Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 20:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-croneman-att-kommentera-betyder-inte-att-skrika-sig-igenom-all-dotid/

SPORT | KOMMENTAR

Johan Croneman: Att kommentera betyder inte att skrika sig igenom all dötid

Viaplays kommentator Niklas Holmgren tänker för mycket på att underhålla och på att bräcka sig själv och sina tidigare matcher, anser Johan Croneman. Arkivbild.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

DN:s sport-i-tv-krönikör Johan Croneman såg Viaplays sändning av Djurgården–Molde och undrar om kommentatorerna slagit upp ordet kommentera.

”I Niklas Holmgrens och Glenn Strömbergs värld får inte en enda bild tala för sig själv, det får aldrig bli tyst”, skriver han och önskar sig i stället lite oengagerad tystnad.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Det är ingen större nyhet att supportrar till olika lag ofta frågar sig om de sett samma match. Och egentligen älskar man den diskussionen.

När Niklas Holmgren & Glenn Strömberg kommenterar är alla matcher fantastiska, och är dom inte det så ser Niklas och Glenn det som sin stora uppgift att göra matchen stor. Viktig. Betydelsefull. Och jäkligt bra dessutom. Jag har i stort sett Aldrig sett samma match som dessa två.

Djurgården och Molde är två starka framgångsrika lag, kollektiv som fungerar bra. Många bra spelare. Spela upp Niklas Holmgrens och Glenn Strömbergs referat (eller vad man nu skall kalla det) i Viaplay från torsdagens match på Tele2, utan bild: Vilken av alla tiders 25 bästa fotbollsmatcher genom tiderna sitter de och tittar på? Och var i helvete (ursäkta) kommer idén om att alla som tittar är fanatiska djurgårdare?

I deras ögon är de där för att underhålla, heja på allt som är svenskt – har de någonsin reflekterat över vad ordet kommentera betyder? ”Förklarande anmärkningar, utläggningar” (enligt Svenska akademiens ordlista).

I Niklas Holmgrens och Glenn Strömbergs värld betyder det att de babblar och skriker sig igenom all dötid, inte en enda bild får tala för sig själv, det får aldrig bli tyst! Huvudnumret är inte själva matchen utan vad som serveras till den. Dessutom skall de gärna sitta och småkivas och dra lite internskämt. Jag vet inte, är det charmigt när Glenn Strömberg säger ”dö” till Niklas Holmgren i stället för du?

Niklas Holmgren och hans chefer menar att det är tecken på ”engagemang”. Gud ske pris för lite oengagerad tystnad.

(Hur många djurgårdsmatcher har förresten Glenn Strömberg sett i år, han verkade titta på en helt ny bekantskap.)

Har jag just slagit in världens mest inslagna dörr? Jag håller med om det, till hundra procent (Niklas Holmgren nöjer sig aldrig med hundra procent förresten, det är hundratio och hundratjugo procent, och Gud vet vad). Den inslagna dörren till trots: Det blir ju bara värre med åren. Dom blir ju bara värre med åren, för varje match skulle jag säga.

Niklas Holmgren har numera också blivit en viral snubbe vars matchkommentarer på Youtube man skrattar byxorna av sig åt, det är ”hans grej”, och nu lever han på, och för, att bräcka sig själv och sina gamla matcher.

Det är dyrt med strömningstjänster, de flesta sport- och fotbollsintresserade lägger minst ett par tusen i månaden för att kunna hänga med. Jag vet att en del av er ser fotboll på tv som ren underhållning, vi andra gör det inte, och någon form av kvalitet måste man väl ändå vara garanterad för pengarna.

Årets sportströmningsbråk har också blossat upp, det handlar om pengar givetvis. Telia och Viaplay kan inte komma överens om hur mycket Telia skall betala för att få tillgång till framför allt Viaplays sporträttigheter. Vill det sig illa blir Telias kunder av med både TV3, TV8, TV10 samt alla Viaplays strömningstjänster, till årsskiftet. God jul Telia. Notan skickas som vanligt till kunderna.

Att se Sverige spela Davis Cup-final var under några år inte bara en tradition, det var också en angelägenhet för i stort sett alla idrottsintresserade svenskar. Miljoner följde det svenska tennisundret under 80- och 90-talet. Sverige–USA i Scandinavium 1984. Wilander mosade Jimmy Connors i första matchen, Henrik Sundström krossade John McEnroe i den andra, 3–0 efter lördagens dubbel.

Nu är Davis Cup en slags miniturnering, består bara av tre matcher, och görs upp i ett slutspel som ingen tycks bry sig om. SVT sände i veckan (och sänder Italien–Sverige på söndag), Magnus Gustafsson (tia i världen 1991) är expert och otroligt bra. På att kommentera. Utveckla. Tillföra. Holmgren och Strömberg kollar nog inte på tennis på SVT. Bra tips annars.

Läs fler sport-i-tv-krönikor av Johan Croneman:

Ljungberg riskerar att pösa över – men tar sig ut på andra sidan

Vilken flopp för Qatar om 750 miljoner européer valde att inte titta på VM

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt