Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 16:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-croneman-att-kalmar-slappte-rydstrom-kan-ha-varit-ett-historiskt-uselt-beslut/

Sport

Johan Croneman: Att Kalmar släppte Rydström kan ha varit ett historiskt uselt beslut

Sirius tränare talar med Kalmars Viktor Elm efter veckans 1–1-match lagen emellan.
Sirius tränare talar med Kalmars Viktor Elm efter veckans 1–1-match lagen emellan. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

DN:s sport i tv-krönikör Johan Croneman uppskattar de passionerade allsvenska tränarna. Han gillar Siriustränaren Henrik Rydströms ärliga reflekterande och tycker att AIK ska vara glada över att ha Rikard Norling som tränare.

Kommentatorer och experter har fruktansvärt svårt att medge att de haft fel. De kan gallskrika att ”han rör ju honom knappt” – och sen när man får se årets kapning i repris, och killen bärs ut på bår hör man ett litet muttrande.

”Jovisst, det var kanske lite kontakt, men en klar 50/50-situation”.

När Sirius Stefano Vecchia häromveckan tog sig in i straffområdet, föll som en fura och spelade lika bra teater som Al Pacino i ”En satans eftermiddag”, stod lagets tränare Henrik Rydström vid sidan av som ett levande frågetecken. Armarna ut, blicken mot fjärdedomaren, tittade bakåt mot bänken, frös fast i den mest uppgivna av gester: Det var väl ändå den tydligaste straff han sett på år och dar?!

Efteråt fick han se hela situationen igen: ”Nej, nej”, sade han, ”det var ju inte ens kontakt, där hade jag ju helt fel”.

Man gläds lite extra över Henrik Rydströms framgångar. Både efter sådana uttalanden, men kanske mest för att han verkligen försöker vara så uppriktig och oförställd som möjligt.

Nu minns jag inte om det var i Sportradion eller på Dplay han fick frågan om han (som före detta litteraturstudent) kunde jämföra den nyligen avslutade matchen med en bok.

Henrik Rydström funderade lite, sedan sade han: ”Det skulle kanske vara ’Strändernas svall’, av Eyvind Johnson, den bästa bok jag läst”.

Henrik Rydström var en passionerad spelare, nu är han en passionerad tränare och ledare. Han får ett gult kort av domaren i en match, i en annan räcker det med en tillsägelse. Han är med i varenda rörelse, blir han och hans lag orättvist behandlade hörs det.

Man ser direkt efteråt att han snabbt samlar ihop sig, ber om ursäkt, lovar att tagga ner.

Jag tror han har många fantastiska år framför sig som tränare – och han har mycket att berätta. Inte bara om fotboll, utan om livet, kampen, livspusslet. Han ser bortanför den där gräsmattan, jag hoppas verkligen vi får se mycket av honom i framtiden. När Kalmar FF släppte honom kan det ha varit ett historiskt uselt beslut.

Och du Henrik: ”Strändernas svall” är också min favoritroman!

Dplay köpte de allsvenska rättigheterna för enorma pengar, men har ännu inte fått ordning på tekniken och sändningarna. Det laggar och jävlas under så gott som varje match man tittar på. Jag får många uppgivna brev varje dag från besvikna kunder.

Det är bedrövligt, Discovery! Undermåligt, kass, skandalöst.

De sändningar man kan se ostört har varit okey, men inte bra. Alldeles för många oerfarna kommentatorer - och deras satsning på statistik, statistik och ännu mera statistik är mördande trist. Kommentatorerna struntar i stort sett vad som händer på plan, de prioriterar alltid en flod av statistik och siffror som redaktionen plockar fram åt dem.

Allra sämst blir det när statistiken dyker upp i rutan, så vi kan läsa den (tack), men samtidigt får den uppläst för oss av kommentatorn. Mon dieu.

Många hade i veckan också roligt åt AIK-tränaren Rikard Norlings intervju efter poängtappet mot Varberg: Jag tyckte det var en fantastisk intervju, all heder åt Norling.

”Jag kunde kanske gjort det skickligare”, sade han efteråt, men jag håller inte alls med. Han red på sin känsla, följde sin intuition, vägrade att förställa sig, visade sin besvikelse.

Rikard Norling kan verkligen säga saker ibland som får oss att sitta som levande frågetecken, men tacka fan för det: Jag föredrar honom sju dagar i veckan framför tränare som säger att ”det var en tuff match” och ”vi kom inte riktigt upp i vår nivå”.

Gnagarna skall vara lyckliga över sin tränare (modig och skicklig också), han kommer garanterat leverera i längden. Och att han ibland uttrycker sig så att vi inte förstår: Då får vi väl skärpa oss och försöka förstå honom.

Han är allsvenskans mest passionerade tränare. Jag hejar på IFK Norrköping. Men håller på Norling.

Ämnen i artikeln

IK Sirius FK
Kalmar FF
AIK Fotboll
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt