Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Bank och Niva i samma studio skulle spraka

Pia Sundhage sken ikapp med en sol som aldrig visade sig, och med mössan käckt på svaj – och det tyckte hon om spelet också, när hon efter matchen mot Norge i onsdags fick tid till analys och eftertanke: ”Det blev lite hajjsvajj på slutet”, sade hon. Med det menade hon förmodligen att det svenska laget fick slå ifrån sig i panik när Norge tryckte på för en kvittering de sista tio.

Om det är någon annan svensk manlig förbundskapten hon språkligt kan jämföras med så måste det nog bli Tommy Söderberg som blandade sitt genomgoda humör och sin genomgoda stil med stockholmsslang, travtermer och helt egna språkliga uppfinningar.

Det händer alltid något när man placerar en mikrofon framför näsan på sådana personligheter, sen får man tolka relativt fritt. På gott och ont.

Efter VM-fiaskot och den sämsta svenska Fifa-rankningen någonsin (7:a) kände man hur marken började skälva och skaka under Pia Sundhage som på rekordtid blivit både folkkär och mediaprinsessa. Alla älskade att se och höra på henne. Tills det började kärva. Givetvis.

Hon var tidigt ute med att hon ”nog” var borta efter 2016. Det var rätt tjurskalligt och kanske förhastat…?

Nu stod hon som vinnare mot Norge i en av de viktigaste landskamperna på mycket länge. Det var mycket som stod på spel, inte bara Rio. Pia Sundhages hela eftermäle och många spelares heder och rykte.

Jag har inte sett Sverige spela så bra på flera år. Snabbt och smart, full kontroll över hela plan. Och när såg det svenska damlandslaget senast ut att ha haft så roligt där ute?

Kanal 5:s Niklas Jarelind kommenterade och Johan Arneng assisterade och de håll sig till matchen och inom nationalismens råmärken och de kan bli ett par att verkligen räkna med i framtiden. Jarelind har jag alltid varit svag för – vilket jag också många gånger fått på moppo för, men skrattar bäst som skrattar sist. Jag tror på de där två.

I studion ledde Karin Frick en som vanligt sansad och vettig Simon Bank, ett nedtonat sväng som alltid klär honom – till skillnad från duracellmannen och hans band of brothers, Erik Niva, som bekant kan prata oavbrutet i 18 minuter på en enda inandning.

I deras gemensamma sportblogg på Aftonbladet har Bank & Niva genom åren kompletterat varandra på ett fantastiskt bra sätt – det är lite konstigt att ingen försökt sätta ihop de bägge två i en expertstudio (jag tror inte ens Aftonbladets webb-tv har försökt). Rädslan för kritiken mot att ha två experter från samma tidning har kanske uteslutit en sådan konstellation till och med inom kommersiell tv – jag tror det skulle kunna spraka till ordentligt, och kan någon ta ner Erik Niva på jorden ibland så borde det ju vara kompisen Simon Bank. Man skulle verkligen vilja höra dem sitta och käbbla och smågräla.

Jag har ju inte kunnat släppa försnacken och eftersnacken, långa som ösregn, plågsamma som vattentortyr – men det finns ju ett läge under en match, som tittare, när man verkligen sitter och längtar och ber efter en bra analys, en smart tanke, en bekräftelse eller en aha-upplevelse, och det är ju i pausen. Den där femton minuter långa vilan fotbollsspelare tar efter fyrtiofem minuter. Då de smarta och de kunniga skall in för att tala om vad som krävs, vad som måste till, berätta om vad som gått snett, fungerat bra.

I kommersiell tv bollar kommentatorn över till studion, där man berättar att snart kommer analyserna, snacket, kommentarerna, men först ett reklamblock på 6–7 minuter, tillbaka till studion i max en minut, varpå ett nytt reklamblock på 6–7 minuter kastas in. Det är på håret att vi är tillbaka till avspark.

Det är förmodligen praxis, men följer man reglerna? Precis innan avspark ligger det brukligt ytterligare 6–7 minuter, liksom direkt efter matchen. Jag tror faktiskt att de ger blanka fan i de regler som eventuellt finns, helt enkelt av den anledningen att det inte är någon som kollar om reglerna följs. Sitter någon och räknar? Man skulle ju inte tror det.

Tv-reklammarknaden har liksom totalt avreglerat sig själv, ja med bra hjälp av Sveriges och alliansens förre kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Tittarna övergavs totalt. Det som är bra för Volvo är bra för Sverige, som gamle Gunnar Sträng en gång skaldade.

Ju mer reklam i tv, desto bättre program – den som fortfarande tror på det räcker upp en hand. Och motiverar grundligt. Tack, tack.

3 tv-ord i veckan

AIK-Tingsryd…

…hockeypolitik på hög nivå. Stan mot landet, pengarna eller livet. Mest spännande just nu!

World cup…

…i hockey i september på Viasat. Och någon ”frikanal”...?

Bästa tv-sporten…

…i vinterskogen är skidskyttet. Stendött utan svenskar.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.