredag och sedan väntar Serbien och Kroatien. De tre bästa lagen går vidare till huvudrundan och spel i huvudstaden Zagreb.

Jim Gottfridsson har redan planen klar.

– Vi måste vinna första matchen för att ge oss möjligheten att gå vidare och jag hoppas vi kan göra två riktigt bra matcher och spela gruppfinal mot Kroatien.

– Det blir stort och det ger oss möjligheten att ha jäkligt kul, säger han och skrattar vid tanken på vilket oväsen det blir i den fullsatta arenan.

Läs mer:

Extramålvakten räddade Sverige mot Ungern

Andrésson vill ha klara besked om EM-formen 

EM-trupp med överraskningar

Fakta.Sveriges spelmotor

Namn: Jim Gottfridsson.

Ålder: 25 år.

Klubb: Flensburg-Handewitt.

Position: Mittnia.

Tidigare klubbar: IFK Ystad, Ystads IF.

Landskamper/mål: 51/183.

Tidigare mästerskap: OS 2016, VM 2017.